Gele puist

Gele puist

Zie je een kleine of grote gele puist op je gezicht of een ander gedeelte van je lichaam? Dan kan ik me voorstellen dat je deze direct wil uitknijpen. Immers, mensen lopen liever rond met een rode plek dan zo’n opvallende gele bult in hun gezicht. Voor anderen geeft het uitknijpen van een puistje gewoon een fijn gevoel.

Voordat je het besluit neemt een gele puist uit te knijpen, is het verstandig dat je even dit artikel leest. Ik ga je namelijk meer vertellen over wat een geel puistje kan zijn en wat er kan gebeuren als je deze uitknijpt.

Wat is een gele puist?

Een gele puist is meestal gewoon een veel voorkomende vorm van ontstoken acne, namelijk een pustel.

Een puistje kan er dan ook uit zien als een bultje op de huid welke is gevuld met geel spul die een gele kop heeft. Het spul in de puist is een mengsel van dode cellen, bacteriën en andere verontreinigheden die samen de gele of witte kleur vormen.

Gele puistjes kunnen zowel klein als groot zijn. Doorgaans worden het gezicht, de rug en de schouders gezien als vatbare plekken voor het ontstaan van gele puisten.

Naast een pustel kan er ook sprake zijn van een whitehead of een steenpuist. Deze soorten puistjes hebben vaak een witte of gele kleur in het midden. Steenpuistjes kunnen ook rood en pijnlijk zijn.

Soms kan een plotselinge uitbraak van gele puistjes duiden op een ziekte. Daarom kan het verstandig zijn er voor de zekerheid een arts naar te laten kijken. Vervolgens kan worden vastgesteld om wat voor puistje het precies gaat. Tevens weten schoonheidsspecialistes welke puistjes mogen worden uitgeknepen.

Hoe ontstaan puistjes met een gele kleur?

Een normaal geel puistje ontstaat wanneer een huidporie verstopt en ontstoken raakt. Vuil, dode huidcellen en talg zijn voorbeelden van verontreinigheden die kunnen ophopen in de poriën en de boel kunnen laten verstoppen. Vervolgens kan de verstopte porie ontstoken raken door acne-veroorzakende bacteriën.

Er kan ook geel kleurige pus vormen in een puist door het scheuren van de porie, waarna je lichaam een reactie geeft door witte bloedcellen te sturen om bacteriën tegen te gaan.

Een geel puistje uitknijpen of niet?

Sommige vormen van gele puistjes mogen worden uitgeknepen. Dit geldt alleen voor rijpe gele puistjes of whiteheads, omdat deze onzuiverheden waarschijnlijk al op het punt staan uit zichzelf open te breken en zich dichtbij de huidoppervlak bevinden. Door de vloeistof uit de puist te drukken, verdwijnt de gele kop van het puistje.

Echter, ik kan je niet aanraden te gaan zitten knijpen aan een puist. Ik weet namelijk niet om wat voor geelkleurig bultje het precies gaat op je huid. Veel mensen pakken het uitknijpen van een puistje ook op de verkeerde manier aan waardoor de problemen verergeren. De gele vloeistof uit het puistje kan bijvoorbeeld in omliggende poriën terecht komen waardoor ontstekingen ontstaan. Soms wordt de inhoud van een puistje nog dieper in de porie gedrukt, omdat mensen hard blijven doordrukken, terwijl de vloeistof niet makkelijk uit de puist stroomt en zij eigenlijk moesten stoppen. Hierdoor raakt het puistje verder ontstoken raakt en wordt deze groter. Er kunnen zelfs permanente gaatjes en littekens ontstaan in de huid door het uitknijpen! Ik heb dit helaas zelf moeten ondervinden. Bovendien houden mensen ook geen rekening met hygiënische voorzorgsmaatregelen voor het uitknijpen, zoals het reinigen van de huid, reinigen van de handen en het korthouden van de nagels.

Wil je meer weten over het uitknijpen van een gele puist en waar je dan op moet letten? Lees dan vooral verder in het artikel “puist uitknijpen of niet“.

De steenpuisten of normale puistjes met een gele kop lopen vaak vanzelf leeg na geduldig een week te wachten.

Manieren om een puistje met gele kop te verwijderen

Wil je verstandig omgaan met je huid? Laat dan een arts, dermatoloog of schoonheidsspecialist naar de gele puist kijken in plaats van zelf aan de gang te gaan met je vingers of zelfs je scherpe nagels. Zij kunnen namelijk apparatuur gebruiken, zoals een speciaal naaldje, om een gaatje te prikken in de puist en via het gaatje de inhoud eruit te drukken. Op dergelijke manieren wordt de kans op een litteken na een puist drastisch vermindert. Veel producten die worden gebruikt door bijvoorbeeld dermatologen zijn niet verkrijgbaar voor consumenten.

Naast het laten verwijderen van een gele puist door iemand die er écht verstand van heeft, kun je zelf ook acties ondernemen. Denk aan de volgende dingen die je kunt doen tegen een gele puist:

  • Blijf de gele puist en het gebied erom heen goed schoonhouden met een milde gezichtsreiniger.
  • Help een gele puist bij het rijpingsproces door er een warm washandje tegen aan te houden.
  • Aangezien de zichtbare inhoud van een gele puist zich bevindt aan de oppervlakte van je huid kunnen gels en en crèmes met antibacteriële ingrediënten worden gebruikt om effectief en snel acne veroorzakende bacteriën te verwijderen.

Gladskin: een doorbraak in de aanpak van puistjes

  • Vermindert effectief (onderhuidse) puistjes en mee-eters
  • Staphefekt™ bestrijdt uitsluitend de slechte acne bacteriën op de huid
  • Hypoallergeen en dermatologisch getest
  • Bevat geen alcohol, benzoylperoxide, parfum en salicylzuur
  • Veel van de tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten
Bekijk en Bestel direct op bol.com
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *