Acne en suiker

acne en suiker

“Wat is het verband tussen acne en het eten van suiker?” Regelmatig zie ik deze vraag in mijn mailbox verschijnen.

Het leek me daarom een goed idee om een artikel te schrijven over acne en suiker. Er worden namelijk erg veel suikerrijke producten verkocht, terwijl veel mensen niet weten dat voeding de aanleiding van acne kan zijn.

Lees verder om te ontdekken of je daadwerkelijk acne kunt krijgen door suiker binnen te krijgen en of het verstandig is om suiker te blijven eten als je regelmatig puistjes hebt. Ga voor specifiek advies altijd naar een arts.

Krijg je puistjes en acne door suiker?

Er zijn verschillende meningen over de vraag of je acne krijgt door suiker.

Er zijn in ieder geval een aantal redenen te bedenken waarom het eten van suiker, puistjes kan veroorzaken.

Zo zorgt suiker voor een stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed. Dit heeft een suikerpiek als gevolg waardoor er meer insuline in je lichaam wordt aangemaakt door je alvleesklier. Insuline triggert de androgenen hormonen, waardoor je talgklieren te veel talg aanmaken. Het talg gaat ophopen en ontsteken door bijkomende bacteriën waarna een puistje ontstaat.

De boosdoeners zijn geraffineerde en bewerkte koolhydraten die bijvoorbeeld verwerkt zitten in wit brood, chocola en chips. Suiker is dan ook een product dat hoog staat op de glycemische index (GI). Deze lijst geeft per product aan hoe groot de stijging is van het bloedsuikerspiegel.

Houd je van suiker in je koffie? Probeer dan voor je puistjes, agavesiroop of stevia te nemen in plaats van suiker.

Wat zeggen onderzoeken over acne en suiker?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het verband tussen acne en suiker. Hieronder deel ik een aantal bevingen uit onderzoeken en internet bronnen.

  • Volgens critici hadden natuurvolken van een lange tijd geleden bijna geen acne. Echter zou de Amerikaanse jeugd van 50 jaar geleden ook een stuk minder suiker hebben binnen gekregen, maar wel veel last van acne hebben.
  • Er zijn 5 onderzoeken verricht naar suiker en de invloed ervan op acne. Echter waren personen gewicht verloren door geen suiker meer te eten, en de kans op acne is vaak kleiner bij dunne mensen.
  • In een Koreaans onderzoek van 32 personen met milde tot matige puistjes is de testgroep in tweeën gesplitst. Er werd suikerrijke voeding en koolhydraatrijke voeding gegeven aan de verschillende groepen. De groep die geen suiker at, had uiteindelijk minder last van acne.

Helaas is er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van suiker op acne in vergelijking met andere voedingsstoffen en producten.

Kun je suiker blijven eten en hoe kom je van acne af?

Ik raad je aan om zelf te onderzoeken of suiker invloed heeft op je acne. Ga eens een voedingsdagboek bijhouden om na 24 tot 72 uur te controleren of je een acne uitbraak krijgt na het eten van suikers of andere voeding.

Door suiker te vermijden, kun je de aanmaak van insuline verminderen. Dit heeft een positief effect op je talgklieren en acne. Het is voornamelijk belangrijk om ongeraffineerde suikers, zoals snoep en witte suiker over te slaan.

Het is bovendien goed om te weten dat acne vaak wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Naast voeding, kan een verkeerde verzorging van je huid of je overige levensstijl een oorzaak zijn van acne. In tegenstelling tot suiker kunnen andere voedingsmiddelen je acne juist verbeteren.

In mijn e-book vertel ik hoe je acne onder controle kunt krijgen door de problemen bij de kern op te lossen. Met de stappenplannen en schema’s ga je jouw huid en puistjes zeker een enorme boost geven.

Klik op de onderstaande blauwe groene om er meer over te lezen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Laat hieronder een reactie achter als je nog vragen of ervaringen hebt omtrent acne en suikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *