Diabetes en acne

diabetes en acne

In 2019 waren er naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders die gediagnosticeerd zijn met diabetes mellitus. Klachten die voor kunnen komen bij mensen die diabetes (type 1 of 2) hebben zijn: veel moeten plassen, veel dorst hebben, je ziek en beroerd voelen en wazig zien. Dit zijn verschillende klachten die je kunt ervaren maar voor andere mensen niet zichtbaar hoeven te zijn.

Maar wist je ook dat je door de ziekte diabetes last kunt hebben van acne? In dit artikel wordt uitgelegd waar dit door komt en wat je er tegen kunt doen.

De relatie tussen diabetes en acne

Laten we beginnen met een geruststellend bericht: als je acne krijgt door diabetes ben je zeker niet de enige. 30% van alle mensen die diabetes hebben, ervaren huidproblemen. Waar komt dit nu precies door?

Wanneer je diabetes hebt, heb je meer kans op het krijgen van allerlei infecties. De precieze oorzaak hiervoor is nog niet bekend. Het kan zijn dat hoge bloedglucosewaarden (bloedsuikerspiegels) in je lichaam, die de afweer van je lichaam hinderen, een belangrijke rol hierin spelen. Wanneer je glucosewaarden zijn hoger zijn dan de bedoeling is, zijn de wanden van de haarvaten dikker dan normaal. Hierdoor kunnen de witte bloedlichaampjes minder goed hun werk doen om infecties af te weren. Door deze verhoogde waarden komen daarbij meer, en andere, bacteriën voor op je huid. Hierdoor wordt ook de kans op infecties en acne vergroot.

Wanneer een infectie je lichaam binnendringt, zorgt dit voor een ontsteking. Een ontsteking kan op verschillende plekken in je lichaam voorkomen, zoals in je organen of op je huid.

Zo kan er ook een ontsteking ontstaan in haarzakjes. Deze ontstekingen zijn bacterieel en zorgen voor de welbekende steenpuisten. Deze puistjes en acne plekjes zijn hard en rood en vormen een pijnlijke plek op jouw huid. Niet erg aangenaam om te hebben!

Er zijn verschillende factoren van diabetes die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van acne. Denk bijvoorbeeld aan een zwakker immuunsysteem, hormonen en een voedingspatroon met veel suikers.

Wat kan je er aan doen?

Gelukkig kan je zelf een aantal dingen doen om acne te voorkomen:

  • Zorg voor goede bloedglucosewaarden om de kans op infecties op de huid te verkleinen, eet dus minder suikerrijke, bewerkte of verpakte voedingsmiddelen.
  • Behandel je diabetes in het algemeen.
  • Zorg dat je huid niet uitdroogt. Vermijd te heet water, te veel zeep en crèmes en bodylotions die snel intrekken.
  • Droog je huid altijd goed af
  • Behandel wondjes en puistjes per direct
  • Neem direct contact op met je huisarts wanneer je wondjes hebt en je een verminderde doorbloeding hebt
  • Download mijn gratis e-book over acne, dit gaat ook over voeding.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts wanneer je last hebt van diabetes en acne.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *