Gaan poriën open en dicht?

Gaan poriën open en dicht

Er bestaan een hoop mythen en misverstanden omtrent de huid en acne. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af of poriën open en dicht kunnen gaan.

Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat je je gezicht kunt stomen, koud water over je gezicht kunt doen of een warm kompres kunt aanbrengen om de poriën te openen of te sluiten. Helaas zullen de poriën in geen geval open en dicht gaan.

De poriën die zich in onze huid bevinden, zijn verbonden met haarzakjes. Via deze zakjes kunnen zweet en olie op de huid terecht komen. Wanneer de poriën volledig worden afgesloten, dicht gaan, kleiner worden gemaakt of worden verwijderd, bestaat er dus een kans dat deze werking wordt verstoord.

Poriën komen voornamelijk voor op de T-zone. Dit is gebied van je kin, neus en voorhoofd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de poriën groot kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de genen, schade door zonnestralen of het huideigen collageen dat beschadigt raakt. De poriën kunnen zich dan uitstrekken.

De poriën kunnen dus niet sluiten of dicht gaan, maar wel groter worden. Er bestaan dus geen open poriën, maar uitgerekte poriën.

Hoe kun je de poriën laten open of dicht laten gaan?

Normaal gesproken zijn poriën nauwelijks zichtbaar. Merk je echter dat je poriën groter worden? Dan kun je iets doen om poriën kleiner te laten lijken in plaats van te sluiten.

Wanneer een grote porie de oorzaak is van collageen gaat koud water geen effect hebben. Je kunt dan beter kiezen voor een serum dat retinol bevat. Dit is vitamine A-derivaat. Het effect van dit ingrediënt is de celvernieuwing en de collageenproductie verhogen. Er zijn zowel vrij verkrijgbare als recept plichtige retinolproducten om de poriën mee te verkleinen.

Zorg tevens dat je elke dag een zonnebrandcrème opsmeert. De zon kan namelijk invloed hebben op de hoeveelheid collageen dat wordt aangemaakt en het verouderingsproces van de huid.

Heet water en stomen zullen de poriën ook niet open of dicht laten gaan. Echter, deze dingen kunnen er wel voor zorgen dat verontreinigheden in je gezicht los komen te zitten. De verontreinigheden kunnen zo makkelijker uit de poriën worden gehaald. Voor de verstopte poriën kun je bijvoorbeeld een milde gezichtsreiniger en een exfoliant gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan salicylzuur of glycolzuur waarmee talg en dode huidcellen van de huid kunnen worden verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *