Acne door allergie: kun je puistjes krijgen door allergieën?

acne door een allergie

Acne door allergie? Het kan zijn dat je acne wordt veroorzaakt door een allergie, zoals hooikoorts, voedselallergie, astma of eczeem. Je ziet dan ook meer mensen met acne tijdens het hoogseizoen voor allergieën.

Misschien heb je toevallig last van puistjes. Echter zou een allergie de oorzaak van je acne kunnen zijn.

Aangezien je al moet hoesten en niezen kan ik begrijpen dat het erg vervelend is ook nog eens acne plekjes op je huid te krijgen. Daarom wil ik je op deze pagina graag iets meer vertellen over het verband tussen allergieën en acne.

Laat ik je eerst even wat feiten geven over acne en allergieën:

  1. Als je last hebt van jeuk door je allergie kan het wrijven ervoor zorgen dat je meer last krijgt van acne en puistjes.
  2. Als je last hebt van een droge huid door je allergie kan dat acne verergeren.
  3. Het behandelen van je allergieën en het beter verzorgen van je huid kan acne helpen verdwijnen.

Kan acne ontstaan door een allergie?

Hoewel er momenteel nog geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het verband tussen allergieën en acne, zien we in veel gevallen wel degelijk acne door een allergie ontstaan.

Door een allergische reactie op bijvoorbeeld huidschilfers van dieren, pollen, voedsel, huisstofmijt of andere dingen zal je lichaam meer antilichamen aanmaken die allergenen bestrijden. Hierdoor krijg je last van symptomen die bij allergieën horen, zoals: niezen, jeuk, tranende ogen en een droge huid.

Als je een allergie hebt, kan het verleidelijk zijn over je gezicht te wrijven en jeuken. Misschien gebruik je zelfs een tissue om het vocht uit je ogen en neus weg te vegen. Echter kunnen hierdoor meer acne plekjes op je huid ontstaan.

Voedselallergieën en acne

Als je last hebt van acne kan het raadzaam zijn om te checken of je voedselallergieën hebt. Naast de meest voorkomende allergieën kun je namelijk last krijgen van puistjes door het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen en ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan voedsel met veel omega-6 vetten, zoals zuivelproducten.

Tevens zouden alcohol, suiker, noten en voedsel met veel geraffineerde koolhydraten een allergische reactie kunnen geven. Kijk bovendien uit met voorverpakte voedingsmiddelen.

Waarom verergert een droge huid je acne?

Door een allergie krijg je een droge huid en dat is niet goed voor je huid. Er kunnen namelijk rimpels, een vroegtijdige veroudering van de huid en acne plekjes ontstaan.

Een droge huid is niet gunstig, omdat de huid dan minder natuurlijke oliën heeft. In plaats daarvan wordt er meer talg aangemaakt. Talg is een olie die wordt aangemaakt door de talgklieren.

De talg is gunstig voor je huid. Als er echter te veel talg wordt geproduceerd zullen je poriën verstopt raken met puistjes en acne tot gevolg.

Wat kun je doen tegen acne door een allergie?

Na het nagaan van je allergieën en het controleren van voeding dat je binnenkrijgt, kun je acne gaan behandelen. Dit kun je doen op de volgende manieren:

Zorg voor een goede huidverzorgingroutine

Zoals ik je net vertelde is er nog niet voldoende bewijs dat acne ontstaat door een allergie. Echter kan acne verergeren door een allergie en daarom is het verstandig om je gezicht goed te reinigen.

Was dus elke dag 1 tot 2 keer je gezicht met een milde reiniger. Gebruik ook een vochtinbrenger en een zz crème. Het is vaak niet nodig om heftige acne behandelingen te ondergaan, zoals acne medicijnen.

Behandel je allergie

Ten tweede is het belangrijk om je allergie onder controle te krijgen. Door een allergie krijg je namelijk jeuk en droogt je huid uit, waardoor je puistjes krijgt. Door een allergie te behandelen kun je mogelijk je acne volledig verwijderen.

Een allergoloog kan controleren of je bepaalde allergieën hebt. Seizoensgebonden allergieën kunnen worden verlicht met zelfverzorgingsmiddelen of met een sterker medicijn van een arts.

Raak je gezicht niet aan

Ondanks het zeer verleidelijk kan zijn om continu aan je puistjes te plukken en aan je gezicht te jeuken kun je het beter niet doen. Je huid wordt dan namelijk droger en puistjes kunnen geïrriteerd raken. Je bent namelijk bacteriën aan het verspreiden.

De juiste producten gebruiken

In het geval van een gevoelige huid is het extra belangrijk om de etiketten van je huidverzorgingsproducten te controleren. Sommige producten zullen je acne problemen dan ook alleen maar erger maken.

Gebruik je een nieuw verzorgingsproduct? Test het product dan uit door wat spul aan te brengen op een klein stukje van je huid. Zo kun je na 24 uur controleren of er een reactie is opgetreden.

Bovendien is het raadzaam om niet allerlei producten en merken door elkaar te gebruiken.

Zachte producten voor de huid gebruiken

Heb je een allergie in combinatie met acne? Dan dien je lichte huidverzorgingsproducten te gebruiken. Producten met toegevoegde geurstoffen, alcohol en parabenen kunnen je acne verergeren. Kies dus voor een product dat zacht is voor de huid en dat hard is voor acne.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een behandeling met een product dat een licht percentage benzoylperoxide of salicylzuur bevat. Deze ingrediënten zorgen er namelijk voor dat ontstekingen en roodheid verminderen en acne bacteriën worden gedood.

Acne door allergie: eenvoudige oplossing

Na het lezen van dit artikel “acne door allergie” weet je dat het verstandig is om te controleren of je allergieën hebt en te zoeken naar oplossingen voor je allergieën. Het is namelijk mogelijk dat je acne wordt verergert door je allergie.

Om je acne door een allergie sneller te verhelpen kun je letten op je huidverzorging. Er zijn echter nog tal van andere manieren om acne en puistjes aan te pakken.

Ik raad je dan ook aan om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te lezen. Hierin wordt namelijk exact toegelicht hoe je acne kunt verhelpen. Erg handig om te gebruiken als je acne krijgt door een allergie!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *