Baking soda voor acne

baking soda voor acne

Acne komt erg vaak voor. Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven weleens een puistje. Dit komt doordat je poriën verstopt en ontstoken kunnen raken met verontreinigheden.

Hoewel acne geen levensbedreigende huidaandoening is, kan het voor veel ongerief zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een slecht zelfbeeld, irritatie aan de huid en zelfs een pijnlijk gevoel. Je kunt er ook permanente littekens van krijgen.

Acne en puistjes kunnen overal op het lichaam zichtbaar worden. De bekendste plekken zijn het gezicht, de rug en de borst.

Aangezien het ontzettend vervelend is last te hebben van acne, besluiten veel mensen natuurlijke producten te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over baking soda voor acne.

Zout en baking soda zijn niet gemaakt voor de behandeling van puistjes. Mijn tip is dan ook om dit nooit te doen! Het kan zelfs schade opleveren aan de huid. Doe ook altijd zelf je onderzoek. Bekijk mijn “Leven Zonder Acne” e-book voor mijn eigen verhaal.

Welk effect heeft baking soda op acne?

Normaal gesproken gebruikt men baking soda en bakpoeder om gerechten klaar te maken. Echter kan het volgens het internet ook gunstig zijn voor tientallen andere zaken, zoals de uiterlijke verzorging.

Baking soda is een alkalische stof die verschillende effecten kan hebben op acne. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van de pH-waarde van de huid, het afremmen van ontstekingen en het reguleren van zure stoffen in de huid. Aangezien baking soda de hoeveelheid zuur verlaagd, gebruikt men het ook bij maagklachten.

Baking soda wordt soms gebruikt voor acne om ontstekingen te verminderen. Daarnaast kun je wat zuiveringszout gebruiken om de pijn die gepaard gaat met acne te verlichten. Houd er wel rekening mee dat dit flinke schade kan opleveren aan de huid, en het dus totaal niet verstandig is.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe gebruik je baking soda voor acne?

Baking soda kan mogelijk verschillende voordelen hebben voor acne en puistjes.

Je kunt baking soda op meerdere manieren verwerken in je huidverzorgingsregime. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als exfoliant. Echter wordt aangeraden het spul niet dagelijks aan te brengen op de huid. Laat het ook niet te lang op de huid zitten, omdat je hiermee de kans op bijwerkingen vergroot.

Als je baking soda voor acne wil gebruiken, dien je slechts een kleine hoeveelheid te gebruiken. Gebruik ook alleen vers zuiveringszout om te voorkomen dat er ook andere stoffen en chemicaliën in contact komen met je puistjes.

Hoewel het niet door artsen wordt aangeraden zijn er een aantal mogelijkheden baking soda te gebruiken voor de huid met acne, namelijk:

  • Een exfoliant of masker: De eerste manier om baking soda voor acne te gebruiken is door een exfoliant of gezichtsmasker te maken. Dit heeft als doel de dode huidcellen te verwijderen. Was als eerste je gezicht. Hierna kun je een gezichtsreiniger maken door twee theelepels zuiveringszout met warm water te mengen. Vervolgens kun je het mengsel met schone handen aanbrengen op de huid. Na 10 tot 15 minuten wachten, kun je het er van af masseren en spoelen met water. Als laatste breng je een crème aan om uitdroging van de huid te voorkomen.
  • Extra ingrediënt voor je reiniger: Mocht je gebruik maken van een gezichtsreiniger voor je acne, kan je overwegen wat baking soda toe te voegen om het effect te vergroten. Dit kun je doen door een halve theelepel zuiveringszout te mengen met je reinigingsmiddel. Het papje kun je aanbrengen op je huid, even laten intrekken en er weer van af wassen. Als laatste breng je een hydraterende crème aan, zodat de huid niet uitdroogt.
  • Rechtstreeks op de puistjes: Ook kun je baking soda voor de plaatselijke acne en puistjes gebruiken. Maak weer een pasta van maximaal twee theelepels baking soda en water. Hierna smeer je wat van het mengsel op je puistjes. Na 20 minuten intrekken, kun je het er van af wassen. Zorg dat er geen restjes op je gezicht achterblijven. Ook bij deze methode breng je weer een vochtinbrengende crème aan.

Kan zuiveringszout bijwerkingen opleveren?

Als je het zou vragen aan artsen en onderzoekers zullen zij aangeven dat je goedgekeurde medische behandelingen of middeltjes moet gebruiken om acne aan te pakken. Dat er positieve ervaringen van acne patiënten zijn die zuiveringszout hebben geprobeerd, maakt hun niet uit, omdat het gevaarlijk kan zijn.

Toch raad ik zelf ook niet aan zuiveringszout te gebruiken. Het kan namelijk verschillende bijwerkingen opleveren, waardoor de acne alleen maar erger wordt in plaats van verdwijnt.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende bijwerkingen van baking soda:

  • Het sterk laten uitdrogen van de huid
  • Het vroegtijdig ontstaan van rimpels
  • Het erger worden van acne
  • Irritatie aan de huid
  • Het gevoeliger worden voor overige factoren, zoals Uv-stralen

De bijwerkingen worden veroorzaakt door de invloed van baking soda op je pH-waarde van je huid. De huid heeft namelijk een pH waarde van gemiddeld 5 en baking soda 9. Dit betekent dat de pH-waarde van de huid omhoog kan gaan. Het gevolg is dat de huid minder goed hydrateert blijft en minder wordt beschermt tegen bacteriën en verontreinigheden. Hierdoor kunnen er makkelijker puistjes ontstaan.

Kan je dus wel of niet baking soda gebruiken voor de acne gevoelige huid?

Het is mogelijk acne te bestrijden met baking soda. Echter dien je erg uit te kijken met gebruik van het spul. Het kan namelijk bijvoorbeeld invloed hebben op de pH-balans van de huid.

Persoonlijk raad ik je aan normale producten te gebruiken welke speciaal zijn gemaakt voor de acne gevoelige huid. Dergelijke producten zijn namelijk vaak getest door dermatologen in tegenstelling tot baking soda. Eventueel kun je wel tea tree olie als natuurlijk product gebruiken tegen acne. Dit levert namelijk minder bijwerkingen op.

Wil je toch zuiveringszout voor acne gebruiken? Zorg dan dat je eerst zelf onderzoek doet, pure zuiveringszout gebruikt en achteraf een vochtinbrengende crème aanbrengt. Mocht de baking soda bijwerkingen opleveren, dien je onmiddellijk te stoppen en naar een dermatoloog te gaan.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *