Dermaroller tegen acne littekens

dermaroller tegen acne littekens

Het hebben van bestaande acne is erg vervelend. Daarnaast kunnen er ook nog eens lelijke acne littekens achterblijven. Dit gebeurt vooral wanneer hardnekkige puistjes terug blijven komen of aan de onzuiverheden komt met je vingers.

Mogelijk heb je last van diepe littekens die onder de oppervlakte van je huid zitten en er eruit zien als een soort putjes en gaatjes in de huid. Deze verdwijnen niet met crèmes of exfolianten, zoals de normale vlekachtige acne littekens.

Bij diepere littekens kan voor een microneedling behandeling worden gekozen waarbij gaatjes in de huid worden geprikt met een dermapen. Er bestaat echter ook een microneedling behandeling die je thuis kunt uitvoeren, namelijk de dermaroller. Dit is een roller met naaldjes en een handvat. De naaldjes zijn bijna niet te zien, omdat ze erg klein zijn, ongeveer 0,25 millimeter. Het product wordt steeds populairder onder acne patiënten en beauty vlogsters.

De dermaroller is tot op heden ook één van mijn favoriete producten om mijn huid mooi strak te houden. Vroeger heb ik ook de dermaroller tegen acne littekens gebruikt.

Je kunt een dermaroller dan ook voor verschillende huidproblemen gebruiken. In het specifiek kun je een dermaroller gebruiken om acne littekens te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen. Dit verschilt natuurlijk per type litteken. In dit artikel ga ik je meer vertellen over needlen.

Hoe kan een dermaroller helpen tegen acne littekens?

Een dermaroller wordt gebruikt om in korte tijd honderden microscopische gaatjes in de huid te maken. Aangezien de gaatjes erg klein zijn, kan de huid de schade zelf weer herstellen. De huid wordt dus licht beschadigt met als doel de huid te helpen herinneren het littekenweefsel te herstellen. Dit proces heeft verschillende voor acne en acne littekens.

  • Nieuwe celdeling: Met een dermaroller kun je de aanmaak van nieuwe huidcellen bevorderen.
  • Collageen aanmaken: Door de minuscule gemaakte gaatjes gaat de huid zichzelf herstellen. Hierdoor wordt er op natuurlijke wijze meer collageen aangemaakt in de huidlaag, wat bijdraagt aan het herstellen van littekens.
  • Elastine aanmaken: Dankzij de gaatjes van de dermaroller wordt er ook meer elastine aangemaakt. Dit resulteert in een strakkere en stevigere huid. Het is dus ook ideaal voor mensen met fijne lijntjes.
  • Pigmentatie verminderen: Soms ontstaan er pigmentvlekjes als acne weg gaat. Deze kunnen ook worden verminderd met de dermaroller. Pigmentvlekken die plotseling zijn ontstaan zullen echter niet verdwijnen met een dermaroller. Hiervoor is een diepere medische behandeling nodig in de praktijk.
  • Poriën verminderen: De zichtbaarheid van poriën kan worden vermindert.
  • Andere producten beter opnemen: Aangezien er gaatjes in de huid komen, kunnen andere huidverzorgingsproducten beter in de huid terecht komen. Dit kan helpen de werking te stimuleren van serums en crèmes die acne littekens bestrijden.

Een professionele microneedling behandeling wordt meestal uitgevoerd met een dermapen. Dit levert meer roodheid op, maar is ook erg effectief en veilig. Het kan echter makkelijker en sneller zijn zelf thuis een dermaroller te gebruiken.

Hoe gebruik je een dermaroller tegen acne littekens?

Allereerst dien je ervoor te zorgen dat de huid van je gezicht schoon is. Gebruik hierbij bij voorkeur een reinigingsmiddel dat geschikt is voor de acne-gevoelige huid. Zorg ook dat je de de huid weer goed droog maakt.

Daarna kun je de dermaroller gaan gebruiken. Deze kun je aanbrengen op een droge huid, maar je kunt ook eerst een collageenverhogend serum met hyaluronzuur aanbrengen op de huid. Het serum kan dan extra goed zijn werk doen in de huid.

Pak de dermaroller en maak verticale, diagonale en horizontale bewegingen over je gezicht heen, niet over je ogen en lippen. Je kunt vijf keer heen en weer gaan in elke richting. Oefen geen druk uit op de huid, maar leg de dermaroller gewoon op de huid en maak de bewegingen. De behandeling hoort geen pijn te doen. Wel kan er een rode of roze kleur ontstaan.

Wil je na het gebruiken van de dermaroller een extra huidverzorgingsproduct aanbrengen op de huid? Gebruik dan alleen een klein laagje van een serum.

Zorg dat je je houdt aan de instructies op de verpakking. De werking kan immers verschillen per product.

Let op de volgende punten bij het kopen van een dermaroller

Het is belangrijk op te letten bij het kopen van een dermaroller als je acne littekens wilt bestrijden. Er zijn namelijk een hoop dermarollers en merken op de markt te koop, waar natuurlijk ook veel troep tussen zit, welke niet zijn goedgekeurd door de medische wereld.

Er wordt bijvoorbeeld aangeraden een dermaroller met 162 steriele naaldjes te gebruiken. Dit is de wetenschappelijke bewezen hoeveelheid naaldjes dat de huid niet belast en waardoor de splinterdunne microkanaaltjes ook weer goed herstellen.

Kies ook alleen een dermaroller die is gemaakt van gecertificeerd medisch materiaal. Het echte ‘dermaroller merk’ is erg duur, maar heeft exact 162 naaldjes.

Ondiepe acnelittekens kunnen worden behandeld met een dermaroller met naalden van één millimeter, en voor diepere littekens is anderhalve millimeter het beste. Thuis mag je echter alleen een dermaroller van een halve millimeter gebruiken.

De beste tip die ik kan geven is contact op te nemen met een dermatoloog, zodat je precies weet wat je moet doen om acne littekens veilig te behandelen.

Welke dermaroller gebruiken voor acne littekens?

Houd er rekening mee dat vaak wordt aangegeven dat acnelittekens nooit meer zullen verdwijnen. De ervaringen van dermarollers verschillen dan ook per persoon. Dit heeft te maken met het type litteken en de toestand van je huid. Echter kan de zichtbaarheid van littekens wel aanzienlijk afnemen. Soms verdwijnen acne littekens zelfs compleet. Ook kun je kiezen voor een combinatie van microneedling en huidvulling.

Persoonlijk ben ik fan van de ‘BeauxVida‘ dermaroller. Dit is een medisch gekeurd dermaroller, steriel verpakt en geschikt voor alle huidtypen. Ook is er gewoon een Nederlandse gebruiksaanwijzing aanwezig. Bovendien zijn over deze dermaroller de meeste positieve ervaringen te vinden.

Kortom: de dermaroller is een vrij heftige behandeling om thuis uit te voeren, maar het kan zeker gunstig zijn voor sommigen personen met littekens. Na enkele maanden zouden de acne littekens zichtbaar moeten verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *