Wat is Cutibacterium acnes?

Cutibacterium acnes

Cutibacterium acnes (C. acnes) werd vroeger Propionibacterium acnes (P. acnes) genoemd. Het is een bacterie die bij alle mensen voorkomt op de huid vanaf de geboorte. Om specifiek te zijn zitten de bacteriën vooral in de haarzakjes en poriën.

C. acnes bacteriën kunnen zowel een gunstig als negatief hebben op de huid.

C. acnes huidbacteriën zouden bijvoorbeeld mogelijk kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne, puistjes en infecties.

Is Cutibactererium acnes goed of slecht?

De bacterie C. acnes groeit dus op de huid. De bacterie kan het snelst groeien in een omgeving met weinig zuurstof. Ze zitten dan ook in de huidporiën en haarzakjes en worden gevoed met de vetzuren die zich in talg bevinden. Talg is een vettig goedje dat de huid gebruikt om vochtig en soepel te blijven.

De bacterie beschermt de poriën tegen schadelijke indringers. Helaas is Cutibactererium acnes niet alleen maar positief. Je kunt er namelijk infecties van krijgen. Ook wordt er gedacht dat deze bacterie verantwoordelijk is voor het veroorzaken van acne op de huid. Zodra iemand in de puberteit komt, stijgt het aantal C.acnes bacteriën namelijk. De bacteriën kunnen de cellen van de talgklieren beschadigen. Hierdoor kunnen andere acne veroorzakende bacteriën in de huid dringen.

Om te zorgen dat je geen acne krijgt, dien je dus de huidporiën te beschermen tegen onzuiverheden. Zorg daarom dat je producten gebruikt die de poriën niet verstoppen. Kijk bijvoorbeeld of het label “niet-comedogeen” op de verpakkingen staat van je huidverzorgingsproducten.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *