Collageen voor acne

collageen voor acne

Het kan stressvol en beschamend zijn om last te hebben van acne en puistjes. Misschien probeer je er van alles tegen te doen, maar lijken de puistjes nooit te verdwijnen. Er kan dan sprake zijn van onderliggende problemen, zoals problemen met je darmen. De gezondheid van de huid is dan ook vaak een weerspiegeling van onze interne gezondheid.

Collageen gebruiken voor acne kan een goede oplossing zijn. Je huid maakt van nature het eiwit collageen aan om de stevigheid en elasticiteit van de huid te behouden. Echter, collageenspiegels kunnen dalen door verschillende factoren. Door het tekort aan collageen op te vullen, kan acne misschien sneller genezen en huidveroudering worden tegengegaan.

Aangezien collageen mogelijk voor alle huidtypes een goede oplossing kan zijn, wordt het in veel huidverzorgingsproducten en supplementen verwerkt. Er zijn verschillende soorten collageen, zoals zeecollageen en gehydrolyseerd collageen. In dit artikel vertel ik je alles over het effect van collageen op acne.

Kun je acne krijgen door collageen?

De kans is groter dat acne verdwijnt dan nieuwe acne tevoorschijn komt, wanneer je collageen inzet als onderdeel van je acne behandeling. Collageen heeft namelijk meerdere eigenschappen die kunnen bijdragen aan het genezen van acne. Denk bijvoorbeeld aan het hydrateren van de huid. Naast acne kan collageen ook andere voordelen bieden voor de huid, zoals anti-verouderingsproblemen.

Mocht je meer acne krijgen terwijl je een hoogwaardig product met collageen gebruikt, kan er een andere reden zijn voor het ontstaan van acne. Denk bijvoorbeeld aan het eten en drinken van zuivelproducten, bewerkt voedsel en junkfood. Dergelijke voedingsmiddelen staan erom bekend de olieproductie te verhogen, waardoor er meer talg wordt aangemaakt dan nodig is. Het gevolg is dat verontreinigden een porie kunnen laten verstoppen en ontsteken.

In tegenstelling tot voedingsmiddelen waar je acne van krijgt, zijn er ook een aantal ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma, zoete aardappelen en groene bladgroenten. Ook zijn er veel antioxidanten, mineralen en voedingsstoffen die kunnen helpen acne op te ruimen.

Het is dus veilig collageen in te zetten als onderdeel van je acne behandeling. Ik zal je zo vertellen in welke voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten je collageen kunt vinden.

Kan collageen helpen tegen acne en acnelittekens?

Hoewel collageen meerdere effecten kan hebben die ook gunstig kunnen zijn voor acne is er meer onderzoek nodig om te bevestigen dat je daadwerkelijk acne kunt bestrijden met collageen.

De belangrijkste functie van collageen is het verstevigen van de huid. Als je een stevige huid hebt, zal je ook minder vatbaar zijn voor acne veroorzakende bacteriën en verhoogde olieproducties. Een andere reden collageen tegen acne te gebruiken is omdat het de huid gehydrateerd houdt. Dit zorgt ervoor dat je huid minder olie en talg hoeft aan te maken om de droogheid te compenseren. De poriën zullen dus minder snel verstopt raken.

Aangezien collageen vaak wordt verwerkt in een product in combinatie met andere ingrediënten is het verstandig op het etiket te kijken. Wanneer er namelijk ook andere ingrediënten in worden verwerkt, kan een collageenrijk product nog beter zijn voor acne. Ingrediënten kunnen namelijk elkaars werking versterken en extra voordelen bieden.

Collageen kan beter worden ingezet voor problemen die zich onder de huid bevinden dan de daadwerkelijke acne en puistjes direct uit te roeien. Wel wordt soms gedacht dat collageen kan helpen acne littekens op te vullen. Bij een microneedling acnebehandeling wordt immers ook de aanmaak van collageen gestimuleerd, wat dus kan bijdragen aan het verhelpen van littekens.

Je kunt eens kijken naar het effect van collageen supplementen met hyaluronzuur en vitamine C tegen acne. Lees ook eens”zonnebrandcrème” tegen acne littekens.

Wat zijn de beste producten met collageen?

Aangezien acne verschillende oorzaken kan hebben, verschilt de behandeling per acne patiënt. Zo zullen sommige mensen hun dieet moeten aanpassen om weer gezonde darmen en een hormonale balans te krijgen, terwijl anderen met hevige acne, orale antibiotica moeten slikken.

Collageen kan waarschijnlijk worden gebruikt de huid gezond te houden, acne te verminderen en nieuwe puistjes te voorkomen. Het kan dus voor veel mensen interessant zijn producten met collageen te gebruiken.

Ten eerste kun je de aanmaak van collageen stimuleren door bepaalde voedingsmiddelen te eten en drinken. Je vindt collageen bijvoorbeeld in zalm, tonijn, kip en rundvlees. Ook zijn er voedingsmiddelen die lypoceen, lysine en vitamine C bevatten, zoals aardappelen, zeewier, sinaasappels, kool, spinazie en aubergine. Deze stoffen bevorderen de aanmaak van collageen.

Naast het aanpassen van je dieet kun je er ook voor kiezen huidverzorgingsproducten met collageen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan serums en vochtinbrengende crèmes. Ook bestaan er voedingssupplementen, zoals collageenpoeder. Hier kun je een drankje van maken. Neem echter contact op met je huisarts als je wilt beginnen aan voedingssupplementen.

In het artikel “beste collageen poeder van dit moment” bespreek ik de beste collageen producten voor acne die je kunt overwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *