Calendula tegen acne

calendula tegen acne

Op de markt zijn tienduizenden cosmetische producten verkrijgbaar die acne zouden kunnen bestrijden. Talloze producten worden gehyped terwijl ze niet eens of nauwelijks werken.

Persoonlijk ben ik dan ook meer fan van natuurlijke oplossingen tegen acne. Je weet dan namelijk vaker dat er geen chemische troep inzit die de natuurlijke eigenschappen van je huid zullen dwarsliggen. Verkeerde middeltjes kunnen bijvoorbeeld je hormonen beïnvloeden, je gezicht uitdrogen en overgevoeligheid en huidirritatie veroorzaken.

De Nederlandse naam van calendula is goudsbloem. Sinds eeuwen staat deze kleine gele bloem ‘calendula’ bekend in de holistische wereld om zijn verscheidene voordelen voor de huid, zoals het genezen van wonden, behandelen van acne en het bestrijden van schimmels.

Onderzoek suggereerde recentelijk dat calendula inderdaad waarschijnlijk effectief kan zijn bij het bestrijden van huidaandoeningen zoals acne. Je kunt dus bijvoorbeeld overwegen een zalf of olie van calendula te gebruiken tegen acne en puistjes.

Verschillende eigenschappen van calendula zouden dus kunnen helpen bij het bestrijden van je acne. Hieronder vertel ik je iets meer over de mogelijke effectiviteit en het beste huidverzorgingsproduct.

Waarom helpt calendula tegen acne?

Calendula heeft bijvoorbeeld antioxiderende eigenschappen. Hierdoor wordt calendula zelfs verwerkt in producten van veel bekende schoonheidsmerken.

De antioxiderende werking kan helpen tegen acne, omdat het de bloedcirculatie verbetert en je huid beschermt tegen vrije radicalen die op termijn je huid ouder kunnen laten lijken door bijvoorbeeld rimpelvorming. Vrije radicalen kunnen ook de huid met acne langzamer laten herstellen.

Ook heeft calendula van nature ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Dit betekent dat ontstekingen, zoals puistjes kunnen worden afgeremd, roodheid van puistjes kan worden verminderd en acne-veroorzakende bacteriën kunnen worden bestreden.

Bovendien zou calendula helpen bij de synthese van collageen. Dit huideigen eiwit zou ervoor zorgen dat je huid strak en sterk blijft. Tevens zou collageen helpen acne littekens minder zichtbaar te maken. Calendula zou dus wellicht zelfs kunnen helpen bij het verzorgen van je acnelittekens.

Er is meer onderzoek met grotere testgroepen nodig om vast te kunnen stellen dat calendula daadwerkelijk effectief is voor acne.

Hoe gebruik je calendula tegen acne?

Calendula kan worden gebruikt voor alle huidtypes, dus ook de droge, vette en acne-gevoelige huid. Acne patiënten van vrijwel alle leeftijden kunnen er gebruik van maken. Verwacht echter niet dat je huid opeens op wonderbaarlijke wijze zal genezen van de acne.

Ook raad ik je aan rustig te beginnen met het aanbrengen van calendula. Doe bijvoorbeeld een pleistertest aan de binnenkant van je elleboog.

Je kunt bijvoorbeeld wat van de pure calendula olie nemen en verwerken in een crème. Op deze manier hoef je het niet in zijn pure, sterkste vorm te nemen en kun je even testen of het wel geschikt is voor je huidskleur. Overleg dit wel even met een huidspecialist.

Waarschijnlijk is het beste een kant- en klaar product met calendula aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een crème, spray of zalf die je rechtstreeks kunt aanbrengen op de plaatsen van je puistjes. Deze zijn zowel geschikt voor de puistjes op je gezicht als de rest van je lichaam.

Volg in ieder geval altijd de instructies die op de verpakking zijn aangegeven.

Waar kun je een goede zalf of crème met calendula tegen puistjes aanschaffen?

Mijn favoriete product met calendula die momenteel beschikbaar is op de markt, is een zalf geproduceerd door het huidverzorgingsbedrijf “VSM“.

VSM bestaat al meer dan 100 jaar. In die tijd hebben zij zich bezig gehouden met het produceren van producten uit de natuur op veilige, verantwoorde en milieuvriendelijke wijze.

Het product bevat een hoog percentage natuurlijke calendula in vergelijking met andere producten. Dit kan dan ook één van de meest effectieve calendula producten zijn tegen acne.

Met de zeer betaalbare, natuurlijke calendula zalf kan je mogelijk snel je acne bestrijden en het herstellende vermogen van je huid bevorderen.

Calendula zalf of crème tegen puistjes

Wat zijn de risico’s?

Hoewel in de meeste gevallen geen vreemde reacties ontstaan door calendula zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Zorg bijvoorbeeld dat je geen calendula gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Hier moet namelijk meer onderzoek naar worden gedaan.

Ook kun je een allergische reactie krijgen door calendula als je hier allergisch voor bent.

Bovendien dien je een arts te raadplegen voor een compleet medisch advies die is afgestemd op jouw onderliggende problemen en hevigheid van acne. Samen kunnen jullie bepalen of het slim is over te gaan op calendula.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *