Veroorzaken anabolen acne?

acne door anabolen

Onlangs verscheen een vraag in mijn mailbox van een persoon die is begonnen met het gebruiken van anabolen en opeens last heeft gekregen van acne. De persoon had al meerdere keren een anabolen kuur ondergaan, maar deze keer zijn de acne en puistjes het ergst geworden.

Sporters en bodybuilders gebruiken anabolen om nog sterker te worden en hun spieren te laten groeien. Houd er rekening mee dat dit officieel illegaal is in Nederland om te gebruiken. Mensen die aangesloten zijn bij een sportbond en meedoen aan wedstrijden mogen het dus ook niet gebruiken. Toch gebruiken veel mensen het en daarom leek het me een goed idee om eens de relatie tussen anabolen en acne te bespreken.

Anabole steroïden zijn kunstmatige varianten van het androgenen hormoon genaamd testosteron. Normaal maakt je lichaam dit hormoon zelf aan. Testosteron zorgt ervoor dat je sneller spieren kunt opbouwen.

Waarom krijg je acne?

Acne is één van de factoren waaraan je kunt zien of iemand anabolen gebruikt. Gelukkig is acne geen heftige ziekte, maar het kan wel het zelfbeeld van een sporter aantasten. Je traint dan ook om een mooi lichaam te krijgen en dan wil je simpelweg geen puistjes.

Acne ontstaat wanneer de porien verstopt raken met talg, dode huidresten en C. acnes bacteriën. Talg heeft verschillende functies voor de huid, zoals het hydrateren en soepel houden van de huid. Echter, wanneer er teveel talg aanwezig is in een porie, en er bacteriën bijkomen, kan er een ontsteking ontstaan. Men noemt dit acne of puistjes.

De meeste talgkliertjes zitten op je gezicht, schouders, rug, borst en bovenarmen. Hier ontstaan dan ook de meeste puistjes.

Bijna iedereen krijgt weleens acne. In de pubertijd heeft bijna 85% van de pubers last van puistjes. Echter kunnen de onzuiverheden ook op late leeftijd ontstaan, bijvoorbeeld door hormonen, voeding en het gebruik van anabolen.

Wat hebben anabolen te maken met acne?

Er is vrijwel nooit een groot onderzoek gedaan naar het gebruik van anabolen en de relatie met acne. Toch geven veel sporters die anabolen gebruiken aan dat zij wel degelijk last krijgen van puistjes en acne na het gebruiken van anabolen.

Er is een onderzoek geweest in 1996 door Nederlanders. Hieruit bleek dat meer gebruikende vrouwen last kregen van acne dan mannen. In buitenlandse onderzoeken kwam naar voren dat het percentage ongeveer gelijk ligt. Echter hebben de onderzoeken een verschillend karakter waardoor ze lastig te vergelijken zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende anabolen in de onderzoeken gebruikt.

De conclusies uit de onderzoeken geven wel aan dat acne vaak voorkomt onder anabolengebruikers. In totaal krijgt ongeveer 50% van de bodybuilders die regelmatig steroïde anabolen gebruikt last van acne.

Waarom krijg je acne na anabolen te gebruiken?

Een oorzaak van het ontstaan van acne door anabolen kan zijn dat de hormonen uit balans zijn geraakt. Anabolen zorgen namelijk voor een stijging van de hoeveelheid hormoon “testosteron” in het lichaam. Hierdoor ontstaat een onbalans tussen de hoeveelheid van het mannelijke hormoon “testosteron” en het vrouwelijke hormoon “oestrogeen” in het lichaam.

Een andere reden waardoor acne kan ontstaan door anabolen is, omdat testosteron zorgt voor veranderingen van je huidcellen en een stijging van de talgproductie. Hierdoor kunnen de poriën sneller verstopt raken. Het gevolg is dus dat je meer kans hebt op acne en puistjes.

De puistjes door anabolen ontstaan bij mannen voornamelijk op de rug en bij vrouwen op het gezicht.

Bovendien kun je sneller acne krijgen als je huid hier gevoelig is. Had je dus puistjes toen je een puber was? Dan kunnen anabolen mogelijk meer effect geven dan iemand die geen acne gevoelige huid heeft.

Welke anabolen geven acne?

Aangezien er geen goede onderzoeken zijn gedaan, is het lastig te zeggen welke anabolen je beter kunt vermijden als je geen puistjes wil, maar toch wil blijven gebruiken.

Enkele anabolen waarvan wordt gedacht dat ze acne veroorzaken zijn:

  • Anabolen met zeer hoge testosterongehaltes
  • 5-alfa DHT-anabolen
  • Nandrolon decanoaat (deca)
  • Dianabol
  • Drostanolon

Op het internet zijn meerdere verhalen te lezen van gebruikende bodybuilders met ernstige acne klachten. Zij hebben bijvoorbeeld permante littekens gekregen door acne of zijn ziek geworden door de heftige acne variant acne fulminans.

Sommige gebruikers hebben medicijnen moeten gebruiken om van de acne en de bijbehorende klachten af te komen. Er is zelfs een bekend geval van een 21-jarige die voor 4 weken een kuur onderging waarna de puistjes geïnfecteerd raakte en hij een immunologische reactie kreeg. Er was dan ook een behandeling in het ziekenhuis nodig.

Wat kun je er tegen doen?

Het beste voor de acne is om te stoppen of te minderen met anabolen. Als jij plotseling acne krijgt na het gebruiken van anabolen en daarvoor nooit last had, is het zeer waarschijnlijk dat de puistjes ontstaan door anabolen.

Om de acne zelf te behandelen kun je een aantal dingen doen. Koop bijvoorbeeld een zachte reiniger die geschikt is voor de acne gevoelige huid. Hiermee kun je elke dag je gezicht reinigen van talg. De dode huidcellen kun je eens per twee weken verwijderen met een exfoliant. Ook kun je benzoylperoxide gebruiken om de puistjes plaatselijk te bestrijden. Kijk ook eens naar een acne dieet.

Heb je last van zeer hardnekkige acne? Dan kan je een bezoek aan de huisarts brengen. Hij of zij kan dan een oraal antibioticum voorschrijven. Het is echter belangrijk aan te geven dat je anabolen gebruikt, omdat sommige acne medicijnen in combinatie met anabolen ernstige bijwerkingen op kunnen leveren.

Na het stoppen met de kuur en het behandelen van de acne is de kans groot dat de onzuiverheden vanzelf verdwijnen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *