Helpt stomen tegen puistjes?

helpt stomen tegen puistjes

Helpt stomen tegen puistjes? Dit is een vraag die ik regelmatig zie verschijnen in mijn mailbox. Niet heel gek, want acne is de meest voorkomende huidaandoening en mensen zoeken allerlei manieren om puistjes te bestrijden.

Thuis je gezicht stomen met een bak water en een handdoek kan een goedkopere oplossing zijn dan het kopen van dure crèmes en andere anti-acneproducten.

Door te stomen lijkt je huid aanzienlijk te verbeteren en sommigen zeggen dat je poriën worden gereinigd. Maar is dat echt waar? Kan stomen echt helpen tegen puistjes?

Ik vertel je er alles over op deze pagina!

Helpt stomen daadwerkelijk tegen puistjes en acne?

Veel mensen denken dat de poriën worden gereinigd door te stomen. Dat is echter niet waar. Talg en dode huidcellen zitten namelijk veel te diep in een porie, en kunnen dus niet zomaar worden verwijdert, hoelang je ook stoomt. Daarnaast kan stomen ook niet voorkomen dat er nieuwe puistjes ontstaan, omdat het stoom rond het huidoppervlak blijft.

Maar waarom stomen veel mensen hun gezicht dan?

Zie hieronder een lijst met alle voordelen van stomen voor de huid en puistjes:

 • Je puistjes kunnen makkelijker worden verwijdert: Door te stomen gaan je poriën open staan. Hierdoor wordt het makkelijker om puistjes uit te drukken. Je dient echter nooit ontstoken puistjes uit te knijpen, omdat je dan kans hebt op het krijgen van littekens.
 • Je bloedsomloop verbetert: Door te stomen ontspannen de poriën, verlaagt je bloeddruk en kan zweet je poriën verlaten. Dit zou allemaal kunnen helpen tegen puistjes.
 • Je krijgt gezondere huidcellen: Dankzij extra voedingstoffen en zuurstof kunnen je huidcellen beter hun werk doen. Gifstoffen en afvalstoffen zullen bijvoorbeeld worden afgevoerd uit je lichaam.
 • Stomen helpt bij de werking van andere producten: Aangezien je bloedsomloop en huidcellen verbeteren kunnen anti-acneproducten die je aanbrengt op je huid een beter resultaat opleveren. De producten kunnen namelijk dieper in de huid trekken. Vandaar brengen veel mensen na het stomen een gezichtsmasker of crème aan op de huid.
 • Rustgevend: Stress kan één van de oorzaken van je acne zijn. Sommige mensen vinden het rustgevend om te stomen en kunnen er beter door slapen.

Een gezichtsstomer, gezichtssauna of stomen op de traditionele manier kan worden ingezet als onderdeel van een behandeling tegen acne. Het enkel stomen van je gezicht en geen extra behandeling nemen, zal dus niet helpen tegen puistjes.

Stomen kan worden ingezet voor bijna alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid. Enkele keren per maand 5 a 10 minuten stomen is meer dan genoeg. Als je vaker of te heet gaat stomen, kan acne en roodheid verergeren en kan de huid droog worden. Als je echter te koud gaat stomen, heeft het geen effect.

Hoe kun je je gezicht stomen tegen puistjes?

Om puistjes te stomen kun je het beste gebruik maken van een gezichtsstomer. Hiermee kun je zelf de temperatuur instellen. Je kunt als volgt je gezicht stomen tegen puistjes:

 1. Was je gezicht met lauw water en een zachte reiniger om al het viezigheid van je huid te wassen.
 2. Gebruik een gezichtsstomer om 5 tot 10 minuten je gezicht te stomen.
 3. Na het stomen breng je een gezichtsmasker aan op de huid.
 4. Was alle stukjes van het gezichtsmasker van je huid af.
 5. Was je gezicht met koud water, zodat de poriën weer sluiten.
 6. Gebruik een schone handdoek om je gezicht te drogen.
 7. Als laatste breng je een vochtinbrengende crème aan.

De eerste keren kan je huid wellicht verslechteren. Dat kan komen doordat je lichaam opeens veel gifstoffen moet verwerken.

Toch is het stomen van je gezicht een goede, natuurlijke manier om puistjes te voorkomen en te verwijderen, mits je daarnaast andere stappen onderneemt om puistjes te verwijderen, zoals het letten op je voeding en het hebben van een goede algemene hygiëne.

gezichtsstomer tegen puistjes

Ps. Laat je in de reacties weten of het stomen helpt tegen je puistjes?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *