
Acne en gistpuistjes wil je niet graag hebben, al helemaal niet in je gelaat.
De hele week heb je nergens last van en dan ineens sta je ’s morgens op uit je bed en heb je er weer last van. Je denkt werkelijk, help wat moet ik nu toch doen?
Acne of gistpuistjes komen dan ook nooit op het juiste moment. Je kent het vast wel, heb je een feestje in het verschiet en moet je er alles aan doen om die vervelende dingen snel weg te werken, want anders baal je van de foto’s die er gemaakt gaan worden.
In deze blog probeer ik je alles te vertellen over het herkennen van het verschil tussen acne en gistpuitjes, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen.
Inhoudsopgave
Hoe herken je het verschil tussen acne of gistpuistjes?
Acne en gistpuistjes lijken in eerste instantie heel erg veel op elkaar. Beide geven rode bultjes voornamelijk in het gezicht. Zelfs artsen en dermatologen hebben moeite om te zien of het om acne of gistpuistjes gaat.
Gistpuistjes zie je vooral veel op het voorhoofd, maar ook op de haargrens, kaaklijn en nek. Acne zie je in het gezicht, de nek en schouders, de borst en rug veel voor komen. Bij gistpuistjes zijn de bultjes vaak rood en soms ook wel kleurloos, in tegen stelling tot acne, deze witte bultjes zie je eigenlijk altijd.
Een ander verschil waaraan je kunt herkennen of het om acne of gistpuistjes gaat is de grootte van de bultjes. Gistpuistjes zijn in de meeste gevallen niet heel erg groot en kun je vergelijken met de grootte van een speldknop. Het vervelende van gistpuistjes is dat deze ook vreselijk kunnen jeuken, puistjes doen vaak meer zeer. Puistjes kunnen ook lijken op grote, dikke onderhuidse bultjes.
Hoe ontstaan gistpuistjes?
Je krijgt te maken met gistpuistjes als je te veel gist aanmaakt, door de overmatige aanmaak is het mogelijk dat de haarzakjes ontstoken raken. Wanneer de haarzakjes ontstoken raken, zullen er bultjes gaan ontstaan.
Hoe het mogelijk is dat je te maken hebt met extreem veel gistgroei is eigenlijk tot op heden niet bekend. Er zijn wel een aantal factoren die zeker niet mee werken als we het hebben over de overmatige gistgroei. De groei van de puistjes wordt verergerd als je een afsluitende crème gebruikt of als je veel gaat zweten. Ook het dragen van warme, afsluitende kleding kan hier een effect op hebben.
Mensen die geen sterk immuunsysteem, suikerziekte, een vette huid of een lage weerstand hebben zijn ook vatbaarder voor gistpuistjes. In de meeste gevallen komen gistpuistjes voor bij jongeren, al is het best mogelijk om op iedere leeftijd hiermee te maken te krijgen.
Of je nou normale puistjes of gistpuistjes hebt: leeftijd zegt dus niets over het verschil tussen deze twee bultjes.
Wat zijn de symptomen van gistpuistjes?
Gistpuistjes komen erg vaak voor als we het hebben over de huidaandoening. Dit komt door de haarzakjes die ontstoken raken. Dit gebeurt alleen als je te maken hebt met een bacterie of een infectie.
De bultjes kunnen veel irritaties veroorzaken, zoals jeuk en het kan een vervelend gevoel geven. Als de infectie zeer ernstig blijkt te zijn dan kun je te maken krijgen met permanent haarverlies en het kan vervelende littekens veroorzaken.
Je kunt de gistpuistjes erg goed herkennen aan de rode of kleurloze bultjes. Heel veel van de opgekomen gistpuistjes komen niet uit en krijgen dan ook geen witte kop op het bultje. Een grote acne uitbraak door de overmatige gistgroei kan heel hevig gaan jeuken, misschien is dit ook wel het allerbelangrijkste verschil om te herkennen of het om een puistje of gistpuistje gaat.
Verschilt de behandeling van acne en gistpuistjes?
Je kunt net als acne de gistpuistjes behandelen. In beide gevallen is het raadzaam je huid dagelijks te reinigen. Gebruik hiervoor een milde reiniging die goed aansluit bij jouw huidwensen.
Ook het gebruik van een goede crème kan wonderen verrichten zolang deze maar niet sluitend is. Hydrateren en kalmeren van de huid is belangrijk als je snel van je acne of gistpuistjes af wilt komen.
Voor gistpuistjes is er een speciale zalf ontwikkelt die ketoconazol of itraconazol bevatten. De huisarts kan je deze voorschrijven, zodat je deze af kunt halen bij de apotheek. Deze zalven zullen ervoor zorgen dat de gist enigszins geremd zal gaan worden.
Je kunt sommige crèmes ook met elkaar combineren om zo een exfoliërende werking te creëren. In dit geval zullen de dode huidcellen worden verwijderd van de huid, waardoor minder snel acne ontstaat. Mocht dit niet werken dan is het mogelijk medicatie te nemen, maar dat kan de huisarts je het beste vertellen.
Enkele doe-het-zelf tips voor je gistpuistjes en acne
Ik heb ook een aantal tips voor thuis, zodat jij direct aan de slag kunt gaan om zo snel mogelijk van je probleem af te komen.
- Gebruik antiroosshampoo, deze bevat een stofje dat zorgt dat gist minder kans krijgt. Dit wil zeggen dat de antiroosshampoo goed is voor een perfecte huidreiniging. Je kunt het eigenlijk gebruiken op iedere plek waar de huid beschadigd is. De shampoo moet alleen wel de nodige tijd hebben om zijn werk te kunnen doen. Breng het aan, masseer het lichtjes in en laat het zitten zolang jij het alfabet nog niet rondgezongen hebt.
- Gebruik een lichaamsscrub, hiermee zorg je ervoor dat de dode huidcellen verwijderd worden en verklein je de kans op acne.
- Je wilt natuurlijk snel van het probleem af, het is daarom af te raden crèmes op basis van olie te gebruiken. Je kunt dan namelijk last krijgen van huidirritatie of zelfs uitdroging van de huid. Kies daarom voor een crème die vocht inbrengend is en de huid hydrateert.
- Download gratis mijn e-book, de beste tip die ik voor je heb, is het aan de slag gaan met de tips uit mijn gratis e-book voor acne.
Laat in de reacties weten of je nog vragen of tips hebt over het herkennen van acne of gistpuistjes!

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.