Acne door vitamine B12

acne door vitamine B12

Hoewel bijna iedereen wel in enige mate last heeft of had van acne weten maar vrij weinig mensen hoe ze het effectief kunnen behandelen. Aangezien er duizenden oorzaken en oplossingen van acne zijn, is het ook gewoon een zeer lastige, complexe huidaandoening.

Helaas blijven veel mensen onnodig lang last houden van hun acne en puistjes. Vaak kan met een combinatie van aanpassingen in je levensstijl de acne echter al goed behandelt worden.

Je kunt bijvoorbeeld acne krijgen door een vitaminekort. Veel mensen vertellen dan ook acne door vitamine B12 te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld supplementen en multivitaminen met vitamine B12. Ook bevatten eieren, zalm en mosselen bijvoorbeeld veel van de vitamine. Het meeste plantaardige voedsel bevat geen vitamine B12. Echter, in sommige gevallen hebben fabrikanten deze vitamine handmatig toegevoegd aan het voedingsmiddel. Hoewel je dagelijks slechts een kleine hoeveelheid vitamine B12 nodig hebt, kan er wel degelijk veel van inzitten in voeding.

Op deze pagina ga ik vertellen waarom je acne kunt krijgen door vitamine B12 en hoe je dit kunt oplossen.

Onderzoek naar vitamine B12 en acne

Er zijn een aantal verbanden tussen dieet en het ontstaan of hebben van acne. In 2015 is er een studie uitgevoerd die bewees dat bepaalde voedingsmiddelen of supplementen een toename van acne kunnen veroorzaken. Onder andere het effect van vitamine B12 op het ontstaan van acne is onderzocht door dr. Hyiying Li.  

Dr. Hyiying Li vond in haar studie dat een overmatige inname van vitamine B12 zorgt voor een grotere laag van deze vitamine op de huid van het gezicht. Door deze grotere laag gaat een kleine bacterie, genaamd de propionibacterium acnes, meer porfyrines produceren. Deze porfyrines vormen de oorzaken van de ontstekingen in de haarfollikels die gepaard gaan met acne. Dr. Hyiying Li vertelde wel dat voor het valideren van het verband tussen vitamine B12 en acne meer onderzoek moet plaatsvinden in de toekomst.

Waarom krijg je acne door vitamine B12?

Vitamines zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal functioneert. Er zijn veel verschillende vitamines die elk hun eigen functie hebben in het lichaam.

Zodra je lichaam teveel vitamine B12 binnenkrijgt, is er een kans dat er acne ontstaat. Dit heeft met verschillende dingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan de acne-veroorzakende bacteriën die ontstekingsmoleculen beginnen aan te maken.

Vitamine B12 is belangrijk voor verschillende processen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het metabolisme, de vorming van rode bloedcellen en het centrale zenuwstelsel. Het helpt vaak tegen bloedarmoede. Bij een tekort aan vitamine B12 kunnen er verschillende complicaties optreden, zoals trillen en vermoeidheid. Dit komt omdat het in verbinding staat met het DNA-synthese.

Er zijn verschillende onderzoeken geweest waarin werd aangetoond dat je inderdaad acne kunt krijgen door vitamine B12. Echter zijn dit vaak onderzoeken van jaren geleden of met een klein aantal proefpersonen.

Acne wordt ook vaak in verband gebracht met een vitamine B12-injectie. Zo werd in een onderzoek aangetoond dat wanneer vitamine B12 in aanraking kwam met de acne-veroorzakende bacteriën, microben verbindingen werden aangemaakt. Deze worden ook wel porfyrines genoemd en zouden mee-eters en puistjes kunnen laten ontsteken, waardoor inflammatoire acne ontstaat.

Andere onderzoeken hebben juist weer aangegeven dat vitamine B12 ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Via de huisarts is het mogelijk om een prik met vitamine B12 te krijgen of een supplement. Dit is nodig bij bijvoorbeeld ernstige bloedarmoede. Bij de drogist is vitamine B12 alleen verkrijgbaar in de vorm van multivitaminen.

Moet je nog wel vitamine B12 binnenkrijgen?

Hoewel in verschillende studies een verband is gevonden tussen vitamine B12 en het veranderen van het metabolisme van bacteriën op de huid, moet er dus meer onderzoek worden gedaan of dit daadwerkelijk de oorzaak is van je acne. Er zullen meer testpersonen moeten meedoen aan een onderzoek. Ook dien je er rekening mee te houden dat vitamine B12 in grote dosis werd toegediend aan de testpersonen.

Aangezien vitamine B12 gezond is voor je lichaam kan het verstandig zijn sowieso nog vitamine B12 binnen te krijgen. Je kunt wel proberen om je inname te verkleinen en te bekijken wat het effect is op je acne. Het is echter vrij zeldzaam om last te krijgen van puistjes door vitamine B12.

Het is dus nog te vroeg om te kunnen concluderen dat acne patiënten er goed aan doen vitamine B12 uit hun voedingspatroon te halen of geen supplementen met vitamine B12 meer te nemen. Bij een tekort zal een supplement worden aanbevolen of een vitamine B12-injectie worden toegediend. In het geval van een overschot zal er worden aanbevolen over te stappen naar een ander supplement met een minder hoge concentratie vitamine B12.

Als je denkt dat je puistjes krijgt door vitamine B12 kun je het beste even laten controleren wat de exacte waardes zijn in jouw lichaam. Met een bloedonderzoek kan precies worden bepaald of je te maken hebt met een overschot of tekort.

Helemaal geen vitamine b12 meer?

Als je veel last hebt van acne en gebruik maakt van vitamine B12 supplementen dan kun je eens kijken of het mogelijk is om af te bouwen met deze supplementen. Hierbij is het wel verstandig om dit te doen in overleg met je huisarts. Het minderen in vitamine B12 supplementen kan ervoor zorgen dat de acne afneemt. Echter, stop nooit volledig met de inname van vitamine B12. Dit komt doordat deze vitamine een essentiële rol speelt in het gezond functioneren van het lichaam. Wanneer je te weinig van deze vitamine binnen krijgt kan dit een gezondheidsrisico vormen.

Je puistjes verwijderen met Leven Zonder Acne?

In dit artikel heb je kunnen lezen dat puistjes mogelijk ontstaan door vitamine B12. Vergeet hierbij niet dat acne patenten verschillend kunnen reageren op acnebehandelingen en er talloze andere oorzaken kunnen zijn van acne. Het kan daarom verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts.

Om je op weg te helpen heb ik een compleet e-book voor je geschreven die je hieronder gratis kunt downloaden. Hierin bespreek ik de fouten die de meeste acne patiënten maken waardoor ze soms nog jaren lang of de rest van hun leven last blijven houden van acne. Sommigen zitten zelfs onder de littekens en hebben weinig zelfvertrouwen.

Via de onderstaande knop krijg je direct meer informatie. Laat ook gerust een reactie als je nog vagen hebt over vitamine B12 en acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *