Fotodynamische therapie voor acne

Heb je last van acne? Dan kun je fotodynamische therapie overwegen.

Allereerst wordt een crème met een lichtgevoelige stof aangebracht op de huid. Wanneer deze stof is opgenomen door de huid, wordt er met een speciale lamp geschenen op de huid. Het is dan ook een vorm van fototherapie of lichttherapie.

Steeds meer mensen gebruiken fotodynamische therapie als manier om matige tot hevige acne te behandelen. Fotodynamische therapie wordt soms ook ingezet om andere huidaandoeningen te behandelen.

Op deze pagina vertel ik je meer over het gebruiken van fotodyanmische therapie voor acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe gebruik je fotodynamische therapie voor acne en puistjes?

Er zijn een aantal componenten vereist bij fotodynamische therapie.

Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van fotosensitizers. Dit zijn middelen die kunnen worden aangebracht op de huid. De fotosensitizers zorgen ervoor dat cellen lichtabsorberende moleculen produceren genaamd porfyrines. Hierdoor kan er worden gericht op cellen die acne veroorzaken.

Het verschil tussen fotodynamische therapie en andere vormen van fototherapie is dat er gebruik wordt gemaakt van fotosensitizers.

Na het aanbrengen van de fotosensitizer wordt er geschenen met een medische lichtbron op de huid om het spul te activeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om blauw of rood licht. Dit bepaalt de arts op basis van jouw specifieke situatie.

Het licht kan er samen met de fotosensitizer en zuurstof voor zorgen dat acne-veroorzakende huidcellen en bacteriën worden verwijderd. Ook kan het ervoor zorgen dat de grootte en activiteit van de talgklieren worden verminderd.

Aangezien acne doorgaans ontstaat door een combinatie van talg, huidcellen en bacteriën in de poriën wordt gedacht dat fotodynamische therapie effectief kan zijn om de huidaandoening te verminderen. De kans op verstopte en ontstoken poriën kan namelijk worden verminderd.

Bovendien kan fotodynamische therapie waarschijnlijk acnelittekens minder zichtbaar maken.

Er wordt gedacht dat fotodynamische therapie het meest effect kan hebben voor mensen met ontstoken acne in plaats van niet-ontstoken acne.

Kies jij voor fotodynamische therapie bij acne?

Fotodynamische therapie is nog vrij nieuw, maar kan mogelijk gunstig zijn voor personen met matige tot hevige acne. Misschien wil je bijvoorbeeld geen heftige medicijnen hoeven slikken, maar wel een behandeling ondergaan.

Het is in ieder geval belangrijk te praten met een arts of dermatoloog over deze acne behandeling. Je moet namelijk op de hoogte zijn van de eisen, risico’s en bijwerkingen rondom fotodynamische therapie voor acne. Deze behandeling is immers nog vrij nieuw, waardoor bijvoorbeeld lange termijn effecten nog niet bekend zijn.

Houd er ook rekening mee dat er waarschijnlijk meerdere sessies nodig zijn om je acne te zien verminderen door fotodynamische therapie. Daarnaast is er een kans dat acne en puistjes terugkomen na een tijdje. Hoewel wellicht veel talg, huidcellen en bacteriën zijn verwijderd, kunnen puistjes opnieuw zichtbaar worden door hormonale schommelingen in je lichaam.

Je kunt er nu voor kiezen acne te bestrijden met fotodynamische therapie in overleg met je dermatoloog. Ook kun je hieronder mijn e-book downloaden waarin je gratis kennis gaat maken met mijn methode voor acne.

Weet jij bijvoorbeeld welke voedingsmiddelen je hormonen beïnvloeden, waardoor je continu opnieuw uitbreekt?

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *