Castor olie tegen puistjes

Castor olie tegen acne

Een puistje ontstaat doorgaans wanneer een porie verstopt raakt door een ophoping van talg en bacteriën. Talg is gunstig voor de hydratatie van de huid, maar er moet niet teveel van worden geproduceerd. Anders kunnen de acne-veroorzakende p. acnes bacteriën zich hier mee voeden en ontstekingen veroorzaken.

Puisten kunnen op tientallen, zo niet duizenden manieren worden behandeld. Steeds meer mensen gaan op zoek naar onbekende manieren om puistjes te behandelen.

Het inzetten van castor olie (ricinusolie) tegen puistjes is bijvoorbeeld nog vrij onbekend. Het voordeel hiervan is dat het een natuurlijk product is, waardoor je minder kans hebt op bijwerkingen. Dit gebeurt vaak wel bij medicijnen.

Egyptenaren en Indianen gebruiken castor olie al eeuwen. In dit artikel leg ik uit of dit zogenoemde ‘wondermiddel’ ook geschikt is voor jouw huidtype en puistjes.

Waarom castor olie tegen acne en puistjes?

Castor olie is een ander woord voor ricinusolie. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de bonen van de ricinus plant. Deze planten kun je vinden in Afrika, Zuid-Amerika en India. Castor olie wordt niet gegeten.

Hoewel veel mensen denken dat het inzetten van een olie niet slim is wanneer je een acne-gevoelige en vette huid hebt, is er wel degelijk enig wetenschappelijk bewijs dat een olie effectief kan zijn voor het behandelen van acne. De castor olie kan namelijk overtollig talg op de huid oplossen. Wanneer vervolgens de ricinusolie wordt weg gespoeld, spoelt het talg dus ook mee.

Er zijn nog meer eigenschappen die castor olie heeft en gunstig kunnen zijn tegen puistjes, namelijk:

  • Ontstekingsremmend, ontstoken acne kan worden behandeld met castor olie en de grootte van puistjes en zwellingen kunnen worden verminderd
  • Antioxiderend, vrije radicalen die de huid ouder laten lijken en bijvoorbeeld rimpels veroorzaken, kunnen worden bestreden
  • Antibacterieel, bacteriën kunnen worden bestreden (de vraag is of het ook anti p. acnes specifiek is)

Bovendien zitten er veel vetzuren, mineralen en voedingsstoffen in castor olie die gunstig zijn voor de gehele gezondheid van je huid.

Wie kan castor olie gebruiken?

Castor olie kan worden gebruikt door acnepatiënten met alle soorten huidtypes. Dit maakt het een makkelijk te gebruiken behandeling. In het geval van een droge huid kan het worden gebruikt om de huid te hydrateren en de natuurlijke huidbarrière te versterken. In het geval van een vette huid kan het worden gebruikt om talg te verwijderen uit de verstopte poriën. In het geval van een gevoelige huid kunnen de antioxidanten helpen de gevoeligheid van de huid te verminderen.

Houd er wel rekening mee dat castor olie een sterk en dik product is. Sommigen mensen kunnen dus wel degelijk te maken krijgen met huidirritatie wanneer het wordt aangebracht op de huid. Dit kan zelfs gebeuren bij verdunde castor olie met een dragerolie. De kans is klein dat de poriën verstopt raken na het aanbrengen van de olie, maar de kans is wel aanwezig. Voor diegenen met een zeer gevoelige huid zijn er gelukkig nog genoeg andere natuurlijke middelen tegen acne.

Het gebruiken van castor olie tegen puistjes

Logischerwijs dien je castor olie uit de buurt te houden van je ogen. Zorg ook dat je ricinusolie verdund is met een dragerolie, zoals kokosnootolie of amandel olie als je het ook rondom de puistjes wilt aanbrengen. Wanneer je slechts één of meerdere puistjes wilt behandelen met castor olie kan dit gericht op de puist worden aangebracht. Doe dit echter pas als je een pleistertest hebt gedaan. Dit betekent dat je eerst wat van het spul op je onderarm test voordat je het op je gezicht smeert. Je weet dan zeker dat er geen allergische reactie optreedt. Raadpleeg bovendien een arts.

Gebruik ook niet teveel castor olie als dat niet past bij jouw huidtype. Een droge huid heeft bijvoorbeeld minder olie nodig dan een vette huidtype.

Als je castor olie wilt gebruiken om je puistjes te behandelen, kies dan voor een 100% biologische, koudgeperste soort, of zelfs voor pure castor olie. Er zijn tevens zepen verkrijgbaar waarin castor olie is verwerkt en waarmee acne kan worden bestreden. Castor olie is dan ook goedgekeurd als ingrediënt in cosmetica. Kies je ervoor om een kant- en klare zeep te gebruiken? Zorg dan wel dat je eerst de huid reinigt met een milde reiniger en lauw water.

Er zijn verschillende soorten castor olie. Denk bijvoorbeeld aan Jamaicaanse zwarte castor olie. Deze bevat meer vetzuren en fytochemicaliën. Deze ingrediënten kunnen de teint opfrissen en de talgproductie verminderen. Je kunt bijvoorbeeld ook gehydrogeneerde castor olie gebruiken voor een droge huid, omdat deze een wasachtige textuur heeft.

Tip: Meng castor olie met kokosnootolie en shea butter voor een extra hydraterend effect!

Laatste woorden en de beste castor olie tegen acne

Castor olie kan een goed, natuurlijk product zijn om puistjes en acne te behandelen. Besef wel dat er meer producten of levensstijlaanpassingen nodig zijn om volledig van acne af te komen. De hormonen kunnen bijvoorbeeld niet in balans worden gebracht met castor olie.

Als je castor olie wilt gebruiken tegen je puistjes raad ik je aan voor het merk ‘Berivita‘ te kiezen. Zij hebben namelijk een 100% natuurlijke, pure, koudgeperste castor olie op de markt gebracht. In zijn pure vorm is castor olie immers weinig te vinden.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *