Acne tarda

Acne tarda

Veel mensen vragen zich af wat acne tarda is. Acne tarda is eigenlijk een ander woord voor volwassenenacne. Acne tarda kenmerkt zich dan ook door puistjes te veroorzaken tussen het 25e en 45e levensjaar.

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt er mee te maken. Bij de één zijn het af en toe eens wat puistjes en bij een ander zit het hele gezicht onder. Het kan psychische problemen geven als je veel last hebt van acne.

Soms ontstaat acne in de puberteit en verdwijnt het weer op latere leeftijd. Echter, er zijn ook mensen die er op latere leeftijd ook last van blijven houden. Zij kunnen last hebben van acne tarda. Heel soms begint het op latere leeftijd en hebben de personen in de pubertijd helemaal geen last gehad.

Acne tarda kan op dezelfde manier worden behandeld als normale acne bij volwassenen. Op deze pagina vertel ik je er alles over.

Hoe ontstaat acne tarda?

Acne tarda is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren, de talgklierfollikels. Bij het ontstaan van de huidaandoening spelen verschillende factoren mee. Vaak begint het in de puberteit op te spelen wanneer de huid onder invloed van hormonen, allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren op de rug, borst en in het gezicht worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Als er te veel talg wordt geproduceerd, kan de talg zich ophopen en raakt de uitvoergang van de talgklier verstopt. 

Deze talgophopingen worden comedonen of mee-eters genoemd. Er zijn twee verschillende soorten mee-eters. De zwarte comedonen en de meer onderhuis gelegen gesloten mee-eters die we witte comedonen noemen. De talgophoping wordt nog eens extra versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, die hierdoor nauwer wordt. 

Er bevinden zich altijd bacteriën in de talgklieren, deze zetten de talg om in vetzuren. Door de irriterende vrije vetzuren en de opgehoopte talg zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt deze op een gegeven moment open. Doordat de irriterende stoffen in de aangrenzende huid terecht komen wordt hier een ontsteking veroorzaakt. Hierdoor ontstaan er puistjes en pukkeltjes, oftewel acne tarda. 

Uitwendige factoren die acne tarda uit kunnen lokken

Soms spelen sommige uitwendige factoren mee in het ontstaan van acne op late leeftijd. Het gaat dan meestal om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken. Denk hierbij aan cosmetica. Oliehoudende of chemische producten in bepaalde beroepen kunnen ook een trigger zijn om acne te veroorzaken.

Ook mechanische factoren zoals druk en wrijven kunnen bestaande acne verergeren. Een voorbeeld hiervan is acne onder de kinrand of op het voorhoofd, door het dragen van een helm.

Tenslotte zijn er ook nog geneesmiddelen die het ontstaan of het verergeren van acne kunnen veroorzaken. Bekende medicijnen die dit veroorzaken zijn Prednison en middelen tegen epilepsie of tegen tuberculose.

Bovendien zou een vitaminetekort de oorzaak kunnen zijn van acne. Denk ook aan slechte hygiëne. Wanneer je een slechte overige hygiëne hebt, dan kunnen er sneller vuiligheden en zweet in de poriën trekken. Het kan wel schadelijk zijn voor je huid om overmatig te gaan wassen met water en zeep. Acne tarda is echter geen infectieziekte en wordt dus nooit van de ene mens op de andere overgedragen.

Bijzondere vormen van acne

De kenmerken van acne tarda zijn vooral dat je ontstoken, onderhuidse puistjes ziet aan de onderkant van het gezicht.

Behalve acne vulgaris en acne tarda zijn er nog enkele specifiekere vormen van acne met een ander beeld of een ander verloop. 

  • Acne Conglobata is een ernstige vorm die voornamelijk bij mannen voorkomt en ook lang na het twintigste jaar blijft bestaan. De ontstekingen in de huid verlopen ernstiger dan bij de gewone acne. Meestal zijn de borst en de rug erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de grote onderhuidse bobbels en abcessen die uiteindelijk wel zullen genezen maar littekens achter zullen laten.
  • Acne Ectopia (Hydradenitis Suppurativa). Dit is ook een variant van acne, maar komt voor op ongewone plaatsen zoals de oksels, de liezen en op de billen. Deze huidaandoening kan voor veel ongemak zorgen en zeer ernstig zijn. Deze vorm van acne komt vaak voor bij rokers, na het twintigste levensjaar. 
  • Acne Excoriée. Sommige mensen met acne kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening dat zij iedere pukkel openkrabben of uitknijpen. Op deze manier krijgt men ergere ontstekingen en ontstaat er ook littekenvorming. Veel mensen met acne tarda kunnen ook last hebben van acne excoriée.

Wat is de beste behandeling voor acne tarda?

De behandelmogelijkheden voor acne tarda zijn de laatste jaren flink toegenomen, maar acne blijft een aandoening met een vrij chronisch karakter. Het is niet van de ene op de andere dag verdwenen en vraagt veel en vaak ook langdurige aandacht.

Acne is niet altijd te genezen. Wel lukt het meestal om de acne rustig te krijgen. Een standaardbehandeling is er eigenlijk niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling daarop gericht. Ook kan de acne van binnenuit worden behandeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het in balans brengen van de hormonen en het aanpakken van stress. Hierover vertel ik je zo meer.

De ernst van de aandoening, de huidige situatie, de klachten, het optreden van littekenvorming maar ook het geslacht en de leeftijd bepalen welk geneesmiddel of behandeling er wordt ingezet.

Bij de behandeling van acne tarda heeft men keuze uit diverse middelen die op verschillende manieren hun werk doen:

  • Er zijn middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergangetjes tegengaan. De geneesmiddelen die hiertoe behoren zijn: Benzoylperoxide, Tretinoïne en Adapaleen. Zij worden verwerkt in een lotion, gel of een crème. De geneesmiddelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert en de talg op een makkelijker manier naar buiten kan komen. Benzoylperoxide remt in bepaalde mate ook de bacteriegroei. Is er een lichte vorm van acne dan kan men volstaan met een dosering van één keer per dag. In het begin kan men nogal last hebben van irritatie door de middelen. 
  • Met antibiotica kan men ook de groei van bacteriën tegengaan. Zij kunnen zowel in als uitwendig gebruikt worden, vaak in combinatie met Benzoylperoxide, Adapaleen of Tretinoïne. Antibiotica worden meestal gebruikt voor matige of ernstige acne. De antibiotica die het meeste inwendig wordt gebruikt zijn Doxycycline en Minocycline. 
  • Middelen die de ontsteking remmen zijn sommige antibiotica zoals Minocycline en Doxycycline.
  • Er zijn anticonceptiepillen op de markt die een gunstig effect hebben op acne. Dit kan voor vrouwen die anticonceptiepillen willen slikken een uitkomst zijn.
  • Een middel dat de talgproductie onderdrukt is Isotretinoïne. Dit geneesmiddel bevat een stof die verwant is aan vitamine A. Het is een zeer effectief middel voor inwendig gebruik. 

De huid heeft altijd goede verzorging nodig. Je huid op de juiste manier reinigen, kan een groot deel van de problemen van acne tarda voorkomen. Een vette en onzuivere huid vraagt om een goede reiniging die wel mild moet zijn. Juist een reiniging die de huid te veel uitdroogt kan acne verergeren, omdat de huid dan aangezet wordt tot meer talgproductie.

Acne tarda van binnenuit behandelen!

Hierboven heb ik je enkele tips gegeven om acne tarda te behandelen met middeltjes en medicijnen.

Mijn Leven Zonder Acne methode is er op gericht de acne effectief te verminderen. Naast het inzetten van zorgmiddeltjes, zoals een serum, gezichtsreiniger en masker voor specifieke huidtypes om de huidige puistjes te verwijderen, wil ik je ook helpen de kans op nieuwe acne te verkleinen.

In mijn e-book laat ik dan ook zien wat de onderliggende oorzaken zijn van de overmatige talgproductie en de hevige aanwezigheid van acne veroorzakende bacteriën. Zo ga je niet tijdelijk de problemen oplossen met een middeltje, maar het probleem bij de wortel aanpakken. Als de problemen niet worden opgelost, heb je misschien nog wel jaren last van acne tarda.

Via de onderstaande knop ga je kennismaken met mijn methode. Ik weet zeker dat dit kan helpen bij het verminderen van acne tarda!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *