Houtskool tegen acne

houtskool tegen acne

Houtskool is een product tegen acne waar je waarschijnlijk nog niet veel over hebt gehoord. Toch beweren veel personen dat houtskool kan helpen bij het behandelen van acne.

Houtskool zou bijvoorbeeld acne verbeteren, gifstoffen verwijderen, de huid exfoliëren en onzuiverheden uit de poriën verwijderen. Daarnaast heeft houtskool een antibacteriële werking, waardoor het puistjes veroorzakende bacteriën zou kunnen verwijderen.

Als je al deze voordelen van houtskool tegen acne ziet, dan begrijp je waarschijnlijk wel dat het een goed product kan zijn tegen acne. Het wordt dan ook in veel huidverzorgingsproducten verwerkt. Toch zijn er verschillende dingen waar je op moet letten om te voorkomen dat je meer last krijgt van acne.

In dit artikel vertel ik je alles over de relatie tussen houtskool en acne.

Hoe wordt houtskool tegen acne gemaakt?

Personen die hun acne met houtskool behandelen, gebruiken producten zonder normale houtskool. Logischerwijs ga je geen stukken houtskool van de barbecue op de plekken van je puistjes leggen.

Houtskool dat wordt blootgesteld aan hoge temperaturen zal veranderen in fijne zwarte poeder. Deze absorberende poeder zou effectief zijn om onzuiverheden uit de huid te zuigen en te verwijderen.

Houtskool kan voor de meeste soorten acne en huidtypes worden gebruikt. Het zou het meest effectief zijn voor acne patiënten met een vette huid.

Waarom houtskool tegen acne gebruiken?

Er zijn momenteel alleen anekdotische bewijzen van de voordelen van houtskool voor acne. Er zou meer wetenschappelijk bewijsmateriaal moeten worden verzameld om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk effectief is tegen acne.

Hieronder ga ik een aantal voordelen van houtskool toelichten:

  • Doden van acne veroorzakende bacteriën: Acne wordt veroorzaakt door een ophoping van talg, bacteriën en dode huidresten in een porie. Aangezien houtskool antibacteriële eigenschappen heeft, kan het helpen acne veroorzakende bacteriën te doden.
  • Verwijderen van dode huidresten: Aangezien houtskool een licht exfoliërende werking heeft, kan het worden gebruikt om de huid te exfoliëren. Dit betekent dat dode huidcellen van de huid worden verwijderd. Hierdoor kunnen dode huidresten niet meer in een porie opstapelen en voorkom je dus dat acne ontstaat.
  • Verwijderen van gifstoffen: Door een houtskoolmasker te gebruiken zouden gifstoffen uit de huid kunnen worden verwijderd. Hierdoor kan acne verminderen en de teint van de huid verbeteren.
  • Verminderen van jeuk: Houtskool wordt ook gebruikt voor het behandelen van insectenbeten. Het verwijdert namelijk gifstoffen uit de huid. Een ander voordeel is dat houtskool helpt tegen jeuk. Het kan dus ook worden ingezet als je door de acne last hebt van jeuk.
  • Ontstoppen van de poriën: Naast het bestrijden van de acne veroorzakende bacteriën en dode huidresten zou houtskool tevens kunnen bijdragen aan het verwijderen van talg en olie uit de poriën.

Wat zijn de nadelen van houtskool als acne behandeling?

Aangezien geactiveerd houtskool niet zo hard is voor de huid en geen allergische reacties uitlokt, zal je waarschijnlijk geen verergering van je acne ondervinden. Echter, wanneer je te veel en te vaak houtskool aanbrengt op de huid, kan de huid uitdrogen, rood worden en gaan jeuken. Dit geldt echter voor alle huidverzorgingsmiddelen die verkeerd worden gebruikt.

Om te voorkomen dat je bijwerkingen zult ondervinden, kun je een patch-test uitvoeren. Hiervoor breng je wat van het product aan op de binnenkant van je elleboog. Als er na 24 uur geen irritatie optreedt, is het waarschijnlijk veilig om op je gezicht en acne aan te brengen.

Let er ook op dat je enkel houtskoolproducten koopt van gereguleerde leveranciers. Het kan verstandiger zijn producten te gebruiken die grondig zijn getest door dermatologen of derden. Bovendien spelen veel fabrikanten van acneproducten in op de trend van producten met houtskool. Zij verwerken naast houtskool andere ingrediënten in de producten waarvan bekend is dat ze een positief effect hebben op acne.

Houtskool tegen acne gebruiken

Als je overtuigd bent van de voordelen van houtskool voor acne kun je overwegen een product met houtskool aan te brengen op de huid. Denk bijvoorbeeld aan maskers, poriënstrips, reinigers, toners en scrubs die gemaakt zijn van houtskool.

Er zijn verschillende soorten houtskoolmaskers te koop. Het is in ieder geval belangrijk maskers die kleurstoffen, geurstoffen, parabenen of andere agressieve chemicaliën bevatten te vermijden.

Een voorbeeld van een goed, licht houtskoolmasker tegen acne is Paula’s Choice gel masker. Het houtskool zorgt ervoor dat talg en vuil uit de huid wordt geabsorbeerd. Kaoline is een kleimineraal met absorberende eigenschappen. Punarnavawortel extract zorgt ervoor dat de huid kalmeert.

Het voordeel van het Lanbena peel off masker is dat het naast houtskool ook aloë vera extract bevat. Hierdoor kan acne worden bestreden terwijl de huid gehydrateerd blijft, in tegenstelling tot veel andere maskers die de huid laten uitdrogen.

Bovendien zie ik in reviews in Google en video’s op YouTube dat poriënstrips van houtskool erg effectief zouden zijn. In het bijzonder wordt het merk The Social Business (bol.com) aangeprezen.

Hoe breng je een houtskoolmasker aan op je gezicht?

Je kunt de volgende stappen gebruiken een houtskoolmasker op je gezicht aan te brengen:

  1. Allereerst was je je gezicht met lauw water om te zorgen dat het masker de dieper gelegen poriën kan bereiken.
  2. Maak de huid van je gezicht droog met deppende bewegingen en een schone handdoek.
  3. Neem het masker en breng het gelijkmatig aan over je hele gezicht, behalve je ogen. Gebruik hierbij een schone borstel of schone vingertoppen.
  4. Laat het masker 10 tot 15 minuten intrekken in de huid en poriën.
  5. Gebruik je een normaal masker? Spoel het dan af wat met lauw warm water. Gebruik je een peel-off masker? Pel het dan voorzicht van de huid af en spoel af met koud water.
  6. Maak de huid weer droog met deppende bewegingen.
  7. Als laatste kun je eventueel een serum of vochtinbrengende crème aanbrengen.

De bovenstaande stappen kun je één tot maximaal twee keer per week herhalen. In het geval van een zeer gevoelige huid is eens per twee weken al voldoende. Het maakt niet uit of je het masker in de ochtend of avond aanbrengt.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *