Honing op puist

Kun je honing echt gebruiken om van acne af te komen?

honing op een puist

Iedereen heeft er wel eens last van: puistjes. De benaming “jeugdpuistjes” is al lang niet meer relevant. Iedereen krijgt er op zijn of haar tijd wel eens mee te maken.

Vaak komen deze ongewenste indringers juist opzetten op die ene belangrijke dag dat je het écht niet kunt gebruiken. Dan wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk van af. Je hebt zonder twijfel al veel dingen geprobeerd. Niet getreurd, misschien is de oplossing wel dichterbij en zoeter dan je denkt.

Download onze gratis gids hier om te zien hoe je razendsnel van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen. 

In dit blogbericht ga ik met je bespreken of het helpt honing op een puist aan te brengen. Lees dus snel verder om geld te besparen op andere dure anti-acne producten en schoonheidsbehandelingen!

Helpt honing tegen puistjes?

Er gaan vele verhalen rond over de bestrijding van puistjes. Zo zijn er talloze crèmes, zalfjes, online tutorials, broodje-aap verhalen maar voornamelijk veel methodes die allen beweren dé oplossing te bieden tegen puistjes.

Toch slaan deze bronnen de meest natuurlijke varianten vaak over. Zo ook: honing. Dit plakkerige goedje heeft naast de heerlijke zoete smaak ook een hydraterende, antibacteriële, verzachtende en kalmerende werking.

Hier hebben we het niet over de honing die je ’s ochtends tijdens het ontbijt in je thee stopt, maar over een pure, natuurlijke en onbewerkte variant.

Grote kans dat de honing uit jouw keukenkastje toegevoegd water bevat. Daarnaast wordt deze honing tijdens het productieproces verhit, waardoor het zijn essentiële werking verliest als je de honing aanbrengt op een puist.

Verdiep je dus eerst in het aanschaffen van de meest pure vorm van honing, zoals Manuka honing. Daarnaast dien je zelf onderzoek te doen naar eventuele bijwerkingen van honing, omdat het officieel geen huidverzorgingsproduct is.

Een betere optie kan zijn een kant- en klare Manuka honingzalf tegen puistjes aan te schaffen. Met deze populaire honingzalf van “Lucovitaal” kun je profiteren van de voordelen van honing en het huidherstel ondersteunen.

Een kleine eenvoudige tip: Je kunt ervoor kiezen honing rechtstreeks bij een imker te halen. Dit is ook direct een leuke en leerzame manier om aan je honing te komen. Op deze manier weet je namelijk direct waar jouw honing vandaan komt.

Stoffen in honing tegen acne

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkelijke effectiviteit van honing voor acne. Uit een onderzoek bleek wel dat honing misschien kan helpen bij het genezen van wonden.

Waarschijnlijk worden de antibacteriële effecten van honing gerealiseerd door het hoge gehalte gluconzuur, dat wordt omgezet in glucose-oxidase. Dit wordt vervolgens omgezet in waterstofperoxide. Deze stof ongeveer dezelfde werking als benzoylperoxide.

Het is echter de vraag of honing kan worden gebruikt tegen de specifieke bacteriën die acne veroorzaken

Tevens kan honing mogelijk de huid kalmeren en roodheid verminderen. Dat komt bijvoorbeeld door de volgende stoffen in honing:

 • vitamine B
 • peptiden
 • antioxidanten
 • vetzuren
 • aminozuren

Sommigen mensen beweren zelfs acne littekens te hebben verholpen dankzij honing.

Kortom, en mooi wondermiddeltje van onze eigen moeder natuur. Gebruik hem vooral met zorg, met de juiste kennis en op de juiste manier.

Een maatje voor je huid

Ik hoor je denken: maar wat kan die honing wat al die andere crèmes niet kunnen? Het zit hem dus voornamelijk in de kalmerende werking.

Zo zal honing je acne niet direct doen verdwijnen, maar zal deze er misschien wel voor zorgen dat de roodheid afneemt. Daarnaast kan de antibacteriële werking ervoor zorgen dat ontstekingen afremmen en puistjes krimpen.

Wanneer je last hebt van acne kan het aanbrengen van honing op een puistje er wellicht voor zorgen dat je huid het rond dit gebied iets minder zwaar te verduren heeft.

Ik raad je aan een huidverzorgingsproduct met honing te gebruiken tegen puistjes. Kies alleen voor de beste producten die worden aanbevolen, omdat er tal van producten met honing verkrijgbaar zijn op de markt.

Iedereen heeft soms dat geruststellende maatje nodig, waarom zou je deze je huid niet gunnen?

Lucovitaal honingzalf tegen puistjes

Hoe breng ik onbewerkte honing aan op puistjes?

Ben je al enthousiast over het gebruik van honing? Begrijpelijk als je alles leest op internet! Zorg er wel voor dat je doelgericht te werk gaat en zelf voldoende onderzoek doet.

Zoals je waarschijnlijk weet is honing een redelijk plakkerige substantie en dient voor verschillende resultaten ook op verschillende manier gebruikt te worden.

Wanneer we praten over honing tegen puistjes kunnen we een aantal redelijk eenvoudige manieren bespreken. Je kunt het gebruiken als een spot treatment of masker.

Bij plaatselijke acne wordt de honing zonder te mengen op de huid aangebracht. Om je handen niet in contact te laten komen met je huid, kun je de honing voorzichtig aanbrengen middels een wattenstaafje. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een pleister.

Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je honing kunt aanbrengen op een puist:

Voer allereerst een test uit op de binnenkant van je elleboog om te kijken of je huid een allergische of vreemde reactie geeft

 1. Verwijder eventuele gezichtsmake-up en reinig je huid met lauwwarm water
 2. Doe een theelepel onbewerkte honing in een klein schaaltje
 3. Breng met een wattenstaafje een paar druppels rauwe honing aan op een schone pleister
 4. Plak de pleister met honing op de puist en het onrustige gebied van je huid
 5. Laat de pleister ca. 10 minuten op de huid zitten
 6. Verwijder de pleister na 10 minuten voorzichtig van de huid
 7. Spoel de overtollige honing van de huid af
 8. Dep de huid met een schone handdoek zachtjes droog, vermijd hierbij hevige wrijving om huidirritatie te voorkomen

Als laatste kun je de overige stappen nemen uit je huidverzorgingsroutine. Gebruik in ieder geval een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème.

Na het zorgvuldig doorlopen van de bovenstaande stappen zullen sommigen merken dat de roodheid van hun huid afneemt op dezelfde dag. Je huid voelt waarschijnlijk zachter aan oogt een stuk rustiger.

Let er wel goed op dat je de huid goed reinigt na het aanbrengen van de honing. Naast bovenstaand beschreven voordelen kan honing er namelijk voor zorgen dat de poriën verstopt raken en de huid uitdroogt.

Honing masker maken tegen acne

Bedekt acne een groot deel van je gezicht, of denk je dat de rest van je huid ook een kalmerende verzorging kan gebruiken? Overweeg dan het maken van een honing gezichtsmasker.

Om een minder plakkerig honingmasker te maken, kun je ook andere ingrediënten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, yoghurt en geprakte bananen.

Na het masker 10 minuten in te laten trekken in de huid kun je het weer afspoelen met lauwwarm water.

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je zelf een honing masker kunt maken om acne te bestrijden. De middeltjes die je nodig hebt, liggen waarschijnlijk al in je keuken.

Er wordt bijvoorbeeld kaneel toegevoegd, wegens dezelfde mogelijke antimicrobiële eigenschappen en goede stoffen.

De bijwerkingen van honing

Honing heeft kalmerende en verzachtende eigenschappen. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen normale honing op zijn of haar huid kan aanbrengen. Bepaalde huidtypes kunnen klachten ondervinden.

Iemand met een gevoelige huid moet uitkijken met het gebruiken van honing of andere bijenproducten.

Bovendien wordt honing gezien als een bijproduct van bijen. Het is dus geen goede optie voor veganisten.

Honing op je puist? Dit zijn betere alternatieven!

Waarschijnlijk wil je nu zo snel mogelijk een pure pot honing kopen en het aanbrengen op je puistjes.

Helaas kun je met honing echter niet alle oorzaken van je acne aanpakken, waardoor de puistjes zichtbaar zullen blijven of terugkeren. Honing kan zelf puistjes verergeren als het niet wordt gebruikt op de juiste manier.

Een officieel middel tegen acne zoals Gladskin helpt bijvoorbeeld al een stuk meer dan honing tegen de bacteriën van puistjes. Met anderen producten worden niet alleen acne bacteriën verwijderd, maar worden ook je poriën schoon gehouden.

Tevens is een grote kans dat je puistjes worden veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon. Anderzijds kan het eten en drinken van de juiste gezonde voedingsmiddelen ervoor zorgen dat acne snel verminderd.

Een goed alternatief voor het aanbrengen van honing op je puist is het beginnen met mijn onderstaande populaire methode tegen acne. Het mooie is dat je hiermee de puistjes op verschillende manieren gaat bestrijden in plaats van alleen de symptomen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wil je in de reacties laten weten of honing heeft geholpen bij de strijd tegen je puistjes?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *