Acne korstjes

korstjes door acne

Acne en puistjes zijn erg vervelend. Puistjes zijn rode bultjes die gepaard kunnen gaan met zwelling en roodheid. Wanneer puistjes worden aangeraakt of uitgeknepen, kan er een korst zichtbaar worden. Dankzij de juiste huidverzorgingsroutine kunnen acne en korsten worden voorkomen.

Er zijn verschillende redenen waarom puistjes kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde talgproductie, verstoppingen van de poriën en de aanwezigheid van de acne-veroorzakende bacterie C. acnes.

Doorgaans verschijnen puistjes op het gezicht, de nek, de borst en de rug. Op alle leeftijden kunnen de onzuiverheden ontstaan. Vrijwel iedereen krijg in zijn of haar leven te maken met een puistje. Het is dan ook één van de meest voorkomende huidaandoeningen.

Het is belangrijk dat acne wordt behandeld. Er kunnen namelijk psychische klachten ontstaan, zoals angst, verlegenheid en depressie. Zowel puistjes als korsten kunnen leiden tot een onzeker gevoel.

In dit artikel ga je meer informatie krijgen over de behandelingen en het voorkomen van acne korsten.

Dankzij een korst kan het lichaam zichzelf helpen beschermen. Het doel van een korst is het beschermen van een wond tegen een infectie. Tevens wordt het onderliggende huid genezen. Om een aantal redenen kan een korst langer aanhouden. Je kunt verschillende dingen doen om een korstje van een puistje sneller te laten verdwijnen.

Raak je korsten niet aan

Het is niet verstandig om het gebied van de korst aan te raken. Zorg dus dat je niet gaat plukken aan een korst. Ga ook geen bestaande puistjes uitknijpen om te voorkomen dat er überhaupt korsten ontstaan.

Wanneer een korst wordt opengemaakt, kan de wond opnieuw opengaan of bloeden. Vervolgens kunnen opnieuw bacteriën en andere verontreinigheden in het lichaam terecht komen. Het gevolg is dat een puistje mogelijk geïnfecteerd raakt. Tevens kan het plukken en aanraken van puistjes ervoor zorgen dat een korst langer zichtbaar blijft.

Tevens kan een permanent acnelitteken ontstaan door het uitknijpen van puistjes en het pulken aan wonden. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om een jeukerige, droge of grote puist uit te knijpen, is dit dus zeer onverstandig.

Lees ook: puist gevuld met bloed

Acne korsten behandelen met vochtinbrengende crème

De eerste manier om een korst van acne te behandelen is door een huismiddel in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een vochtinbrengende crème gebruiken om sneller een acne korst te laten verdwijnen.

Na een tijd kan een korstje droog worden. Het is daarom belangrijk om de huid gehydrateerd te houden. Dit kan worden bereikt met een vochtinbrengende crème of een moisturizer. Helaas is dit geen garantie dat het genezingsproces wordt bevordert.

Je kunt bijvoorbeeld een crème gebruiken met tea tree olie of aloë vera. Zorg in ieder geval dat het een lichtgewicht crème is zonder olie en met het label ‘niet-comedogeen’.

Je kunt een vochtinbrengende crème in een drogisterij of online kopen.

Verband aanbrengen en reinigen

Een andere optie om te overwegen is het aanbrengen van een verband. Hiermee kun je namelijk het getroffen gebied beschermen.

Zorg wel dat je eerst het gebied van de korst schoonmaakt. Dit kun je doen door het gebied één keer per dag te reinigen met een milde reiniger. Zorg in ieder geval dat je het gebied reinigt wanneer deze vuil is geworden. Je kunt bijvoorbeeld ook een warm kompres of een antibacterieel doekje gebruiken. Maak het gebied deppend droog met een schone handdoek in plaats van te schuren om te voorkomen dat je per ongeluk het korstje eraf schraapt.

Een schone huid kan sneller genezen en zal minder snel geinfecteerd raken.

Professionele behandeling

In de meeste gevallen is er geen behandeling van een arts of dermatoloog nodig om een korstje van een puistje te behandelen. Een korst verdwijnt meestal dan ook gewoon vanzelf.

Mocht je echter een infectie oplopen van de korst, dan dien je wel contact op te nemen met een zorgverlener. Je herkent een infectie bijvoorbeeld aan zwelling van de puist of korst, koude rillingen, hitte in het gebied, pus uit de korst of verergering van pijn. Een zorgverlener kan bijvoorbeeld een antibiotica voorschrijven.

Acne korsten voorkomen

Een korst van een puistje kan worden voorkomen door niet aan een puistje te plukken, peuteren of op een andere manier aan te raken.

Het liefst wil je natuurlijk helemaal niet te maken krijgen met korsten. Je zult er dan voor moeten zorgen dat er geen puistjes meer verschijnen. Zorg daarom dat je een milde reiniger gebruikt om verstopte poriën te voorkomen. Zorg ook dat je een exfoliant gebruikt om een opstapeling van dode huidresten te voorkomen. Zorg bovendien dat je een middel gebruikt om acne-veroorzakende bacteriën aan te pakken.

De producten die je gebruikt om je acne te behandelen moeten passen bij jouw huidtype. Dit kan bijvoorbeeld een droge, vette of gecombineerde huid zijn.

Conclusie & de beste tip tegen korstvorming

Een acne korst ontstaat wanneer een puistje wordt opengeknepen.

Wanneer een korst eraf wordt gehaald, kan er een litteken of infectie ontstaan. Om de vorming van korsten na acne te voorkomen moet je ervoor zorgen dat er geen puistjes meer ontstaan of hier aan komt met je handen. Zorg in ieder geval dat je het gebied van de korst schoonhoudt.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *