Is je acne medicatie schadelijk in de zomer?

is acne medicatie schadelijk in zomer

Het hebben van acne in de zomer of eigenlijk het hele jaar, is ontzettend vervelend. Gelukkig is het vaak niet blijvend. Toch kan acne veel negatieve bijwerkingen hebben. Het kan pijn doen, littekens geven en vaak ook het zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Deze factoren kunnen een rol blijven spelen op de lange termijn.

Wanneer je veel last hebt van acne dan kun je hier allerlei producten voor kopen. Denk aan crèmes, serums en lotions. Echter, soms werken deze producten niet goed genoeg. Dan kun je naar de dokter gaan en medicatie krijgen voor je acne. Maar bij deze medicatie is het belangrijk dat je op past in de zomer. Waarom dit zo is? In dit artikel ga ik je alles vertellen over de vraag of het gebruiken van acne medicatie schadelijk is in de zomer!

Wat is acne?

Voordat ik in ga op de schadelijkheid van medicatie tegen acne tijdens de zomermaanden is het belangrijk dat je begrijpt wat acne is. Immers, als je weet wat acne is dan zal je de werking van de medicatie gemakkelijker begrijpen en dan zal het ook duidelijk worden waarom acne medicatie schadelijke gevolgen kan hebben als je het in de zomer gebruikt. 

In je huid zitten ontelbaar veel kleine gaatjes. Deze gaatjes heten haarfollikels en poriën. In de buurt van deze follikels zitten talgklieren die talg produceren. Talg is een vloeistof die lijkt op olie. Wanneer iemand veel talg op zijn of haar huid heeft zitten wordt er ook wel gesproken van een ‘vette’ huid.

Bij een overproductie van talg kunnen de haarfollikels en poriën die in de huid zitten verstopt raken. Dit gebeurt doordat de talg samen met dode huidcellen in de follikels vast komt te zitten. Verstopte poriën vormen samen met de bacterie C. acnes de acne. Wanneer de verstopte poriën hevig geïnfecteerd raken kan de acne veranderen in een cyste. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je goed zorgt voor je huid en eventueel op tijd naar de dokter gaat om medicatie te ontvangen. 

Is het gebruiken van acne medicatie in de zomer schadelijk?

Er zijn verschillende soorten acne medicatie beschikbaar op de markt. Welke medicatie het beste werkt voor jou is afhankelijk van de hevigheid van de acne en je tolerantie voor bepaalde stoffen. Wil je advies over bepaalde medicijnen tegen acne? Neem dan contact op met je huisarts.

De werking van acne medicatie is in principe hetzelfde bij alle medicijnen. De acne medicatie zorgt ervoor dat je huid minder talg gaat produceren. Ook zit er in deze medicatie vaak een middel verwerkt dat de zwelling rondom verstopte haarfollikels laat afnemen.

Acne medicatie kan schadelijk zijn in de zomer vanwege de verminderde talgproductie. Talg vormt namelijk van nature een beschermlaag op de huid. Door deze substantie wordt de huid beschermd tegen wrijving en UV straling. In de zomer is de zon vele malen sterker dan in de winter. Wanneer de beschermende talg laag op de huid verminderd is door de acne medicatie kan dit ervoor zorgen dat je sneller en meer verbrandt. Zelfs als je voor het gebruik van de medicatie eigenlijk nooit verbrandde tijdens het zonnebaden. Door de dunne laag talg kan het UV licht gemakkelijk door de huid heen dringen. Als gevolg verbrand je en kunnen er blaasjes op de huid ontstaan die zeer pijnlijk zijn. Ook kan de zon ervoor zorgen dat de huid uitdroogt en huidirritatie ontstaat. Door de uitdroging, kan acne verergeren.

Mag ik nog wel acne medicijnen in de zomer gebruiken?

Betekent dit dat je dan helemaal geen acne medicatie moet gebruiken of niet meer in de zon mag komen? Niet per se.

Wanneer je medicatie gebruikt die in kuren wordt gegeven is het wel verstandig om de kuren in de koudere maanden te plannen.

Is het een zonnige dag en wil je graag naar buiten maar gebruik je acne medicatie? Zorg er dan voor dat je goed beschermd bent. Dit kun je doen door zonnebrand te gebruiken, een pet te dragen of een laag kleding.

Lees ook altijd de bijsluiter van de medicatie die je gebruikt. Hierin staan meestal adviezen over het gebruik van de medicatie op zonnige dagen. Je kunt natuurlijk ook altijd even je arts of dermatoloog raadplegen over het exacte gebruik van de medicijnen in de zomer en het voorkomen van schadelijke effecten.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *