
Een ander woord voor biotine is vitamine B8. Biotine is dan ook een onderdeel van de familie vitamine B.
Vroeger werd biotine vitamine H genoemd, omdat het een aantal effecten heeft voor “huid” en “haar”. Echter, er zijn ook juist beweringen gedaan over het krijgen van acne door biotine.
Je lichaam heeft biotine nodig om gezond te blijven. Daarom moet je zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt via voeding en eventuele supplementen.
In dit artikel ga ik je meer vertellen over wat je moet weten omtrent biotine, acne en puistjes.
Inhoudsopgave
Wat doet biotine?
Je lichaam heeft biotine nodig om vetten, eiwitten en koolhydraten om te zetten in andere stoffen. Biotine kan bijvoorbeeld helpen bij de spijsvertering en energieproductie, die je nodig hebt om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Daarnaast heeft biotine invloed op de activiteit van je genen.
Kun je puistjes krijgen door biotine?
Er kan sprake zijn van biotine deficiënte, wat betekent dat je lichaam niet voldoende biotine kan opnemen. Dit kan er toe leiden dat er ontstekingen, zoals puistjes op het lichaam ontstaan. Tevens kan er huiduitslag en haaruitval optreden.
Ook wordt bijvoorbeeld beweerd dat biotine de opname van pantotheenzuur tegenhoudt, terwijl pantotheenzuur je huid helpt te verzachten en je huidbarrière te verstevigen. Een goede huidbarrière is nodig om ontstekingen geen kans te geven acne te veroorzaken.
Kan biotine helpen tegen acne en puistjes?
Er is nog vrij weinig onderzoek gedaan naar de vraag of het vergroten van je biotine inname kan helpen tegen acne en het krijgen van een gezondere huid. In sommigen studies werd biotine bijvoorbeeld enkel als onderdeel ingezet van de complete acnbehandeling. Daarnaast is de hoeveelheid biotine in het lichaam van de testpersonen niet opgemeten voordat zij begonnen met het onderzoek.
Er zal dus eerst meer onderzoek moeten plaatsvinden voordat geconcludeerd kan worden of het kan helpen tegen acne supplementen met biotine in te nemen.
In verschillende onderzoeken is aangegeven dat biotine kan helpen tegen de zwarte en witte mee-eters op de huid. Daarnaast helpt het tegen schilfers en het voorkomen van verstopte poriën door de vernieuwing van huidcellen te verbeteren.
Biotine nemen of niet?
Het is belangrijk om voldoende biotine binnen te krijgen voor je lichaam om goed te kunnen functioneren.
Zorg dus in ieder geval dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid biotine binnenkrijgt. Dit kan met voeding en supplementen. De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid is 40 microgram biotine per dag, maar dit verschilt per persoon en levensfase. Voor vrouwen die borstvoeding geven geldt bijvoorbeeld een opname van 45 micogram biotine per dag.
Waarschijnlijk krijg je momenteel al voldoende biotine binnen, mits je gevarieerd eet. Biotine zit namelijk in veel voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan gekookte eieren, avocado, zalm, zoete aardappelen en noten waarin veel biotine zit. Je hebt dan dus geen supplement nodig om er voldoende van binnen te krijgen.
Een tekort aan biotine zou kunnen leiden tot ontstekingen, zoals acne. Een grotere inname is gunstig voor je huidcellen en opname van pantotheenzuur. Er is echter meer onderzoek nodig om dit vast te stellen.
Hoewel er weinig bijwerkingen zijn dien je contact op te nemen met een arts of dermatoloog voordat je begint met het vergroten van je biotine opname. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met mogelijke gevolgen door een combinatie van biotine met medicijnen.
Aangezien biotine geen standaard behandeling is tegen acne wordt het zelden voorgeschreven door artsen. Mocht je een tekort hebben aan biotine, dan kun je wel degelijk je inname vergroten en kijken wat het effect is op je acne en puistjes. Een arts kan de hoeveelheid biotine in je lichaam opmeten.
Hoi Fleur, sinds ongeveer anderhalve week ben ik begonnen met “huid haar en nagels” supplementen van Kruidvat met dagelijks 2 tabletten waarin o.a.150 micrgr biotine. Sindsdien lijk ik juist veel meer acne en mini ontstekingen te hebben, na een 10jarige strijd dat m’n huid nu eindelijk best redelijk was. Komt dit dan door overdosering van biotine? Of is dit een kwestie van even doorzetten (ontgiften oid?) en daarna wordt het juist beter? Of meteen stoppen hiermee?