Acne door Mirena spiraal

acne door mirena spiraal

Als je een effectieve anticonceptie methode wil gebruiken kun je kiezen voor het Mirena spiraal. Spiraaltjes kunnen namelijk jarenlang meegaan.

Veel mensen krijgen echter last van acne door het Mirena spiraal. Anderzijds zijn er verhalen bekend van mensen die juist een positief effect op hun huid hebben gezien.

Zelf krijg ik veel berichten in mijn mailbox van vrouwen die op volwassen leeftijd last krijgen van puistjes en een slechtere huid.

Op deze pagina wil ik je dan ook meer vertellen over het verband tussen acne en het Mirena spiraal. Je leert waarom een spiraaltje de mogelijke oorzaak is van je acne en hoe je dit kunt oplossen.

Kun je acne krijgen door het Mirena spiraal?

Spiraaltjes die hormonen bevatten kunnen inderdaad de oorzaak zijn van je acne. Acne is dan ook een bekende bijwerking van het Mirena spiraal.

Niet iedereen krijgt acne door een spiraaltje. Als je bijvoorbeeld veel puistjes krijgt rond je menstruatieperiodes ben je mogelijk gevoelig voor hormonale acne. Die gevoeligheid kan ervoor zorgen dat je acne krijgt door het Mirena spiraal.

Veel mensen die het Mirena spiraaltje gebruiken krijgen last van cytische acne rond hun kaaklijn en kin.

Misschien heb je in het verleden nooit last gehad van puistjes en merk je opeens de oneffenheden op na het gebruiken van een spiraaltje.

Waarom krijg je acne en puistjes door het spiraal?

Door het vrouwelijke progestageenhormoon ‘levonorgestrel’ in het Mirena spiraaltje kun je opeens last krijgen van acne. Levonorgestrel doodt namelijk zaden en heeft als functie eicellen niet te laten komen in het baarmoederlijmvlies. Daarom wordt het spiraal ook ingezet om de zwangerschap te voorkomen.

Helaas zorgt de verhoogde concentratie levonorgestrel voor een hogere gevoeligheid in je lichaam voor het mannelijke hormoon genaamd ’testosteron’. Hierdoor kunnen je talgklieren geïrriteerd raken en meer talg aanmaken. Door de verhoogde talgproductie kunnen je talgklieren gaan verstoppen waardoor een zwart kopje zichtbaar wordt, oftewel een mee-eter. Wanneer er bacteriën en huidresten bijkomen kan een ontsteking (puistje) ontstaan.

Een spiraaltje is makkelijk in gebruik en bestempeld als betrouwbaar door grote instellingen.

Echter kun je bijwerkingen ervaren door het Mirena spiraal, zoals: stemmingswisseling, onregelmatig bloedverlies, buikpijn en acne.

Ervaringen met het Mirena spiraal

Ik ben op onderzoek uitgegaan en naar ervaringen met het Mirena spiraal gezocht. Zo kwam ik een bron tegen waarin wordt beweerd dat ongeveer 35% van de vrouwen met een spiraal last van acne heeft gekregen.

Ook vond ik een aantal andere ervaringen met het Mirena spiraal die ik hieronder voor je heb opgesomd:

  • Een vrouw van 21 heeft op aanraden van een gynaecoloog het Mirena spiraal laten plaatsen. Het spiraal heeft het gewenste effect gegeven. Echter is er na 5 a 6 maanden acne ontstaan. Ze heeft vooral veel last gehad van puistjes rond de kaaklijn en T zone. De vrouw heeft uiteindelijk besloten het spiraal te laten verwijderen, omdat acne haar zelfvertrouwen erg aantastte. Over het algemeen raad ze aan om Mirena te gebruiken, maar wel goed na te denken als je gevoelig bent voor acne.
  • Een vrouw van 24 vond het laten plaatsen van de spiraal erg pijnlijk. De vrouw heeft al meerdere anticonceptiepillen uitgeprobeerd die niet werkten. De huisarts adviseerde haar daarom het Mirena spiraal te laten plaatsen. De vrouw heeft veel last gehad van bijwerkingen. Zo kreeg ze onder andere last van buikkrampen en acne. De acne verscheen voornamelijk rond haar gezicht, nek, rug en decolleté.
  • Een vrouw van 31 gebruikt het Mirena spiraal op het moment van schrijven zo’n 1,5 jaar. Voorheen heeft de vrouw nooit last gehad van pukkeltjes. Echter merkt ze na het plaatsen van het spiraal dat ze een vettere huid en (onderhuidse) puistjes rond haar voorhoofd, haargrens en rug heeft gekregen. Ze baalt enorm omdat ze het niet kon laten de puistjes uit te knijpen waardoor ze nu littekens heeft. Na het nog een aantal weken aan te kijken heeft ze besloten het Mirena spiraal te laten verwijderen. Ze raadt het Mirena spiraal niet aan.

Wat kun je doen tegen acne door een spiraal?

In sommige gevallen zal je acne verdwijnen wanneer je lichaam is aangepast aan het Mirena spiraaltje.

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om acne te behandelen. Denk bijvoorbeed aan het volgende:

  • Voorgeschreven medicatie door een arts: Je kunt met goedkeuring van je arts orale medicatie zoals Isotretinoïne gebruiken om acne onder controle te krijgen. In het geval van ernstige acne kan orale antibiotica worden voorgeschreven om bacteriën en overtollig talg te verwijderen. Bovendien kun je aan je arts vragen naar een medicijn om je hormonen in balans te brengen.
  • Aanpassen van je voedingspatroon: Hoewel het verband tussen voeding en hormonale puistjes nog niet is vastgesteld, bevatten sommige voedingsmiddelen ingrediënten die niet goed zijn voor je lichaam en huid. Er wordt aangeraden een laag-glychemische dieet te volgen met veel verse groenten en fruit. Pas op met producten die je bloedsuikerspiegel snel verhogen, zoals witbrood en dranken die veel suikers bevatten.
  • Aanpassen van je huidverzorging: Een goede huidverzorgingsroutine is erg belangrijk om acne te verminderen. Om te beginnen dien je dagelijks je gezicht te wassen. Zorg dat je een reiniger zonder alcohol gebruikt om alle make-up en bacteriën van je gezicht te wassen. Daarna breng je een toner aan om de poriën te openen. Als laatste breng je een vocht inbrengende crème aan die de huid hydrateert.
  • Verergerde factoren verminderen: Als je last hebt van acne door een spiraal is het verleidelijk puistjes uit te knijpen en te pulken. Dit kan echter littekens en gaatjes in je huid veroorzaken. Ook dien je niet teveel make-up te gebruiken om puistjes te camoufleren, wegens de slechte ingrediënten in make-up. Bovendien dien je huidverzorgingsproducten op de juiste manier te gebruiken en stress te voorkomen.
  • Spiraaltje laten verwijderen: Zoals gezegd kunnen de bijwerkingen stoppen of afnemen na enkele maanden na het plaatsen van het Mirena spiraaltje. Er wordt in ieder geval aangeraden het spiraaltje 6 maanden te laten zitten. Mocht je acne steeds erger worden of psychische klachten krijgen, kun je zeker overwegen het spiraaltje te laten verwijderen. Soms kan acne door een spiraaltje namelijk jaren aanhouden. Houd er wel rekening mee dat er vaak meer nodig is om acne volledig te elimineren dan enkel het spiraaltje te laten verwijderen.
  • Een koperspiraal laten plaatsen: Wil je een spiraal blijven gebruiken als anticonceptiemiddel? Dan kan het gunstig zijn voor je acne om een koperspiraal te laten plaatsen. Hierin zitten namelijk minder acne veroorzakende hormonen. Ik raad je aan om hierover met je huisarts te praten. Het spiraaltje ‘Paragard’ is momenteel het enige koperen spiraalt dat wordt aangeboden.

Acne door Mirena spiraal: conclusie

Zoals besproken kan het Mirena spiraal bij de ene persoon puistjes veroorzaken, terwijl iemand anders geen bijwerkingen ervaart. Als je je zorgen maakt of veel last hebt van acne door het spiraal, kun je eens een afspraak maken met je huisarts of dermatoloog.

Om je te helpen bij het verminderen van je acne heb ik een e-book geschreven genaamd “Leven Zonder Acne”. Hierin laat ik stap-voor-stap zien hoe je specifieke huidtypes met acne kunt behandelen. Ook krijg je alle informatie die je nodig hebt over de invloed van je levensstijl en voedingspatroon op je acne.

Via de onderstaande groene knop kun je mijn e-book bekijken:

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Laat het in de reacties weten als je vragen of ervaringen hebt over acne door het Mirena spiraal! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *