Antioxidanten tegen acne

antioxidanten tegen acne

Op het internet wordt van alles beweerd over antioxidanten. Zo zouden ziektes kunnen worden voorkomen en genezen en wordt huidveroudering tegengegaan. Ook kunnen antioxidanten helpen tegen acne volgens verscheidene onderzoeken.

Het is waar dat antioxidanten een goede gezondheid bevorderen. Als we de uitkomsten uit talloze onderzoeken mogen geloven, kunnen voedingsmiddelen en voedingsstoffen inderdaad ook helpen tegen acne.

Op deze pagina vertel ik je meer over antioxidanten en acne. Na het lezen van dit artikel weet je dus precies hoe en welke antioxidanten kunnen helpen in de strijd tegen acne en puistjes.

Antioxidanten en de huid

Misschien weet je nog niet precies wat antioxidanten zijn en waarom deze stoffen kunnen helpen tegen acne. Eigenlijk is antioxidanten een verzamelnaam voor een aantal vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Antioxidanten kunnen bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E en selenium zijn.

Antioxidanten vind je voornamelijk in groente en fruit. Tegenwoordig worden er ook steeds meer antioxidanten verwerkt in anti-acne middeltjes, zoals crèmes en serums. Een serum is een soort krachtige variant van een gewone crème.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een aantal antioxidanten een positief effect kunnen hebben wanneer deze worden aangebracht op de huid.

Het grootste doel van antioxidanten is het beschermen van je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn reactieve zuurstofverbindingen die ontstaan bij allerlei processen in je lichaam. Het is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, omdat ze schade kunnen veroorzaken aan de cellen en de huid.

De meeste mensen krijgen dagelijks voldoende antioxidanten binnen via hun voeding. Als iemand echter ouder wordt en de huid minder goed functioneert, kunnen de vrije radicalen flink in aantallen toenemen. Denk bijvoorbeeld aan de zon en andere invloeden uit de omgeving die steeds meer schade toebrengen aan de huid. Om deze reden kan het verstandig zijn om voldoende antioxidanten binnen te krijgen via voedingsmiddelen en verzorgingsproducten, vooral als je last hebt van acne.

Wat zijn de beste antioxidanten tegen puistjes?

De belangrijkste antioxidanten tegen acne zijn vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E, resveratrol en citroenzuur. Ook zijn mineralen zoals seleen en zink belangrijk, omdat ze deel uitmaken van enzymen met een antioxidante werking.

Hieronder zal ik een aantal antioxidanten kort met je bespreken.

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Het voordeel van vitamine A is dat de celgroei en aanmaak van collageenvezels wordt gestimuleerd. Collageen houdt de huid stevig en geeft de huid structuur. Daarnaast wordt de huid beschermt tegen UV-stralen van de zon. Bij acne is het extra belangrijk om je huid 365 dagen per jaar te beschermen tegen de zon, dus ook in Nederland waar het niet altijd zonnig is. Je vindt vitamine A bijvoorbeeld in abrikozen, wortelen, boter en gerookte paling. Ook zijn er huidproducten met vitamine A waarvan ik zelf het 2,5% actief retinol serum gebruik. De vele positieve werkingen van dit middel is het proberen waard.

Vitamine B en dan met name vitamine B3 en B5 kan om verschillende redenen helpen tegen acne. Zo worden ontstekingen afgeremd, blijft de huid gehydrateerd en wordt de huidbarrière verstevigt. Ook heeft deze antioxidant een positieve werking op het zenuwstelsel, de huidcellen en pigmentvlekken. Je vindt vitamine B in voedingsmiddelen, zoals: groenten, vis, bananen en noten. Tevens kun je vitamine B aanbrengen op de huid door een natuurlijk vitamine B3 gezichtsserum te gebruiken.

Vitamine C wordt vaak gezien als de bekendste antioxidant om vrije radicalen onschadelijk te maken. Dankzij vitamine C wordt er meer collageen aangemaakt door je lichaam waardoor je huid en acne verbetert. Ook heeft vitamine C ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen. Als je vitamine C wilt binnenkrijgen via voeding kun je citrusvruchten, appels, paprika, broccoli en aardappelen kopen. Natuurlijk kun je ook een huidverzorgingsproduct aanschaffen. Denk hierbij aan het krachtige vitamine C serum van Simia.

De laatste antioxidant tegen acne die ik ga bespreken is vitamine E. Het hoofddoel van vitamine E is uiteraard weer het onschadelijk maken van vrije radicalen. Ook zorgt vitamine E ervoor dat de huid wordt beschermt tegen acne veroorzakende invloeden en dat stoffen beter kunnen worden opgenomen door de huid. Voedingsmiddelen, zoals boerenkool, dadels, avocado’s, olijven en spinazie bevatten veel vitamine E. Voor een optimale werking op de huid kan vitamine E worden gecombineerd met vitamine C. Kies hiervoor het verzorgingsproduct Sylk Hyaluronzuur Serum met Vitamine C & E.

Zoals je misschien al door hebt, kunnen antioxidanten naast acne veel meer gezondheidsvoordelen bieden.

Wat kun je nog meer doen tegen acne?

Het inzetten van de juiste dagelijkse hoeveelheid antioxidanten tegen acne is een echte aanrader. Ik bedoel vooral dat je het beste antioxidanten binnen kunt krijgen via zowel voeding als huidverzorgingsproducten. Zorg ook dat je een combinatie van antioxidanten binnenkrijgt voor de beste werking.

Naast antioxidanten zijn er nog meer voedingsstoffen en voedingsmiddelen die een positief of juist negatief effect kunnen hebben op je huid. Het is dus ook belangrijk om te letten op je overige dieet.

Bovendien zijn er nog vele andere bekende grondoorzaken van acne die moeten verholpen om weer een schone huid te krijgen. Zoek bijvoorbeeld naar oplossingen voor de gezondheid van je darmen, het verminderen van stress, het balanceren van je hormonen en een algemene gezondere levensstijl.

Wil je hier meer over weten en direct aan de slag? Dan kun je hieronder mijn gratis e-book downloaden over acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *