Acne en ijzer

acne en ijzer

Misschien hoorde je al toen je een kind was dat ijzer een positief effect heeft op je lichaam, en dat het ook goed zou zijn voor dieren.

Je vindt ijzer voornamelijk in rood vlees. Ook via bruine boterhammen, gekookte eitjes, peulvruchten en noten kun je het mineraal binnenkrijgen.

De functie van ijzer is het vervoeren van zuurstof naar de rode bloedcellen. Daarnaast is ijzer belangrijk voor de groei van ons lichaam, DNA-synthese en het energiemetabolisme. Echter kan er acne op de huid ontstaan wanneer je niet de juiste hoeveelheid ijzer binnenkrijgt.

Waarom kun je acne krijgen door ijzer?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je puistjes kunt krijgen door een te kleine of te grote inname van ijzer. Hieronder bespreek ik enkele oorzaken met je.

Wanneer je een te grote hoeveelheid ijzer binnenkrijgt, kan je lichaam de stof niet meer goed opslaan. Het wordt dan op andere plekken opgeslagen, zoals de huid. Door het overschot worden onverzadigde vetzuren geoxideerd en nieuwe lipideperoxiden gevormd. Hierdoor kunnen er giftige verbinden in het lichaam ontstaan. Vervolgens kan de huid en andere delen van het lichaam beschadigen.

In ons lichaam komen ziekteverwekkers voor, zoals Salmonella. Door ijzer kunnen de ziekteverwekkers in leven blijven en in grotere aantallen ontstaan. Het gevolg is dat de darmflora uit balans raakt en gaat ontsteken. Het slijmvlies van de darmen zal verslechteren en er kan zelfs een lekkende darm ontstaan. Dit geeft het voedsel alle ruimte om in de bloedbaan terecht te komen en ontstekingen te veroorzaken. Door een slecht spijsverteringssysteem kan de huid dus worden aangetast en kunnen bijvoorbeeld acne en puistjes ontstaan.

Ook zorgt een grote hoeveelheid ijzer ervoor dat je lichaam gewend raakt aan insuline. Hierdoor kan je lichaam moelijker koolhydraten verteren. Een overschot aan insuline kan de talgproductie verstoren. Dit leidt vervolgens tot verstoppingen van de poriën en dus acne.

Een andere reactie die je lichaam kan geven op ijzer is het opslaan van ijzer in je lever. Hierdoor kunnen er meer organen worden beschermt. Helaas kan je lever schade oplopen door ijzer. Het gevolg is dat de gifstoffen alle ruimte krijgen om puistjes te veroorzaken.

Een andere belangrijke oorzaak van acne door ijzer is het voeden van de schimmel Candida. Deze gist kan acne laten ontstaan.

Bovendien kan een tekort aan ijzer zorgen voor een droge huid. Je spieren en weefsels krijgen dan namelijk niet de benodigde hoeveelheid zuurstof.

Wat kun je nu doen?

Om je acne te bestrijden is het belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine na te leven met producten die geschikt zijn voor jouw type huid. Daarnaast is het belangrijk om te controleren hoeveel ijzer je dagelijks binnenkrijgt.

Hieronder kun je mijn gratis e-book downloaden. Je vindt hierin onbekende oorzaken van acne. Onthoud dat er veel meer oorzaken van acne kunnen zijn dan een tekort of overschot aan ijzer in je lichaam. Deze zullen ook moeten worden opgelost en ik wil je hier graag bij helpen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *