Gaatjes in huid door acne en mee-eters

gaatjes in huid door acne

Acne is zeer frustrerend en heeft verschillende oorzaken. Als je er daarna ook nog eens acne littekens aan overhoudt, dan kan het nog ingewikkelder zijn.

Waarschijnlijk heb jij ook last gehad van puistjes en mee-eters waarna er gaatjes en putjes in de huid zijn ontstaan. Helaas is er geen magisch product beschikbaar op de markt waarmee je direct een gaatje kunt laten verdwijnen.

Wanneer je last hebt van gaatjes in je huid door acne kun je verschillende acties ondernemen waardoor de littekens op den duur vervagen of zelfs helemaal verdwijnen. Het is dus echter niet in één dag opgelost.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

In dit artikel vertel ik je meer over het krijgen van gaatjes door acne. Aan het einde vertel ik je ook hoe ik van mijn eigen gaatjes en putjes ben afgekomen. Ik heb namelijk ook jarenlang last gehad van hardnekkige acne.

Grove poriën of echte gaatjes?

De structuur van littekens door acne kunnen verschillen per persoon. De bijbehorende huidklachten kunnen tevens verschillen. Misschien denk je dat je een gaatje in je huid hebt door een puistje, maar het kan ook een grove porie zijn.

Grove poriën zien er uit als kleine gaatjes in de huid. Doorgaans vergroten de poriën in je huid door het hebben van mee-eters. Mee-eters zijn kleine plekjes gevuld met een grote hoeveelheid talg en dode huidresten.

Door mee-eters kunnen er gaatjes zichtbaar worden. De grove poriën ontstaan vaak op het gezicht, met name op de neus, de kin en het voorhoofd.

Je kunt ook echte gaatjes in je huid krijgen als gevolg van acne. Deze lijken erg op grove poriën.

Waarom krijg je gaatjes in je huid door acne?

Er zijn verschillende oorzaken voor gaatjes in je huid. Enkele voorbeelden en oplossingen zijn:

  • Het uitknijpen van een puistje of mee-eter: Door een puistje uit te knijpen, ben je als het ware in een ontsteking aan het drukken. Hierdoor heb je meer kans op een litteken. Hetzelfde geldt voor een mee-eter waarvan het talg diep onder de huid is opgestapeld. Je kunt dan ook een gaatje krijgen na het uitdrukken van een mee-eter. (knijp dus geen mee-eters of puistjes uit)
  • Het verouderen van de huid: Naarmate je ouder wordt, maakt je huid minder collageen aan. De huid kan dan slapper worden. Ook kunnen de poriën groter worden. Zonlicht is een factor die meespeelt bij huidveroudering. (gebruik dus een SPF om je huid te beschermen tegen de zon, ook op dagen dat de zon niet schijnt)
  • Het verstoppen van de talgklieren: Wanneer je acne en mee-eters hebt, kunnen deze verontreinigheden met talg ervoor zorgen dat de poriën oprekken. (gebruik dus een middel om overtollig talg op te ruimen en zoek naar manieren om de talgproductie te verlagen)
  • Het gebruiken van de verkeerde huidverzorgingsproducten: Door het gebruiken van te agressieve of teveel huidverzorgingsproducten, zoals crèmes en cosmetica kunnen er ook gaatjes in de huid ontstaan. (gebruik dus alleen producten voor de acne gevoelige huid en check het label ‘non-comedogeen’)

Ik heb zelf ook meerdere gaatjes in mijn huid door de acne. De twee duidelijkste gaatjes bevinden zich op de zijkant van mijn neus en tussen mijn wenkbrauwen.

De gaatjes zijn ontstaan door het uitknijpen van een mee-eter op de neus en een puistje tussen de wenkbrauwen. Deze plekken op het gezicht zijn dan ook extra gevoelig voor gaatjes. De huis is erg dun, ook onder de ogen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Gaatjes en putjes na acne verzorgen of laten behandelen

In sommige gevallen gaan grove poriën en gaatjes in de huid niet meer weg. Sommigen acne patiënten zien gaten in hun huid en zelfs stukken waar geen huid meer zit.

Afhankelijk van de ernst kun je er dan ook zelf mee aan de slag of een professionele behandeling ondergaan. Een huidtherapeut kan bijvoorbeeld helpen om littekens en onzuiverheden minder te laten opvallen.

Denk aan de volgende professionele behandelingen voor gaatjes in de huid: chemische peelings, lasers en dermabrasie. Er zijn zelfs huidvullers met hyaluronzuren die de gaatjes kunnen opvullen tot het niveau van de rest van de huid.

Ook kun je een koude douche nemen of dermatologische camouflerende middelen gebruiken om de zichtbaarheid van de poriën en littekens tijdelijk te verminderen.

Houd er rekening mee dat een nieuw acnelitteken vaak beter kan worden behandeld dan een oude. Begin dus op het juiste moment je putjes te behandelen.

Natuurlijke thuisbehandelingen tegen gaatjes door acne

Het behandelen van acne littekens kan veel geld kosten. Gelukkig zijn er ook goede, natuurlijke thuisbehandelingen. Hoewel een zelfzorgmiddel geen garantie geeft op succes kun je wel degelijk proberen de littekens te vervagen.

Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke oliën gebruiken om de gaatjes te verminderen. Gebruik oliën met natuurlijke antioxidanten en verbindingen die erom bekend staan littekenweefsel te helpen verminderen. Een natuurlijk product waarmee veel mensen hun acnelittekens hebben verminderd is 100% pure aloë vera.

Je leest ook wel eens dat mensen kleimaskers gebruiken om de groei van nieuwe huid te stimuleren. De nadelen hiervan zijn echter dat ze erg lang moeten worden gebruikt en ze ook bijwerkingen kunnen opleveren.

Wat deed ik tegen mijn acnelittekens?

Persoonlijk is de zichtbaarheid van mijn gaatjes en putjes erg verminderd door het gebruiken van deze Biodermal Littekencrème.

De werking van de crème is het stimuleren van de doorbloeding van de huid, het verzorgen van het littekenweefsel, en dus het herstellen van oude en nieuwe gaatjes in de huid.

Het middel is geschikt om te gebruiken voor kleine littekens door puistjes. De crème smeerde ik twee keer per dag op de plekken die lager en lelijker waren dan de rest van mijn huid.

Ontvang mijn gratis gids met de beste tips tegen acne en gaatjes

Zoals je nu weet heb ik zelf ook last gehad van chronische acne en hardnekkige acne littekens. Door het niet kunnen laten van puistjes af te blijven, ontstonden er steeds meer putjes en gaatjes.

Gelukkig is er nu vrijwel niets meer van de acne en gaten te zien.

Pak vandaag jouw kans en download hieronder onze gratis gids met de beste tips voor acne littekens. Ook ga je zien hoe je nieuwe gaatjes kunt voorkomen. Je loopt namelijk het risico op het krijgen van mentale problemen als je nu geen actie onderneemt.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *