Acne en GATA6

Volgens een onderzoek hebben acne patiënten minder van het eiwit GATA6 in hun huid. Enkele uitkomsten uit het onderzoek waren verschenen in het tijdschrift “Nature Communications“.

Bij acne is er veelal sprake van verstopte of ontstoken talgkliertjes en poriën. Doorgaans verschijnen puistjes in het gezicht, maar eigenlijk kan acne het hele lichaam bereiken.

De acne ontstaat wanneer overmatig talg, dode huidresten en bacteriën in de poriën terecht komen. Nu gaat de boel verstoppen en ontsteken. Er ontstaan dan stipjes, rode bultjes en bultjes met witte koppen. Er is echter nog veel onzeker over de oorzaken van acne.

Veel kinderen hebben last van acne. Ook op latere leeftijd kun je echter last blijven houden. Bijvoorbeeld door alle hormonale schommelingen wegens bepaalde voeding, veel stress en slaapgebrek.

Om van acne af te komen, kun je verschillende dingen doen. Aangezien onderzoekers een verband hebben gevonden tussen mensen die minder van het eiwit GATA6 in hun huid en acne hebben, is dit mogelijk iets om rekening mee te houden.

Het verband tussen GATA6 en acne

GATA6 (GATA-bindend eiwit 6) bevindt zich in het bovenste gedeelte van de huid, namelijk in de haarzakjes en talgklieren. GATA6 speelt bijvoorbeeld een rol bij de differentiatie van orgaanweefsel.

In een onderzoek hebben personen huidbiopten genomen van enkele personen met acne en enkele personen zonder acne. Mensen zonder acne schijnen hogere niveaus GATA6 te hebben in hun huid.

In het verleden was er al eens een groep onderzoekers die dachten dat minder GATA6 ervoor zorgde dat de poriën en haarzakjes zich sneller zouden opvullen met acne-achtige verontreinigheden.

In acnebehandelingen komt retinoïnezuur voor. Er wordt nu gedacht dat dit kan helpen om verstopte poriën te voorkomen, omdat dit expressie van GATA6 veroorzaakt.

Wanneer er gebrek is aan expressie van een bepaald eiwit, dan kan dat mogelijk acne als gevolg hebben.

Ook kan GATA6 mogelijk immunologische signalen moduleren die ontstekingen veroorzaken.

Wellicht verschijnt er dus in de toekomst een behandeling of product op de markt waarmee er meer GATA6 kan worden aangemaakt door je huid.

Er is meer onderzoek nodig naar welke verbindingen specifiek GATA6-expressie bij acne patiënten kunnen stimuleren.

Onderzoekers zullen dan ook meer onderzoek doen naar GATA6 in de menselijke huid. Hierna kan een eventuele behandeling beginnen.

Voor nu kan je het beste ven mijn gratis e-book downloaden, zodat je erachter komt wat de onderliggende oorzaken zijn van acne.

Personen kunnen zelfs nog tientallen jaren last blijven houden van acne, als zij niet weten wat de échte oorzaken zijn.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *