Acne of eczeem?

herkennen van acne of eczeem

Het hebben van acne is heel erg vervelend, maar eczeem kan ook wel erg naar zijn.

Acne en eczeem zijn nogal veel voorkomende huidproblemen. Acne kun je net als eczeem op verschillende delen van je lichaam krijgen. Het komt zomaar ineens op, maar het kan ook een poosje weg blijven.

De rode huid is meestal direct zichtbaar, maar hoe weet je nu waarmee jij te maken hebt: acne of eczeem? Je kunt dus te maken hebben met acne, maar het kan ook eczeem zijn. In sommige gevallen heb je zowel acne als eczeem.

Eczeem kan je jeuk en allerlei vervelende wondjes en korstjes geven. Acne kan pijnlijk zijn en vaak juist witte of onderhuidse puistjes veroorzaken.

Wat kun je hier nu eigenlijk aan doen? Want je wilt er natuurlijk zo snel als mogelijk van af. Ik leg je de verschillen tussen beide uit en hoe je dit het beste kunt verzorgen.

Hoe wordt acne of eczeem vastgesteld?

Je hoeft geen bloedtest te doen om vast te stellen of je acne of eczeem hebt. Tegenwoordig is het mogelijk door middel van een huidscan vast te stellen wat voor huidprobleem je hebt. De arts kan naar aanleiding van je medische achtergrond, familiegeschiedenis en een huidscan, een behandelplan opstellen.

Wat je moet weten over acne

De olieklieren onder de huid worden aangetast door acne. Wanneer de gaatjes van de bovenste huid en de kliertjes daaronder verstopt raken zal er een puistje ontstaan. Af en te doen deze bultjes pijn en er kan pus uit de puistjes komen. De acne komt het meeste voor in het gelaat, nek, rug en schouders. Het ziet er vaak uit als rode bultjes met een witte kop of onderhuidse bobbels.

De kans op acne kan groter zijn, wanneer dit in je familie voorkomt, bij gebruik van sommige medicatie, maar ook als je vette make-up gebruikt. Acne komt ook vaak voor bij mensen met veel stress en hormonale schommelingen.

Wat je moet weten over eczeem

We kunnen van eczeem eigenlijk zeggen dat het een auto-immuunziekte is, wat betekent dat het probleem voortkomt uit je immuunsysteem. Er is niet bekend waarom dit eigenlijk gebeurt, waarschijnlijk door allergenen of irriterende stoffen in de omgeving die je immuunsysteem activeren. Eén ding is wel zeker, de huid maakt niet voldoende vet en olie aan en je zult merken dat de huid moeite moet doen om vocht vast te houden. Eczeem komt vaker voor bij mensen die familie hebben met allergieën.

Eczeem heeft een behoorlijk groot nadeel, de plekken kunnen namelijk overal op de huid tevoorschijn komen. Echter ontstaat het vaak op de handen, ellebogen en oogleden. Puistjes ontstaan op de plekken waar poriën en talgkliertjes zitten. Bij ieder mens kan eczeem er ook anders uit zien, zo hebben sommige mensen alleen een ruwe huid en anderen rode of verkleurde vlekken, uitslag of bultjes. De symptomen die voor kunnen komen bij eczeem zijn zwelling, korstvorming, maar jeuk staat wel met stipt op nummer één.

Acne of eczeem behandelen via een arts

Je kunt acne en eczeem laten behandelen via een arts of dermatoloog. Voor beide huidaandoeningen worden vaak gebruikt van verschillende behandelmethoden. In de regel is het zo, hoe sneller je begint aan het behandelplan hoe groter de kans is dat je geen blijvende schade aan de huid houdt. Hierbij kun je denken aan permanente littekenvorming, deze wil je natuurlijk als het even kan voorkomen.

Eén van de behandelmethodes die de arts voor kan schrijven is een peeling of zalf om de acne te laten verdwijnen. Bij eczeem is er niet per se een standaardprocedure die gevolgd kan worden, maar er zijn wel verschillende crèmes, medicijnen en lichttherapie die je huid rustiger kunnen maken. Een aantal van deze crèmes bevatten steroïden, maar andere soorten hebben een ontstekingsremmende stof in de crème zitten. Anderen zijn juist gericht op je immuunsysteem.

Zijn er ook methoden die je zelf kunt toepassen bij acne en eczeem?

Het wachten op een behandelplan kan soms heel vervelend zijn en je kunt natuurlijk thuis ook aan de slag met wat tips en tricks. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende acne bultjes of vervelende jeukende eczeem af. Ik heb een aantal punten voor je op een rijtje gezet.

  • Gebruik een huidvriendelijke zeep en was je huid daarmee een aantal keren per dag. Let wel op dat je geen heftige zeep gebruikt en dat je een zeep kiest op basis van jouw huidtype. Alle huidtypes zijn namelijk anders.
  • Probeer de aangetaste huid zo min mogelijk aan te raken, zeker als je eczeem hebt. Bij eczeem heb je namelijk al jeuk en als je dan gaat krabben, is het mogelijk dat je de huid stuk krabt en het gaat bloeden. Op het moment dat je de huid stuk krabt, kunnen er infecties ontstaan. Blijf ook van je acne af, want het wordt alleen maar erger als je eraan zit te pulken.
  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk stress hebt en voldoende rust pakt. Stress kan er namelijk voor zorgen dat de acne of eczeem heel snel de kop op steken als jij te veel last hebt van stress. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen, hierbij kun je denken aan mediteren, yoga of andere sporten om jezelf de nodige rust te geven.
  • Vermijd irriterende producten, zoals een vette make-up. Een niet vriendelijk product voor je huid maakt het probleem alleen maar erger. Het is juist belangrijk de goede producten voor je huid te gebruiken, laat ze dus aansluiten bij jouw huidwensen. Niet alleen de buitenkant van de huid is belangrijk, maar ook de binnenkant van de huid mag je zeker niet vergeten. Wanneer jij niet weet wat voor soort huidtype jij hebt kun jij op verschillende plekken terecht om jouw huidtype vast te laten stellen, op deze manier ben jij er zeker van dat jij de juiste producten gaat gebruiken.
  • Water drinken en het product salicylzuur kunnen worden gebruikt om zowel acne als eczeem te behandelen. Salicylzuur kan namelijk de droge, schilferige eczeem huid losmaken en dode huidcellen die de poriën laten verstoppen en acne veroorzaken verminderen.
  • Probeer de producten van Gladskin. Veel acne- en eczeem patiënten hebben goede resultaten gehad met de producten van Gladskin. Het zijn immers revolutionaire producten die de symptomen van acne of puistjes bij de bron aanpakken, zonder de goede deeltjes van je huid te beschadigen.
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *