Benzoylperoxide 2,5%, 5% of 10%?

Benzoylperoxide 2,5%, 5% of 10%

Om acne te behandelen kun je een keuze maken uit een groot aantal middeltjes. Een bekend ingrediënt in huidverzorgingsproductentegen puistjes is benzoylperoxide. Veel personen geven dan ook aan goede ervaringen met benzoylperoxide te hebben gehad.

Benzoylperoxide kun je vinden in vrij verkrijgbare producten in winkels en webshops. Denk bijvoorbeeld aan gels, reinigers, lichaamszepen en spotbehandelingen die een percentage benzoylperoxide bevatten.

Om acne te behandelen met benzoylperoxide kun je een keuze maken uit een product met 2,5%, 5% of 10% benzoylperoxide. Deze percentages worden vaak ingezet voor een milde, en soms een matige vorm van acne.

Veel mensen vragen zich af welk percentage of hoeveel procent benzoylperoxide het meest geschikt is voor hun puistjes. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij een arts of dermatoloog. Echter, ik heb zelf ook getwijfeld over het gebruiken van een product met 2,5% of 5% benzoylperoxide. Meerdere producten met benzoylperoxide heb ik dan ook zelf geprobeerd. In dit artikel ga ik je hier iets meer informatie over geven.

Waarom een middel met een percentage benzoylperoxide gebruiken?

Benzoylperoxide kan worden ingezet om meerdere redenen. Het helpt bijvoorbeeld tegen dode huidcellen, zodat de poriën niet verstoppen. Daarnaast kan benzoylperoxide de acne veroorzakende bacterie onder de huid doden.

Doorgaans werkt een product met een percentage benzoylperoxide al na enkele weken.

Aangezien het voornaamste doel van benzoylperoxide het doden van acne veroorzakende bacteriën is, werkt dit product het beste tegen ontstoken puistjes. In het geval van onderhuidse ontstekingen kunnen dermatologen aanraden naast benzoylperoxide ook een voorgeschreven geneesmiddel te gebruiken. Met cystische acne en onderhuidse ontstekingen kan het dan ook raadzaam zijn een arts of dermatoloog te bezoeken.

Voor blackheads en whiteheads, oftewel mee-eters kun je beter kiezen voor een ander middel dan benzoylperoxide. Er zijn namelijk middelen die speciaal gericht zijn op mee-eters. Lees hierover meer in het artikel “benzoylperoxide of salicylzuur“.

Moet je kiezen voor 2,5%, 5% of 10% benzoylperoxide?

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die een percentage benzoylperoxide bevatten. Het meest voorkomende product van Nederland is de gel. Ook bestaan er crèmes die het ingrediënt bevatten. Je dient het juiste product met benzoylperoxide en het juiste percentage benzoylperoxide uit te kiezen om acne effectief te behandelen. Dit is een beetje afhankelijk van je huid en acne.

Voor het gezicht kun je bijvoorbeeld een product kiezen die speciaal is gemaakt voor deze plek. Doorgaans bevat zo’n product een laag percentage benzoylperoxide. Het kan dan ook een goed idee zijn om 2,5% benzoylperoxide te gebruiken voor de behandeling van de gevoelige huid van je gezicht en 5% of 10% benzoylperoxide te gebruiken voor andere, minder gevoelige delen van je lichaam, zoals je rug.

Wat vertellen onderzoeken ons over de verschillende percentages benzoylperoxide?

Er zijn een aantal onderzoeken geweest naar het verschil tussen 2,5%, 5% en 10% benzoylperoxide. Hieruit bleek dat de laagste formulering benzoylperoxide waarschijnlijk het meest effectief was tegen milde tot matige acne. Ook kwamen bij de 2,5% en 5% varianten minder vaak bijwerkingen voor dan bij de 10% variant.

Echter, er deden slechts 153 acne patiënten mee aan het onderzoek. Daarom is dit eigenlijk geen betrouwbaar onderzoek. Voor specifiek advies zal je dan ook een arts moeten raadplegen.

Hieronder kun je een effectieve benzoylperoxide crème van het merk Louis Widmer bestellen bij de vertrouwde webwinkel bol.com. Ik heb deze zelf getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *