Is het goed om puisten uit te knijpen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
is het goed om puisten uit te knijpen

Het is een veel gehoorde vraag: is het goed om puisten uit te knijpen? Ik kan me goed voorstellen dat je het ontzettend vervelend vindt om puistjes te hebben. Vooral als je toevallig een belangrijke afspraak op je agenda hebt staan, zoals een date of presentatie.

Waarschijnlijk ben je nu aan het twijfelen om je puistjes uit te knijpen. Voor veel mensen lijkt de snelste oplossing dan ook puistjes uit te drukken. In sommige gevallen kan een puist dan inderdaad snel verdwijnen. Echter, het uitknijpen van puistjes is niet goed als we kijken naar de lange termijn, omdat je nog meer problemen kunt krijgen. Soms ontstaat er direct een verergering van het huidprobleem.

In dit artikel ga ik met je bespreken of het goed is om puistjes uit te knijpen. Ook vertel ik hoe je puistjes zo veilig mogelijk kunt uitknijpen.

Is het wel of niet goed om puistjes uit te knijpen?

Puistjes ontstaan wanneer de talgklieren te veel talg aanmaken en daar bacteriën bijkomen. Als jij besluit om puistjes uit te knijpen zit je dus met je vingers aan de bacteriën en ander viezigheid.

Ik kan je een aantal redenen geven waarom het niet verstandig is om puistjes uit te knijpen, namelijk:

 • Je maakt de ontsteking en de wond groter door eraan te knijpen met je vingers en nagels. Daarom bloedt een puistje vaak nadat hij is uitgeknepen.
 • Het pus en de bacteriën die vrijkomen na het uitknijpen van een puistje kunnen naar de omliggende poriën trekken. Er kunnen dus juist meer ontstekingen rondom je eerste puist ontstaan.
 • Je drukt de bacteriën dieper in je beschadigde huid waardoor de ontsteking verergert of zelfs een onderhuidse ontsteking ontstaat.
 • Door een puistje uit te knijpen ben je tijdelijk de symptomen aan het wegwerken terwijl het probleem bij de bron moet worden uitgeroeid. Simpelweg kun je later dus opnieuw last krijgen van puistjes.
 • Je vertraagt het natuurlijke genezingsproces van je lichaam. Er zullen vlekjes zichtbaar worden die langer zichtbaar blijven dan de puistjes.
 • Je hebt kans op blijvende acne-littekens en gaatjes in je huid.

Je begrijpt dus dat het antwoord op de vraag “is het goed om puisten uit te knijpen” absoluut “Nee” is.

Hopelijk besef je dat het uitknijpen van je puistjes veel risico’s met zich meebrengt en ik er geen voorstander van ben. Later zal je vast en zeker spijt krijgen als je opeens een putje in je gezicht hebt. Mocht je het echt niet kunnen laten om een puistje te laten knappen, probeer dit dan op een zo veilig mogelijke manier te doen door een huidspecialist.

Heb je veel mentale last van puistjes?

Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Puistjes uitknijpen op een zo veilig mogelijke manier

Het verschilt per type puistje hoe je deze het beste kunt uitknijpen. Het beste kun je dit laten doen door een schoonheidsspecialist of dermatoloog.

Het uitknijpen van mee-eters

Voordat je begint met het uitknijpen van mee-eters kun je het beste even stomen. Hierdoor kun je namelijk de mee-eter iets makkelijker verwijderen en blijft de schade iets beperkter.

Ga je een mee-eter uitknijpen? Was dan je handen en gebruik je vingers, en niet je nagels om de mee-eter uit je huid te halen. Ga echter niet te hard drukken.

Het uitknijpen van whiteheads

Er zijn speciale naalden te koop voor whiteheads. Als eerste begin je met het extraheren van de whitehead met een zelfverzorgingsmiddel of acnemedicijn. Breng wat alcohol aan op de naald en prik voorzicht in de huid waar de whitehead zit.

Na je handen te wassen kun je de whitehead uitknijpen door wat druk te zetten aan beide kanten van de whitehead. Wanneer de inhoud er niet uitkomt dor lichtjes te drukken, dien je te stoppen.

Het uitknijpen van puisten

De echte puistjes zitten vaak diep onder de huid. Het is dan ook lastiger om deze zelf te verwijderen.

Om te beginnen breng je een warm kompres aan op je huid om je poriën te openen en het talg en de huidresten naar boven te brengen. Soms kunnen zelfzorgmiddelen ook helpen het viezigheid naar boven te halen. Op deze manier kun je de puist laten rijpen, maar ga niet erin knijpen.

Ook al raden schoonheidsspecialisten aan om langs te komen en de puistjes uit te laten knijpen, is het naar mijn mening echt niet goed om puistjes te laten knappen. Beter is om de werkelijke oorzaak van je puistjes te vinden en deze aan te pakken.

Andere manieren om puistjes te verwijderen

In plaats van puistjes uit te knijpen en meer problemen te krijgen kun je eventueel het volgende doen:

 • Breng elke dag een zelfzorgmiddel aan op de puistjes, (bijvoorbeeld benzoylperoxide).
 • Breng een koud kompres aan om de zwelling van puistjes te verminderen.
 • Breng een warm kompres aan om de verstopte poriën te openen.
 • Gebruik natuurlijke middelen om uitdroging en verstopte talgklieren te voorkomen, (bijvoorbeeld aloë vera).
 • Raadpleeg een arts of dermatoloog als je erg veel last hebt van je puistjes en littekens.

Om puistjes in de toekomst te voorkomen kun je een aantal dingen veranderen aan je levensstijl, namelijk:

 • Knijp geen puistjes uit, ze zullen vanzelf verdwijnen.
 • Zorg dat je een tijdje dezelfde acne verzorgingsmiddelen gebruikt om het effect te zien.
 • Was je gezicht iedere dag maximaal twee keer met lauwwarm water voor ongeveer 30 seconden. Het is beter om gewoon schone handen te gebruiken dan een ruw washandje
 • Was na het sporten het zweet van je lichaam met een antibacteriële zeep.
 • Ga ook niet je gezicht continu aanraken. Bedenk maar eens hoe vaak je je handen aanraakt op school, op werk en andere drukke plekken.
 • Drink elke dag minimaal 2 liter water en eet gezond en gevarieerd.
 • (als je een vrouw bent) Houd je hormonen onder controle met een anticonceptiepil. Was ook al het make-up van je gezicht voordat je gaat slapen.
 • Ontdek de ultieme methode om puistjes te verwijderen onderaan dit artikel.

Is het goed om puisten uit te knijpen? conclusie + beste behandeling

Na het lezen van dit artikel “is het goed om puisten uit te knijpen” weet je dat het veel beter is om je puistjes met rust te laten en te zoeken naar een alternatieve acne behandeling. Als je toch besluit een puistje uit te knijpen, kun je namelijk in nog grotere problemen terecht komen.

In mijn e-book, Leven Zonder Acne, ga ik jou stap-voor-stap toelichten hoe je razendsnel je puistjes kunt verminderen. In dit e-book leer je geen puistjes uit te knijpen, maar het probleem bij de bron te bestrijden, zodat je ook op de langere termijn resultaat ziet.

Via de onderstaande groene knop kun je mijn methode bekijken.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *