Chlooracne

chlooracne op huid

Acne kan in allerlei vormen ontstaan. De verschillende vormen van acne kunnen verschillende oorzaken hebben en vragen vaak om een verschillende acnebehandeling. Eén van de minst voorkomende vormen van acne is chlooracne. Dit is een heftige aandoening waarvan je verschillende oneffenheden kunt krijgen op je huid.

Chlooracne wordt veroorzaakt door dioxine (koolwaterstoffen) en andere chloorverbindingen. De giffen kunnen ontstaan bij lage verbrandingstemperaturen en weinig zuurstof, zoals een niet goed geventileerde open haard. Ook worden ze gebruikt in de landbouw en de chemische industrie. Zij gebruiken het bijvoorbeeld om onkruid, insecten en schimmels te bestrijden. Tevens wordt het gebruikt om tuin- en bouwhout te conserveren.

De stoffen kunnen echter in het milieu en voedingsmiddelen terecht komen, waardoor ze in ons lichaam kunnen komen en uiteindelijk in de talgklieren komen.

Een persoon kan worden vergiftigd wanneer hij of zij te lang in aanraking komt met landbouwgif of veel voedingsmiddelen ervan te eten. Er zou mogelijk zelfs dioxine in sigarettenrook voor komen, wat mogelijk tot chlooracne kan leiden. Normale blootstelling aan het milieu leidt in ieder geval niet tot chlooracne.

In dit artikel vertel ik je meer over het voorkomen en behandelen van chlooracne.

Hoe ziet chlooracne eruit?

Chlooracne kenmerkt zich door de blackheads, whiteheads en cysten die op de huid verschijnen. Deze zien er uit als witte en zwarte puntjes op de huid. Ook kunnen de puistjes onder de huid ontstaan en kan er grijze hyperpigmentatie zichtbaar worden. Dit zijn de grijskleurige vlekken.

De plekken waar chlooracne zichtbaar wordt zijn het gezicht, de oren, de oksels en de liezen. Als je twijfelt of je chlooracne hebt, kun je controleren of er ook comedonen achter je oren zitten. Ook kun je dan last krijgen van slecht slapen en zweterige handpalmen en voetzolen.

Wanneer iemand in hevige mate last heeft van chlooracne kunnen er ook andere gezondheidsklachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan diabetes type 2, neuropathie en stoornissen aan de lever.

Wat kun je doen tegen chlooracne?

Om chlooracne te verwijderen, kun je het beste de blootstelling aan chloor vermijden. Dit wordt misschien lastig als je in aanraking komt met dioxines voor je beroep. Toch zal de bron van blootstellingen moeten worden gevonden en worden vermeden door jou en de andere weknemers. Hierna zullen de verontreinigheden vanzelf van de huid verdwijnen, meestal binnen 2 jaar na de blootstelling aan de chemische stof.

Om nog sneller van chlooracne af te komen, kun je ervoor kiezen om reguliere acnebehandelingen te ondergaan. Dit omvat vrij verkrijgbare middelen of medicijnen, zoals orale antibiotica en isotretinoïne.

Bij gebruikelijke middelen kun je bijvoorbeeld denken aan reinigers. Hiermee kun je één keer per dag je gezicht ontdoen van talg en ander viezigheid op de huid. Op deze manier voorkom je dat de poriën opnieuw verstopt raken. Ook kun je ervoor kiezen een vrij verkrijgbare exfoliant te gebruiken waarmee je effectief dode huidcellen kunt verwijderen. Deze dode en ongezonde huidresten kunnen namelijk ook in de poriën terecht komen en verstoppingen veroorzaken. Bovendien is het zeer raadzaam een arts te bezoeken als je last hebt van hardnekkige chlooracne en de bijbehorende klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *