Harde puist

harde puist

Harde puisten, dat zijn hardnekkige dingen. Ze kunnen groot en pijnlijk zijn en laten soms zelfs littekens achter.

De meeste mensen krijgen vroeg of laat wel eens te maken met puistjes. Maar een harde puist ontstaat niet zomaar, er zit altijd wel een reden achter.

Er zijn behandelingen voor die je zowel thuis kan proberen als bij de dokter voorgeschreven zal krijgen.

Van belang is het voorkomen van meerdere puisten, zodat de huid tijd krijgt om te herstellen en je een toekomst met minder puisten en lelijke littekens ingaat.

Het ontstaan van een harde puist

Er zijn verschillende types van een harde puist, waaronder nodules en cysten. Deze harde puisten groeien dieper in de huid dan reguliere puisten.

Vaak heeft het ontstaan van harde puisten te maken met een infectie van een huidporie. Deze infecties kunnen verscheidene oorzaken hebben. Als je lichaam veel huidolie produceert, kunnen dode huidcellen samenklonteren en daardoor poriën blokkeren.

In de puberteit zijn hormonen de meest voorkomende oorzaak van harde puisten omdat deze hormonen de aanmaak van huidsmeer bevorderen.

Door de geblokkeerde poriën is het voor bacteria makkelijker om binnen te dringen en infecties te veroorzaken, waardoor puisten ontstaan. Als je al puisten hebt, kan pulken aan deze puisten of langdurige stress leiden tot nog meer harde puisten.

Behandeling van harde puisten

Zoals gezegd kan pulken aan puisten de toestand verergeren. Je kan hiermee de puisten groter maken, meer puistjes veroorzaken, de kans op infecties vergroten en littekens vormen. Het is dus belangrijk om je puisten zo veel mogelijk met rust te laten.

Harde puisten zijn moeilijker te behandelen dan reguliere puisten, daarom is soms een medische behandeling nodig.

Thuis kan je harde puisten behandelen met onder andere crèmes, reinigingsmiddelen zonder zeep en aloë vera. Een warm compres kan helpen om het pus naar het oppervlak te laten vloeien en een koud compres of ijszak helpt tegen pijn en zwelling van de harde puist.

Het is het meest verstandig om naar een dokter te gaan als je last hebt van een harde puist. Een dokter zal een harde puist veilig verwijderen en producten voorschrijven die een mooie genezing bevorderen.

Acne

Acne is een bepaalde variant van harde puisten. Dit zijn namelijk jeugdpuisten veroorzaakt door verstopte of ontstoken talgklieren. Acne kan een bijwerking zijn van medicatiegebruik, maar het kan ook genetisch in je familie zitten. Een aantal factoren die ance beïnvloeden, zijn hormonen, stress, make-up of regelmatige wrijving van een kledingstuk met de huid.

De behandeling van acne vereist een andere aanpak dan het laten genezen van een reguliere harde puist. Als je last hebt van acne is het raadzaam om langs een dokter te gaan. Ance is namelijk erger dan een normale puist en verdwijnt niet zomaar.

Een behandeling voor acne is gericht op het doden van bacteria die de infecties veroorzaken, of pakken andere symptomen aan, zoals het verminderen van de aanmaak of hoeveelheid huidolie. Huidige geneesmiddelen zijn retinoïden, antibiotica, benzoylperoxide en salicylzuur.

De anticonceptiepil is ook een populair middel om acne tegen te gaan. Dit kan helpen tegen de puisten, omdat je hormoonspiegels in evenwicht worden gebracht. Houdt je acne nog steeds aan, ook al heb je al van alles geprobeerd? Dan kan het helpen om een lasertherapie, drainage of een injectie te proberen.

Harde puist voorkomen

Niemand wordt blij van puisten, maar gelukkig kan je ze redelijk goed voorkomen met de volgende tips.

Het goed wassen van je handen en gezicht helpt om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Doe dit minstens twee keer per dag en ook als je gezweet hebt. Als je last hebt van vet haar, kan je het beste je haar ook regelmatig wassen. Houd je haar uit de buurt van de huid op je gezicht zodat het niet extra vettig wordt. Ook helpt het als je zo min mogelijk je gezicht aanraakt en wrijf je huid niet maar behandel het voorzichtig.

Er bestaan verschillende producten voor een aantal huidtypes, kies altijd het product wat bij jouw huidtype past. Dit kan de kans op een harde puist verminderen. Daarnaast is het belangrijk om zachte en olievrije artikelen te gebruiken voor de huid. Deze worden aangeduid met de term ‘niet comedogeen’, en verlagen de kans op verstopte huidporiën door bijvoorbeeld make-up.

Als laatste raad ik je aan om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te lezen. Hierin ga je leren hoe je de kans op harde puistjes en acne drastisch kunt verminderen. Via de onderstaande knop kan je meer lezen over de revolutionaire methode.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *