Isotretinoïne ervaringen

Werkt dit echt tegen acne en puistjes?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
mm
Isotretinoïne ervaringen patiënten

Acne en puistjes komen nog steeds vaak voor. Veel mensen denken dat het een typisch dingetje van de puberteit is, maar dat is niet helemaal waar. Acne en puistjes kunnen op iedere leeftijd voorkomen. 

Isotretinoïne zou een effectief medicijn zijn waardoor je binnen een aantal maanden van je bestaande acne en puistjes af zou kunnen komen of de klachten kunt verminderen. Nu is de vraag of dit medicijn wel zo effectief is en wat de ervaringen van anderen zijn. 

In dit artikel kijken we niet alleen naar de ervaringen met isotretinoïne, maar ook naar wat het medicijn precies is, of het wel werkt en welke bijwerkingen eraan verbonden zitten. Lees het artikel gewoon even tot het einde. 

Wat is isotretinoïne eigenlijk? 

Het zou goed kunnen dat je nog nooit van isotretinoïne hebt gehoord of dat je gewoon graag wilt weten of het echt werkt. Daarom dat we eerst gaan kijken naar wat dit medicijn is en wat het precies inhoud. 

Isotretinoïne is dus een medicijn dat door de huisarts of dermatoloog voorgeschreven kan worden als je veel last hebt van acne en puistjes. Dit medicijn komt in de vorm van een pil die je in kunt nemen. 

In de meeste gevallen is een enkele behandeling van ongeveer 6 maanden voldoende, maar soms is een tweede behandeling ook nodig. Deze tweede behandeling duurt dan iets korter. 

Doordat het medicijn de nodige Vitamine A bevat, word er minder talg aangemaakt onder de huid en wordt de aanmaak van gezonde huidcellen bevordert.

De acne en puistjes zullen na een periode van gebruik verminderen en in sommige gevallen uiteindelijk helemaal verdwijnen voor een langere tijd. Het is dus een effectief medicijn tegen acne

Zitten er bijwerkingen aan isotretinoïne? 

Isotretinoïne is een medicijn en zoals aan de meeste medicijnen zitten er dus ook mogelijke bijwerkingen aan acnebehandelingen verbonden. Nu is ieder mens anders en pakt dat bij iedereen anders uit, maar het is wel iets om rekening mee te houden. 

Bij het gebruik van het medicijn isotretinoïne zouden de volgende bijwerkingen voorbij kunnen komen:

  • Een vrij droge huid
  • Hele droge lippen
  • De acne en puistjes kunnen de eerst weken verergeren
  • Je kunt er veel dorst van krijgen 

Behalve dat het medicijn verschillende bijwerken bevat, mag het absoluut niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Van vrouwen en meisjes wordt er dan ook verwacht om anticonceptie te gebruiken en om regelmatig een test te doen. 

Kan isotretinoïne in de winkel gekocht worden? 

Isotretinoïne is een vrij heftig middel tegen acne en puistjes. Dit is dan ook niet te koop in de winkel of bij de drogist. 

Om isotretinoïne te kunnen gebruiken tegen jouw eigen acne en puistjes, zul je langs de huisarts of de dermatoloog moeten die het jou vervolgens voor kan schrijven. 

Onthoud wel dat dit medicijn niet zomaar voorgeschreven wordt door een arts. Zie het maar als een soort laatste redmiddel als niets lijkt te helpen tegen je acne of puistjes. 

Er kunnen verschillende dosissen voorgeschreven worden door de arts. Vaak wordt er begonnen met een lagere dosis en kan deze altijd verhoogd worden, mocht dat nodig zijn. 

Waar helpt isotretinoïne tegen?

Wordt het medicijn alleen gebruikt voor acne en puistjes, of kan het ook voor andere huidaandoeningen gebruikt worden? Dat zou inderdaad goed kunnen. 

Behalve dat acne en puistjes bestreden worden, kan dit ook een goed middel zijn tegen rosacea. Ook dit is een huidaandoening en deze lijkt op het eerste gezicht veel op acne en puistjes. 

Rosacea kenmerkt zich door de rode vlekken die je voornamelijk in het gezicht tegenkomt. Behalve dat het rode vlekken zijn, lijken deze dus ook op puistjes. 

Isotretinoïne ervaringen – Werkt dit echt tegen acne en puistjes? 

Het medicijn isotretinoïne is een vrij effectief medicijn dat de acne en puistjes na een periode van gebruik zal verwijderen. Je zou denken dat dat er vrij rooskleurig uitziet en dat er alleen maar voordelen aan zitten. 

Kijkend naar isotretinoïne ervaringen van anderen, is dat beeld wisselend. Niet iedereen is er enthousiast over en zo zie je ook maar weer hoe belangrijk het is om die ervaringen mee te laten wegen in je uiteindelijke beslissing. 

Zo wordt er aangegeven dat het gebruik van isotretinoïne voor meiden en vrouwen erg heftig kan zijn. Dat heeft te maken met dat het medicijn vaak gepaard gaat met heftige bijwerkingen, niet gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap en dat anticonceptie nodig is. 

Ook wordt er aangegeven dat de acne en puistjes na een periode van 4 tot 6 maanden verdwijnen, maar dat er wel veel littekens overblijven. Een gevolg van extreme acne, maar wel iets waar niet iedereen even blij mee is. 

Hier en daar zijn er ook positieve ervaringen te vinden. Nadat de behandeling is afgerond, blijft bij de meeste mensen acne lang weg en wordt er om de zoveel tijd maar een enkel puistje gespot.

Aan anderen ervaringen is te zien dat isotretinoïne slechts een tijdelijk effect heeft op de talgproductie en huidcellen. Na het stoppen met isotretinoïne kan de acne dan ook weer terugkomen.

Wat kun je doen als niets werkt tegen acne en puistjes?

Gebruik van medicijnen voor heftige acne en puistjes is niet altijd de beste keuze. Zeker als je de bijwerkingen bekijkt, houd je er niet altijd een prettig gevoel aan over. Niet iedereen heeft dan ook baat bij het gebruik van isotretinoïne.

Wil jij isotretinoïne of andere medicijnen liever vermijden en zoek jij naar een andere, passende behandeling voor het verwijderen van je acne en puistjes? Mijn gratis e-book kan jou daarbij helpen. 

Het e-book bevat effectieve behandelingen, waardoor het gebruik van medicijnen soms niet meer nodig zal zijn. De acne en puistjes worden bij de kern aangepakt en hier zul je hoe dan ook baat bij hebben. 

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Conclusie en mijn persoonlijke ervaring

Isotretinoïne is een medicijn dat door een arts voorgeschreven kan worden als je last hebt van acne en puistjes. Het medicijn is vrij heftig, maar het is wel een effectieve behandeling. 

Hoe rooskleurig het ook allemaal lijkt, het medicijn is vrij heftig en het kan de nodige bijwerkingen met zich meebrengen. Dat is iets wat je niet altijd moet willen en waar je over na moet denken. Dat wijzen ook de isotretinoïne ervaringen uit. 

Wil jij dergelijke medicijnen vermijden, maar zoek jij wel naar een passende behandeling voor het verminderen van je acne en puistjes? Download mijn gratis e-book en leer hoe je dit kunt doen. 

Isotretinoïne
Isotretinoïne

Beoordeling door Fleur,

14 okt 2021
2

Isotretinoïne is een vrij effectief medicijn tegen acne. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd lange termijn resultaten zal opleveren. Sommigen ervaringen laten namelijk zien dat de puistjes na het stoppen terugkomen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *