Acne als twintiger

acne als een twintiger

Acne is een huidaandoening waar voornamelijk pubers op de middelbare school last van hebben.

Veel ouders denken dat acne na de tienerjaren vanzelf verdwijnt. Helaas wordt dit nog steeds vaak onterecht aan jongeren wijsgemaakt.

Je kunt wel degelijk last hebben van acne als twintiger. Invloeden zoals hormonen kunnen op latere leeftijd nog steeds een aanleiding zijn voor acne. Het is dus een fabel dat acne automatisch verdwijnt na je jeugd.

Wees niet getreurd als je nog steeds last hebt van acne terwijl je 20 jaar of ouder bent. Je kunt namelijk actie ondernemen om de puistjes te verhelpen. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over acne als volwassene!

Waarom krijg je acne als twintiger?

Een puistje of acne ontstaat wanneer een porie ontsteekt door een ophoping van talg, vuil en bacteriën. Als je van acne wilt afkomen als je twintig bent, is het van belang om te weten wat de oorzaken zijn van van de grote hoeveelheden talg en bacteriën op je huid. Je kunt dan namelijk de acne gerichter tegengaan.

Misschien had je voor je 20e levensjaar al last van acne. Aanhoudende acne kan een teken zijn dat er een onderliggende oorzaak is die moet worden opgelost. Er kunnen dan ook verschillende redenen zijn voor het aanhouden van acne na de tienerjaren, zoals:

  • Het eten en drinken van de verkeerde voedingsmiddelen (denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten en producten met een hoge glycemische index)
  • Het verkeerd verzorgen van de huid (denk bijvoorbeeld aan agressieve middeltjes en teveel middeltjes tegelijkertijd gebruiken)
  • Een ongezonde darmflora
  • Schommelende hormonen (denk bijvoorbeeld aan de zwangerschap, de menstruatie en voeding)
  • Overige factoren van je levensstijl (denk bijvoorbeeld aan stress en een ongezonde algemene levensstijl)

Aangezien je genen ook een rol kunnen spelen bij acne is het soms moeilijk om er vanaf te komen. Toch kun je dingen doen om de acne minder zichtbaar te maken of verergering te voorkomen. Zonder een goede behandeling kunnen er zelfs blijvende littekens ontstaan.

Als je voorheen geen last had van acne en vandaag wakker bent geworden met een puistje terwijl je al 20 of 30 jaar bent, heb ik ook verschillende oplossingen voor je.

Wat kun je doen tegen aanhoudende acne?

Acne als twintiger wordt meestal zichtbaar op het gezicht en rond de kaaklijn.

Of je nou acne hebt gekregen als een twintiger of al langer acne hebt, de volgende tips kunnen helpen om acne te verminderen of compleet te laten verdwijnen.

De eerste tip is om naar gezonde voedingsmiddelen en voedingsstoffen te zoeken die acne kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan vetzuren, vitamines en mineralen. Deze stoffen hebben onder andere ontstekingsremmende eigenschappen. Het nuttigen of juist vermijden van bepaalde voeding is tevens een goede manier om je hormonen weer in balans te brengen en je darmen tot rust te brengen.

Om de aanhoudende acne te verminderen kun je ook proberen een betere huidverzorgingsroutine te naleven. Een goede verzorging van de huid begint bij het dagelijks schoonmaken van je huid met een anti-acne reiniger. Hierdoor verwijder je dode huidresten van je huid en houd je dus de poriën schoon. Ook kun je een middel gebruiken om plaatselijk acne veroorzakende bacteriën te doden. Het verzorgen van je huid in de juiste mate met effectieve middelen hoort een belangrijk onderdeel van je acne behandeling te zijn. De verkeerde huidverzorgingsproducten of het aanraken van je gezicht kan er echter voor zorgen dat acne erger wordt.

Emotionele stress is een andere oorzaak van acne. Als je veel stress hebt, wordt er veel van het ‘stresshormoon’ cortisol aangemaakt door je lichaam. Zoek dus naar ontspannende activiteiten om stress te verminderen.

Er zijn nog talloze andere factoren die bijdragen aan acne als je twintig bent. Denk bijvoorbeeld aan roken, vrije radicalen, medicijnen en make-up.

Je bent momenteel een twintiger met acne. Als jij niet de juiste stappen zet, zal je waarschijnlijk nog langer last blijven houden van acne en ga je misschien zelfs littekens krijgen. Hieronder kun je mijn gratis e-book downloaden, zodat je direct achter de echte oorzaken van acne, en de oplossingen komt.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *