Jeugdpuistjes

jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes kunnen ontstaan bij zowel jongens als meisjes tijdens de puberteit. In deze periode ondergaat het lichaam verschillende hormonale veranderingen. De jeugdpuistjes zijn te herkennen aan een groot aantal witte en/of rode pukkels bij elkaar.

De jeugdpuistjes (ook wel acne genoemd) kunnen zichtbaar worden in de puberteit. In de periode van de puberteit begint uiterlijk een steeds belangrijkere rol te krijgen in het leven van een puber. 

Hormonen beginnen op te komen en pubers willen zichzelf steeds meer bewijzen. Ook begint het leven opeens een stuk drukker te worden met allerlei zaken zoals: school, sport, hobby’s, vrienden, relaties en uitgaan.

In medisch opzicht zijn jeugdpuistjes niet ernstig. Wel kunnen puistjes pubers onzeker maken en stress veroorzaken. Wanneer de jeugdpuistjes niet goed worden behandelt, kan het zelfs nog tientallen jaren duren voordat de puisten genezen en voorgoed verdwenen zijn.

Jeugdpuistjes zijn goed te behandelen. Hiervoor dien je wel discipline te hebben en actie te ondernemen. Verwacht echter ook niet dat de puistjes binnen een dag weg zullen zijn.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe ontstaan jeugdpuistjes?

In de puberteit ondergaat het lichaam een aantal veranderingen. Zowel jongens als meisjes beginnen stappen te zetten naar volwassenheid. De hormonen beginnen zich dan opeens flink te ontwikkelen. Deze hormonen hebben als doel een jongen zich als een man te laten ontwikkelen (zware stem, baardgroei, lichaamsbouw etc.) en een meisje als een vrouw (beharing, borsten, menstruatie, etc.).

Tijdens de puberteit wordt in het lichaam de hormoon “androgeen” geproduceerd. Dit is een mannelijk hormoon dat zowel jongens als meisjes bezitten. Het hormoon zorgt ervoor dat de talgklieren meer talg produceren dan gebruikelijk.

Talg is de beschermer van je huid. Zo werkt talg beschermend, voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Wanneer er meer talg wordt geproduceerd dan gebruikelijk zal je huid vetter worden en zullen er sneller puistjes ontstaan.

De extra geproduceerde talg gaat zich ophopen met vuil (dode huidcellen) in de poriën. Dit trekt bacteriën aan en begint langzaam te ontsteken. De ontsteking mondt zich uit in een jeugdpuistje. De jeugdpuistjes komen voornamelijk voor op en rondom het gezicht, de rug, de nek en de borst.

Jeugdpuistjes zijn te herkennen aan de zogeheten mee-eters. Een mee-eter is een wit bultje op de talgklier. In werkelijkheid is dit een ophoping van talg. In een later stadium kan het witte puntje zwart worden, wat men een ‘open’ mee-eter noemt. Een ontstoken talgklier, zal zich uitmonden in een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop.

Invloed van voeding

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat vette voeding zoals chocola en patat invloed uitoefenen op het hebben van jeugdpuistjes. Wel kan jouw lichaam een (allergische) reactie vertonen na inname van bepaald soort voedsel. Een gezonde eet-en levensstijl kan daarom bijdragen aan het voorkomen van puistjes. Kies de volgende keer een bruin broodje gezond in plaats van een patatje mayo!

jeugdpuistjes voeding

De jeugdpuistjes bestrijden

De jeugdpuistjes zijn goed te bestrijden. Jongens en meisjes dienen beide op een andere manier hun acne tegen te gaan. Hieronder lees je meer over het verwijderen van puisten. Voor beide geslachten is het in ieder geval verstandig om puistjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Jeugdpuistjes kunnen bijvoorbeeld worden voorkomen door de huid goed schoon te houden. Was ’s ochtends en ’s avonds je gezicht en droog af met een schone handdoek. Het is belangrijk dat het een schone handdoek is, omdat anders vuil in contact kan komen met je gezicht. Gebruik dus een eigen handdoek, en niet die van een familielid.

Andere belangrijke zaken zijn:

  • Schoonhouden van het lichaam
  • Vuil vermijden
  • Niet met vieze vingers aan je gezicht zitten
  • Geen puistjes uitknijpen (dit kan littekens veroorzaken)

Zeker pubers vinden het lastig om met regelmaat hun gezicht te wassen. Echter is dit juist de groep die een goede huidverzorging nodig hebben.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Jeugdpuistjes behandelen voor jongens

De meeste jongens gebruiken elke dag veel gel, haarlak of wax om hun haren in stijl te brengen. Echter zitten in zulke producten veel vettige stoffen, die de huid poriën zullen doen verstoppen.

Voorkom dit door het gebruik van haarproducten te beperken, en het spul niet in contact te laten komen met je gezicht. Ook is het belangrijk ’s avonds je haren uit te spoelen. Dat wordt nog weleens vergeten door veel jongens!

Je kunt het testten door in de ochtend aan je kussen te voelen wanneer je niet je haren hebt gespoeld. Het zal erg vettig aanvoelen: een plek waar bacteriën graag leven!

haren uitspoelen

Jeugdpuistjes behandelen voor meisjes

Make-up dragen kan een belangrijke oorzaak zijn voor het hebben van jeugdpuistjes. Wanneer je te veel (of zelfs soms een beetje) make-up gebruikt, kunnen je poriën sneller verstopt raken waardoor jeugdpuistjes zullen ontstaan.

Een puber doet vaak waar hij of zij zin in heeft. Geen make-up dragen past hier dus niet bij. Als je het echt niet kunt laten, gebruik dan een make-up op waterbasis. Tevens dien je de make-up te verwijderen en je gezicht schoon te maken alvorens je gaat slapen.

Handige video over jeugdpuistjes

Hieronder zie je een video over het bestrijden van jeugdpuistjes.

Jeugdpuisten verminderen? Ontdek deze methode!

In dit artikel heb je gelezen over wat jeugdpuistjes zijn en hoe ze ontstaan. Je weet nu in ieder geval hoe je er in de toekomst minder last van kunt hebben. 

Wil je nu zo snel mogelijk van je jeugdpuistjes afkomen? Zonder allerlei medicijnen, dure behandelingen en chemische middeltjes te hoeven testen, maar direct weten wat wel en niet werkt om puistjes te verminderen? Bekijk dan mijn e-book “Leven Zonder Acne“.

Je gaat hiermee de echte oorzaken aanpakken. Dankzij deze methode zie jij je puistjes zichtbaar verminderen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af