Acne erger na peeling

acne erger na peeling

Je gezicht onderhouden maakt een belangrijk deel uit van het welzijn. Een een verzorgt uiterlijk straalt ook de juiste energie uit naar de omgeving. Acne patiënten kiezen voor peelings om de dode huidcellen te verwijderen en zo de ruimte te geven aan de gezonde huid om tot uiting te komen.

Als je een chemische peeling tegen acne bent ondergaan, kan het zijn dat je acne erger is geworden. Na de gezichtsbehandeling is de huid vrij gevoelig en moet er met alle zorg mee worden omgegaan. Bij peeling wordt niet alleen de laag dode huidcellen van je gezicht verwijdert, maar wordt er ook voor gezorgd dat de huid haar balans terugvindt. De productie van collageen en elastine wordt bevordert en dat zorgt ervoor dat de huid haar gezonde glans terugkrijgt, weer straalt en weer stevig is.

Het doel van een peeling is dat je acne vermindert. Soms kunnen er juist meer puistjes ontstaan na een peeling. In dit artikel ga ik je dan ook alles vertellen over het erger worden van acne na een peeling.

Waarom wordt acne erger na een peeling?

Bij een chemische peeling wordt de (dode) laag huidcellen verwijdert met producten als melk- en salicylzuur of fruitzuur. De huid kan na een behandeling wat dunner worden, waardoor de acne begint meer door te breken. Dat kan vooral het geval zijn op je wangen en de onderkant van je kin.

Na de eerste behandeling krijgt je huid de mogelijkheid via de vrijgekomen poriën alle dieperliggende vuil en acne-veroorzakende bacteriën te verwijderen. Dat leidt tot de tijdelijke toename van acne en kleine puistjes aan de oppervlakte van je huid, maar dit keer is het een resultaat de zelfreinigende werking van de huid. Een teken dus dat er gewerkt wordt aan het opschonen van de huid. Acne kan dus inderdaad erger worden na een peeling en dit is normaal.

Met elke vervolgbehandeling wordt de huid verder opgeschoond en verdwijnt ook de acne. Als je hebt gekozen voor de diepe peeling wordt ook de groei van acne-veroorzakende bacteriën sterk geremd. Na enkele peelings is al het vuil al uit je poriën gekomen tijdens vorige behandelingen en is het zuiveringsproces klaar, waardoor er geen nieuwe acne meer ontstaat na een peeling. Nu kan de huid aanzienlijk gaan verbeteren. Het kan daarom ook slim zijn meerdere sessies te nemen.

Hoe ziet de huid eruit na een peeling?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen ontstaan na een peeling. Tot veertien dagen na de behandeling kan de huid er rood en schilferig uitzien. Ook kan de huid vervellen. In het geval van een lichte peeling kan de huid strak aanvoelen na het aanbrengen van een zonnebrandcrème. Bij diepere peelings kunnen er zelfs korsten, blaren en een zwelling van de huid ontstaan. Bovendien kunnen pigmentvlekken en puistjes wat donkerder worden na een peeling. Het kan dus zeker een aantal weken duren voordat je weer een mooie nieuwe roze huid ziet.

Acne na peeling voorkomen en verminderen

De kwetsbare huid mag niet verstoord worden na de peeling. Dit heeft namelijk invloed op de resultaten en het verschijnen van puistjes. Je kunt verschillende dingen doen acne na een peeling te voorkomen en te verminderen. Er moet in ieder geval absoluut niet aan puistjes worden gekrabd of geprobeerd te worden uit te knijpen. Houd je ook aan de gekregen constructies van je dermatoloog of behandelaar.

Om ervoor te zorgen dat de huid de mogelijkheid krijgt zich te herstellen en er niet meer puistjes ontstaan, wordt aangeraden zonlicht zoveel als mogelijk te vermijden. Dit geldt voor alle sterktes van de beschikbare peelings. Mocht je na een peeling de zon in gaan, kan dit vlekken en huidverkleuring veroorzaken. Het aanbrengen van een speciale zonnebrandcrème die de de acne niet erger maakt, wordt aangeraden, zelfs wanneer je maar even naar buiten gaat. Het is altijd verstandig zonnebrandcrème aan te brengen, ook na de behandeling van de peeling. Zo voorkom je lijntjes en rimpels die je er ouder laten uitzien.

Het gebruik van make-up dient vaak geheel achterwege te worden gelaten om irritatie of nieuwe puistjes te voorkomen. Dit helpt de nieuwe huid genezen op een schoon oppervlakte. Ook mag de huid niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen en zelfs zweet. Bovendien moet je hydraterende en voedende crèmes gebruiken. Voorkomen moet worden dat er zich weer een laag dode huidcellen en overig vuil zal gaan ophopen waardoor acne weer de kop op zal beginnen te steken.

Afhankelijk van het aantal behandelingen, kan het herstelproces 2 tot 4 weken in beslag nemen. Eventueel kun je een koud kompres gebruiken eventuele ongemakken na de peeling te helpen verlichten.

Conclusie

Het is belangrijk bij de planning voor een peeling ook de herstelperiode voor de huid in acht te nemen. Je wil namelijk niet het resultaat negatief beïnvloeden en de huid de kans geven zich volledig te herstellen. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat na de eerste behandeling mogelijk sprake zal zijn van een tijdelijke toename van de acne, roodheid en andere bijwerkingen. Hoelang dit precies duurt, ligt aan de sterkte van de peeling. Het kan dus verstandig niet te beginnen aan een peeling behandeling voor een belangrijke gebeurtenis of wanneer je op de foto gaat.

Aansluitend op de peeling zal er eventueel overgegaan moeten worden op een dieet of aparte huidbehandeling om te voorkomen dat de acne weer kans zal krijgen door te breken na een peeling. Hier wil ik je graag bij helpen. Download anders even hieronder mijn gratis e-book. Dit vermindert immers de kans opnieuw last van acne te krijgen nadat de peeling behandeling helemaal is afgelopen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *