Hormoonzalf tegen acne

hormoonzalf tegen acne

Over de hele wereld gezien, heeft bijna 10% van de mensen wel eens last van puistjes en acne. Het is dan ook één van de meest voorkomende aandoeningen van de huid.

Als je al veel hebt geprobeerd om acne te verhelpen, maar niets lijkt te werken, kun je overwegen een hormoonzalf tegen acne te gebruiken. Het zou namelijk kunnen helpen ontstekingen te verminderen.

Er bestaan verschillende soorten hormoon crèmes, lotions, zalven, tabletten en injecties. De producten met hormonen verschillen in sterkte. De lichtste variant is hydrocortison.

In dit artikel vertel ik je meer over het inzetten van een hormoonzalf tegen acne. Onthoud dat je contact op moet nemen met je huisarts als je wilt beginnen met een hormoonzalf. Aan het einde vertel ik je ook nog even over een vrij verkrijgbaar alternatief.

Het effect van hormoonzalf op acne

Een hormoonzalf is eigenlijk een zalf met een nagemaakte versie van een hormoon dat het lichaam van nature aanmaakt.

Hormoonzalven worden ingezet voor verschillende huidaandoeningen. Het is echter geen officiële behandeling tegen acne.

Er zijn verschillende studies gedaan naar het gebruiken van een hormoonzalf tegen acne. De voornaamste reden een hormoonzalf voor acne te gebruiken, zou het verbeteren van het uiterlijk van acne zijn. Ze kunnen namelijk ontstekingen, zwellingen, roodheid en jeuk verminderen. Het heeft geen effect op de acne veroorzakende bacteriën. Het zou dus enkel een onderdeel van je acne behandeling kunnen worden.

Je kunt een hormoonzalf tegen acne inzetten door contact op te nemen met een arts.

Welke vormen van acne kun je ermee bestrijden?

Een hormoonzalf kan worden ingezet bij verschillende vormen van acne.

Zie hieronder waar je het voor kunt gebruiken:

  • Puistjes: Een hormoonzalf heeft weinig effect op normale, niet-ontstoken puistjes, whiteheads en mee-eters. Het heeft namelijk geen invloed op de talgproductie en acne-veroorzakende bacteriën. Het zou alleen de roodheid kunnen verminderen.
  • Cystische acne: Dit is een ernstigere vorm van acne waarbij geïnfecteerde, pijnlijke en ontstoken puistjes ontstaan. Vaak bevinden ze zich diep onder de huid. Aangezien een hormoonzalf ontstekingen en zwellingen verminderen kan het een tijdelijke oplossing zijn voor acne.
  • Acne littekens: Volgens een studie zou hormoonzalf helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens. Het is echter niet bekend of het daadwerkelijk helpt tegen littekens die zijn ontstaan door acne.

Wanneer een hormoonzalf wordt gecombineerd met andere anti-acne behandelingen, zoals benzoylperoxide zou het effectiever kunnen zijn. Benzoylperoxide is namelijk wel in staat acne veroorzakende bacteriën te doden. Ook kan de hormoonzalf het uitdrogende effect van benzoylperoxide verminderen.

Een arts kan een cortisone-injectie rechtstreeks in een cyste stoppen om snel verbetering aan de huid te zien.

Hoe gebruik je een hormoonzalf tegen acne?

Je kunt hormoonzalven vinden in winkels op de huidverzorgingsafdeling of op recept verkrijgen. Zorg dat je je altijd houdt aan de aanbevelingen over de dosering en behandelingsduur die staat op de verpakking of het recept.

Wil je een hormoonzalf tegen acne gebruiken? Was dan eerst je gezicht met een mild reinigingsmiddel. Vervolgens kun je een dun laagje hormoonzalf wrijven over de huid. Het spul kan je één of meerdere keren per dag aanbrengen op je acne, dit is afhankelijk van de aanbevolen dosering.

Een hormoonzalf kan mogelijk bijwerkingen opleveren. Onze huiden reageren immers allemaal anders en zijn gevoeliger. Stop in ieder geval direct als je irritatie, uitslag of pijn aan de huid ziet na het gebruiken van de zalf. Bij erge irritatie dien je contact op te nemen met een arts.

Wat helpt dan wel écht tegen acne?

Een hormoonzalf zal dus hooguit helpen de zichtbaarheid van acne te verminderen.

Er zijn veel effectievere middelen op de markt verkrijgbaar. Het voordeel is dat deze middelen speciaal zijn gemaakt om acne te behandelen. Met een dergelijk middel worden de echte oorzaken van acne aangepakt, zoals de verhoogde talgproductie, dode huidresten en acne veroorzakende bacteriën.

Onthoud bovendien dat je er met alleen en huidverzorgingsregime nog niet bent. Je zult namelijk ook de onderliggende oorzaken van acne moeten aanpakken. Anders kan bijvoorbeeld de productie van talg weer verhogen, zodra je stopt met een middel.

Wil je een compleet plan om de verschijning van puistjes drastisch te verminderen? Bekijk dan eens mijn gratis e-book. In mijn ogen liggen de beste tips voor acne bij een combinatie van de huid verzorgen, overige hygiëne, dieet en levensstijl.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *