Acne door omega-3 tekort

omega 3 tekort en acne

Om meerdere redenen zijn omega-3 en omega-6 vetzuren essentieel voor ons lichaam. Eén van deze redenen is het verminderen van ontstekingen. Het aantal omega-3 en omega-6 vetzuren in ons lichaam dient wel een bepaalde verhouding te hebben om hiervoor te zorgen.

Als je last hebt van acne en puistjes kan dit dan ook worden veroorzaakt door een omega-3 tekort.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Dit is onder andere gebleken uit een onderzoek waarin een groep volwassenen supplementen kregen met omega 3. De mensen uit de groep die supplementen kregen, zagen hun acne verbeteren terwijl dit niet het geval was bij de andere groep zonder supplementen.

Waarom is een omega-3 tekort funest voor acne?

In de huidige maatschappij (en bijbehorende voeding) krijgen we op dit moment meer omega-6 vetzuren binnen. Een hogere inname van omega-3 vetzuren brengt deze verhouding weer in balans, waardoor ontstekingen verminderen.

Bij samenlevingen met een niet-westers dieet komt acne zelfs niet of nauwelijks voor. De westerse voedingsmiddelen bevatten dan ook een stuk meer ontsteking veroorzakende omega-6 vetzuren dan ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.

Een tekort aan omega-3 zou verschillende huidaandoeningen kunnen veroorzaken, waaronder acne.

Onlangs verscheen een artikel in De Telegraaf over het verband tussen omega-3-vetzuren en acne. Eindelijk wordt aandacht geschonken aan onderliggende oorzaken van acne. Echter, bij acne is waarschijnlijk meer aan de hand dan alleen een tekort aan omega-3-vetzuren.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Omega-3 vetzuren zijn goed voor je huid en acne

Er zijn verschillende redenen waarom omega-3 vetzuren goed kunnen zijn voor je acne, namelijk:

  • Reguleren van hormonen: Door het reguleren van hormonen, zoals testosteron, wordt de talgproductie vermindert. Dankzij de lagere testosteronspiegels in de bloedstroom verkleint de kans op acne. Omega-3 zou dus kunnen helpen bij het oplossen van één van de kernoorzaken van acne, namelijk je hormonen.
  • Zet EPA om in antibacteriële stoffen: Omega-3 werkt ontstekingsremmend en kan helpen acne veroorzakende bacteriën in de huid te verwijderen.
  • Reguleert IGF-1: Dankzij omega-3 wordt de aanmaak van IGF-1 (insuline-achtige groeifactor) tegengehouden. Hierdoor kunnen er minder puistjes ontstaan.

Omega-3 tekort opvullen

Het kan dus goed zijn voor je acne om de inname van de hoeveelheid omega-3 en omega-6 vetzuren in balans te houden.

Je kunt een omega-3 tekort op verschillende manieren opvullen. Denk aan het halen van omega-3 vetzuren uit voedingsmiddelen of een supplement zoals omega-3-visolie.

Je kunt omega-3 vetzuren binnenkrijgen via de volgende voedingsmiddelen:

  • (Vette) vis: zalm, forel, kaviaar, tonijn, sardines, makreel, haring, oesters, ansjovis, garnalen
  • Noten en zaden: hazelnoten, pistachenoten, walnoten, amandelen, pecannoten, pinda’s, hennepzaad, zonnebloemzaden, chiazaad
  • Plantaardige oliën: koolzaadolie, lijnzaadolie, sojaolie, tarwekiemolie, olijfolie

Bij het eten en drinken van voedingsmiddelen voor acne is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste types. Sommigen voedingsmiddelen zijn op verkeerde wijze bereidt en kunnen acne verergeren.

Kies voor een zuivere omega-3 visolie van goede kwaliteit met een minimale oxidatie, zoals dit aanbevolen “omega-3 visolie supplement“. Supplementen mogen alleen worden genomen in overleg met een arts.

Gaat acne volledig weg door omega-3?

Het opvullen van een omega-3 tekort kan dus helpen het uiterlijk van je huid aanzienlijk te verbeteren. Echter, het is is belangrijk om te weten dat er meerdere oorzaken voor acne kunnen zijn.

Omega-3 is dus niet altijd het wondermiddel voor acne en je dient meer oorzaken van acne aan te pakken. Voor acne is het bijvoorbeeld belangrijk dat je niet teveel stress hebt, de juiste (en de juiste hoeveelheid) producten gebruikt, hormonen in balans brengt en geraffineerde suikers vermijdt.

Je kunt het beste hieronder ons gratis e-book even downloaden. Je ontdekt hierin waarom mensen onnodig jaren met acne blijven rondlopen en hoe jij dit kunt voorkomen door direct de echte kernoorzaken van acne te verhelpen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *