45 jaar en puistjes

45 jaar en puistjes

Ben je 45 jaar en heb je nog steeds last van puistjes? Dat is vervelend, maar je bent zeker niet de enige. Misschien heb je nog nooit puistjes in je leven gehad en ontstaan ze opeens nu je rond de 45 jaar bent. Aangezien er op internet weinig informatie te vinden is over puistjes op deze leeftijd, leek het me een goed idee een artikel te schrijven.

De puistjes op 45-jarige leeftijd kunnen overal op de huid ontstaan. De gebruikelijke plekken zijn je kin en kaaklijn. Echter kan je dus ook last hebben van onzuiverheden op de rug, bikinilijn en schouders.

Om de acne te behandelen kun je verschillende dingen doen. Helaas kunnen alle puistjes niet in één dag verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat je consistent blijft met de huidverzorging. Ook zal ik je een aantal tips geven over de oplossingen voor de onderliggende oorzaken van acne. Hierdoor zullen er namelijk ook geen nieuwe puistjes meer ontstaan.

Waarom krijg je puistjes op je 45ste?

Eigenlijk ontstaan puistjes op je 45ste op dezelfde manier als dat puistjes en mee-eters ontstaan in de tienerjaren. Het komt er op neer dat je poriën verstopt en ontstoken raken met talg, dode huidcellen en bacteriën. Echter krijgen tieners meer last van acne, omdat ze in de pubertijd zitten (hormonen), slechte voedingsmiddelen eten, alcohol drinken en andere levensstijlkeuzes maken die invloed hebben op de poriën.

Hieronder zal ik een aantal oorzaken toelichten van puistjes als je 45 jaar oud bent:

  • Hormonale schommelingen: Zodra de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam verminderd, zal testosteron de overhand krijgen. Je huid reageert hier op door meer en dikkere talg te produceren. Ook kan de pH waarde van de huid veranderen. Onder deze omstandigheden kunnen er meer bacteriën meer ontstekingen van de poriën veroorzaken.
  • Langzamere celvernieuwing: Naarmate je ouder wordt, zal de celvernieuwing steeds langzamer worden. Het gevolg is dat er meer dode huidcellen ophopen op de huid. Ook zal je lichaam minder snel nieuwe gezonde huidcellen aanmaken.
  • Een drogere huid: Als je 45 jaar bent, zal je huid minder vocht vast kunnen houden. De huid wordt dus droger. Een deel van de functie van de cellen gaat dus verloren. Hierdoor kan de huid gevoeliger worden en zullen puistjes ontstaan.
  • Vergrote poriën: Een andere reden waarom je puistjes kunt krijgen is door het groter worden van de poriën op latere leeftijd. Het collageen van de openingen van de poriën zullen namelijk worden uitgerekt. Logischerwijs kunnen er meer verontreinigheden in grotere poriën terecht komen.

Hoe kun je puistjes verwijderen als je 45 jaar bent?

Je kunt een aantal dingen doen om de hiervoor besproken oorzaken van puistjes te bestrijden. De onderstaande tips hebben dan ook betrekking op acne als je 45 jaar bent.

In balans brengen van je hormonen

De eerste tip is om je hormonen weer in balans te brengen.

Je kunt bijvoorbeeld voedingsmiddelen eten die natuurlijke ‘oestrogenen’ hormonen bevatten. Op deze manier kun je de balans van de hormonen herstellen. Ook dien je het hebben van stress te voorkomen. Door de stress, ga je namelijk meer van het hormoon ‘cortisol’ aanmaken, waardoor je ook weer vatbaarder wordt voor puistjes.

Houd je huid vochtig

De tweede tip is om je huid te hydrateren, omdat de kans groot is dat je huid is uitgedroogd op je 45e levensjaar.

Dankzij het hydrateren van de huid zal je voorkomen dat de huid minder snel veroudert en minder snel beschadigt raakt door de zon. Zorg dus dat je je huid gehydrateerd houdt. Dit kan door meer water te drinken. Ook kun je een middeltje gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld hyaluronzuur en een voedende moisturizer.

Mijn favoriete vochtinbrengende crème voor de volwassen huid met acne is de hydraterende Vichy Aqualia Thermal Spa crème.

Je huid, oude huidcellen en pH-waarde herstellen

Door de celwanden te bevorderen kunnen de cellen vochtig blijven. De cellen zullen dan weer naar behoren werken.

Je kunt bijvoorbeeld een toner gebruiken om de pH waarde van de huid te herstellen. Tevens zullen hierdoor minder snel nieuwe puistjes ontstaan, omdat de talgproductie omlaag gaat.

Om de oude dode huidcellen te vernieuwen kun je een melkzuurreiniger of exfoliant zoals salicylzuur gebruiken. Exfolianten bevatten namelijk ingrediënten die de bovenste huidlagen herstellen. Dit werkt veel beter op een leeftijd van 45 jaar dan andere agressieve scrubs en producten.

Bovendien kun je een serum gebruiken die is gemaakt voor 40 plus. Deze zullen de huid minder snel laten beschadigen door de zon dan serums voor tieners. Een serum kan verschillende positieve effecten hebben op de huid en puistjes.

Bescherm jezelf tegen de zon en het milieu

Wat veel mensen niet weten is dat het beschermen tegen de zon net zo belangrijk is als het behandelen van de acne zelf. De Uv-stralen zijn overal en kunnen de huid flink beschadigen en huidveroudering en puistjes opleveren. Ongeacht het weer dien je dus de huid in te smeren met zonnebrandcrème.

Je kunt bijvoorbeeld een zonbeschermer met zink gebruiken. Zink is een effectief antioxidant voor de huid.

Ik maak zelf gebruik van Precious Beauty Care Perfect Sun zonnebrandcrème. Deze is speciaal gericht op de acne gevoelige huid. Ook is deze geschikt voor de droge huid, waar veel personen van 45 jaar last van hebben.

Overige invloeden

Als laatste dien je er rekening mee te houden dan je levensstijlkeuzes invloed kunnen hebben op het ontstaan van puistjes als je 45 jaar bent. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, ziektes, de darmen en medicijnen die een rol kunnen spelen op het verouderen van de huid, de werking van de huidcellen en het uitdrogen van de huid.

Gewoontes die puistjes op 45-jarige leeftijd veroorzaken

Zoveel volwassenen boven de 45 jaar hebben last van puistjes. Je bent dus niet de enige. In mijn gratis e-book ga ik met je bespreken waarom het bij jou zolang blijft aanhouden, en wat je kunt doen om snel en effectief van de puistjes af te komen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *