Kattenacne

Wat kun je het beste doen tegen feline acne?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
katten met acne

Als mensen hebben we er waarschijnlijk allemaal al wel eens mee te maken gehad, acne. Wat je misschien nog niet wist, is dat acne ook bij katten voor kan komen.

De kattenacne uit zich vaak met milde klachten, daarom wordt het vaak niet ontdekt. Toch kan dit huidprobleem erg vervelend zijn voor je kat(ten).

Het is daarom goed om te leren hoe je dit herkent en hoe je het kunt verzorgen. Ik vertel je in dit artikel alles wat je moet weten over feline acne, oftewel kattenacne.

Feline acne

Het probleem, feline acne, oftewel kattenacne, komt van een probleem bij de vorming en verhoorning van de opperhuid van de kat.
Tot op heden zijn er erg weinig onderzoeken die uitwijzen katten- en of hondenacne te vergelijken is met acne wat bij mensen voorkomt. Er is zelfs niet duidelijk of katten- en honden acne hetzelfde is.

Een duidelijk verschil tussen katten- en honden acne, is dat de acne bij de hond vaak weer overgaat, de hond groeit er overheen. Bij katten is de acne vaak van langere duur, het is een chronisch probleem bij katten.

Weefselonderzoek, kunnen we op basis van een onderzoek door de patholoog, opdelen in 2 soorten. 

  • Ontsteking van de haarzakjes.
  • Verwoesting van de haarzakjes en talgklieren. Deze komt voornamelijk voor bij honden

Wat is feline acne of kattenacne?

De kattenhuid bevat een hele hoop, verschillende klieren. De talgkieren zijn hier één van en deze produceren een soort van een olieachtige substantie, genaamd talg. Vooral rond de kin, lippen en oogleden van de kat, zijn meerdere talgklieren te vinden. Deze talgklieren, zijn bij een kat ook te vinden rond de genitaliën, het scrotum en het topje van de staart.

De talgklieren produceren dus talg, wat ervoor moet zorgen dat de haren van je kat, waterbestendig zijn. Ook zorgt het ervoor dat de huid van je kat, mooi egaal blijft. De geur van de talg, is hiernaast ook erg belangrijk voor de kat, zodat deze zijn of haar eigen geur achter kan laten en het territorium kan markeren. Katten doen dit ook door sproeien, maar poezen kunnen dit niet.

Soms kan het voorkomen, dat de huid van je kat, te vet is, dit kan gebeuren wanneer de talgklieren hun werk iets te goed doen en overmatig talg produceren. Als de huid te vet is, kunnen er mee-eters ontstaan. Dit zijn zwarte puntjes. Deze mee-eters kunnen uitgroeien tot een bacteriële infectie, wat ervoor zorgt dat de haarzakjes gaan opzwellen. We spreken dan over feline acne, oftewel kattenacne.

Wat is de oorzaak van katten acne?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor acne voor kan komen bij katten.

Zo kan bijvoorbeeld al een verandering in het poetsgedrag, zorgen voor acne. Verandering in het poetsgedrag van je kat(ten) kan komen door bijvoorbeeld ouderdom of stress.

Ook kan het materiaal van de voer- en drinkbakjes van de kat ervoor zorgen dat je kat last krijgt van acne. Hierover vertel ik je zo meer.

Denk ook aan etensresten die achterblijven op de kin van je kat.

Als laatste kan ook een achterliggende (huid)ziekte, de oorzaak zijn van acne bij je kat.

Het is belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen, zodat deze behandeld kanworden of bijvoorbeeld de voer- en drinkbakjes vervangen kunnen worden.

Hoewel acne vaker voorkomt bij katten op leeftijd, kunnen katten van alle leeftijden een keer last krijgen van kattenacne. De reden dat kattenacne vaker voorkomt bij oudere katten, is omdat oudere katten zichzelf vaak minder (goed) wassen. Ook zal de weerstand van de katten veranderen wanneer de kat op leeftijd raakt.

De symptomen van kattenacne

In de eerste instantie zal er zichtbaar vuil vormen op de kin van de kat. Dit gaat gepaard met zwarte puntjes op de kin, de zogenaamde comedonen, oftewel mee-eters. Door deze mee-eters, wordt de huid extra gevoelig. Zo kan er vrij makkelijk een bacteriële ontsteking van de haarzakjes ontstaan, waar de klachten alleen maar erger van worden.

Als een kat last heeft van kattenacne dan heeft de kat naast mee-eters, vaak ook pukkeltjes en rode puntjes. Bij de extreme gevallen van kattenacne zie je zelfs gehele zwelling van de onderkin en een kale en rode, geïrriteerde huid. Ook zie je soms fistelvorming bij de diepere ontstekingen.

Waar lijkt kattenacne op?

Houd ook altijd rekening met het feit, dat bovengenoemde symptomen ook passen bij andere huidaandoeningen. Zie je een infectie op de huid van je kat, dan kun je ook denken aan andere oorzaken zoals bijvoorbeeld schimmels, een allergie of demodex mijten. Deze oorzaken geven nagenoeg dezelfde symptomen als de feline acne. 

Laat je kat hoe dan ook altijd nakijken. Er is namelijk nog een aandoening, die dergelijke klachten en symptomen veroorzaakt, namelijk plaveiselcelcarcinoom (kanker).

De voer- en drinkbakjes van je kat(ten)

We zien vaak dat kattenacne gelinkt wordt aan het gebruiken van bepaalde drink– en voerbakjes. Hierbij gaat het vooral om de plastic bakjes, die niet goed kunnen worden schoongemaakt, of niet vaak genoeg. 

Wanneer de kat eet of drinkt, kunnen het vuil en de bacteriën van het bakje dus bij het eten en drinken komen, die op die manier dan weer op de huid van de kat kunnen komen. Het vuil en de bacteriën kunnen dan zorgen voor mee-eters en een ontsteking van de huid.

Naast het niet regelmatig of goed genoeg schoonmaken van de drink- en voerbakjes van de kat is er ook nog een andere theorie die slaat op het te maken hebben van de drink- en voerbakjes in verband met kattenacne.
Deze theorie heeft het over kattenacne, als een vorm van allergie of contact dermatitis. In dit geval reageert de huid op iets in de omgeving, met een overgevoeligheidsreactie. Hierbij denkt men er dus aan dat het gaat om het materiaal waar de drink- en voerbakjes van zijn gemaakt.

Dergelijke huidreacties, zien we bij katten en ook honden, niet vaak. Dit komt omdat de huid bij katten en honden namelijk erg goed wordt beschermd door hun vacht. Bij een dergelijke reactie van overgevoeligheid, wordt ook een mate van jeuk verwacht. Uit ervaring is inmiddels duidelijk dat jeuk geen veel voorkomende klacht is bij kattenacne.

Voor beide theorieën geldt dat er te weinig (wetenschappelijk) bewijs is om te ondersteunen of te weerleggen dat kattenacne, altijd direct verband houdt met kattenacne. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet waar is en het is een kleine moeite om soms eens van bakjes te wisselen. Ideaal zou zijn om te voeren op een andere plek dan waar het drinkbakje staat, en om het voer op een bordje aan te bieden.

Soms gaan de klachten van de katten acne dus over na het wisselen van de voer- en drinkbakjes. Wel kan het zijn dat het na een poosje weer terugkomt. Zorg er dus voor dat je het zekere voor het onzekere neemt als het draait om de voer- en drinkbakjes. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus kies voor bakjes die je goed schoon kunt maken, en vervang de bakjes regelmatig. Kies bijvoorbeeld voor bakjes van glas of aardwerk.

De behandeling van kattenacne

Net als bij mensen, geldt ook bij katten dat elke kat weer anders is. Alle katten reageren verschillend, ook op de klachten. Ook zijn er natuurlijk verschillende oorzaken en bij de ene kat is de kattenacne erger dan bij de andere kat.

Katten die last hebben van kattenacne zijn vaak ook gevoeliger voor eventuele smeerseltjes om de acne te behandelen. Hierdoor zou het probleem dus eigenlijk alleen maar erger kunnen worden en dit is niet de bedoeling. Als er daarom geen infectie of ontsteking aanwezig is op de kin van de kat, dan wordt er in eerste instantie aangeraden om er zo weinig mogelijk aan te doen. In dit geval is er nog geen behandeling nodig. Probeer bijvoorbeeld eerst eens te wisselen van de voer- en drinkbakjes. Dit kan de klachten soms verhelpen.

Indien je de volgende klachten waarneemt bij je kat, dan dien je wel, zo snel mogelijk, contact op te nemen met de dierenarts:

  • Je mag niet meer aan de kin komen
  • Er is bloed zichtbaar op de kin
  • Er is pus zichtbaar op de kin
  • De kin is erg rood en of nat
  • De huidplek stinkt

Deze punten wijzen waarschijnlijk op een infectie of ontsteking en het is belangrijk dat je dan wel contact op neemt met de dierenarts en het niet onbehandeld laat.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat er bacteriele huidinfecties op de huid van je kat ontstaan, kun je ervoor kiezen om de huid goed schoon te houden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met milde verzorgende doekjes. Je kunt het beste kiezen voor doekjes met antiseptische eigenschappen en het liefst zo natuurlijk mogelijk. 

Let op: De meeste katten zijn een ster in hunzelf schoonhouden. Je moet hier dan ook niet te veel tussen willen komen. Kies er dan ook alleen voor om je kat te helpen met het schoonhouden van de kin, als je kat dit zelf niet goed genoeg of vaak genoeg doet. Een reden hiervan, kan de leeftijd van de kat zijn.

Als er sprake is van een huidinfectie bij je kat, dan kun je in plaats van antiseptische doekjes kiezen voor ontsmettende doekjes. Ga met je kat langs de dierenarts om te laten vaststellen dat de huid is geïnfecteerd met bacteriën.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *