Hyaluronzuur en acne: kan hyaluronzuur acne verhelpen?

Hyaluronzuur en acne

Waarschijnlijk heb je wel eens van hyaluronzuur gehoord, maar wist je ook dat dit een belangrijke stof kan zijn om je acne te verminderen?

Op deze pagina ga ik je alles vertellen over de relatie tussen hyaluronzuur en acne.

Na het lezen van dit artikel zal je onder andere begrijpen wat hyaluronzuur is, wat voor effect het heeft op je acne en littekens en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur, ook wel natriumhyaluronaat genoemd, is een stof die normaal gesproken van nature wordt aangemaakt door het lichaam van een mens en dier. Het ziet er uit als een heldere substantie en voelt kleverig aan.

Het belangrijkste doel van hyaluronzuur is het op een natuurlijke manier bevochtigd en gezond houden van lichaamsdelen. Vandaar is het bestanddeel in grote mate terug te vinden in onze huid, ogen, gewrichten en bindweefsel.

Aangezien hyaluronzuur zeer effectief is voor acne wordt het in veel huidverzorgingsproducten verwerkt. Dergelijke producten kun je op de huid aanbrengen om acne te verminderen. Sommigen smeren hyaluronzuur op de plekken van hun acne en anderen smeren het over de hele huid van hun gezicht.

Hyaluronzuur kan worden gebruikt voor alle soorten huidtypes. Het is immers altijd al aanwezig in de droge, vette en gecombineerde huid. De populariteit van hyaluronzuur voor acne heeft het dan ook te danken aan de toegankelijkheid ervan.

Waarom is hyaluronzuur goed voor acne?

Hyaluronzuur kan vele voordelen bieden voor een huid met acne.

Zoals ik je al vertelde wordt hyaluronzuur van nature aangemaakt door ons lichaam. Echter hebben verschillende externe factoren invloed op het verlagen van de hyaluronzuur niveaus in de huid. Denk bijvoorbeeld aan het natuurlijke verouderingsproces, blootstelling aan de zon, gifstoffen en chemicaliën in agressieve huidverzorgingsproducten. Wanneer je huid te weinig hyaluronzuur aanmaakt, kan je last krijgen van een gecombineerde huid. Dit betekent dat je zowel droge als acne plekken hebt. Het gevolg is dat talg en dode huidcellen zullen opstapelen in de poriën en acne ontstaat. Dit is dan ook de eerste reden om hyaluronzuur te gebruiken voor acne.

Sommigen denken dat zij acne littekens kunnen opvullen met hyaluronzuur. Dit is helaas niet het geval. Echter kan hyaluronzuur wel effectief zijn om de roodheid en de zichtbaarheid van acne plekjes te verminderen. Het heeft namelijk kalmerende en verzachtende eigenschappen.

Een andere functie van hyaluronzuur is het toevoegen van een beschermlaag aan de oppervlakte van de huid. De huid zal gehydrateerd blijven en minder snel vocht verliezen, omdat hyaluronzuur aan water bindt. Hierdoor zullen de talgklieren minder talg hoeven aan te maken en ontstaan er dus minder snel verstoppingen. Vandaar wordt hyaluronzuur vaak aangeraden als toevoeging aan het huidverzorgingsregime van mensen met een droge, ruwe of acne-gevoelige huid.

Andere voordelen voor acne van hyaluronzuur zijn de antioxiderende eigenschappen die acne beschermen tegen invloeden van buitenaf en de antibacteriële eigenschappen die de wondgenezing bevordert.

Bijkomend voordeel van hyaluronzuur is dat rimpels, huidveroudering en fijne lijntjes kunnen worden behandeld. Dankzij het vasthouden van vocht kan de huid soepeler worden en rimpels worden verminderd. Door de fijne lijntjes te verhelpen kan make-up mooier worden aangebracht en ongemakken worden voorkomen. Kortom, door hyaluronzuur te gebruiken kun je een gladdere en jongere huid krijgen.

Welke producten met hyaluronzuur zijn er?

Aangezien er honderden producten hyaluronzuur bevatten, kan het moeilijk zijn te bepalen wat het beste product is voor jouw type acne. Daarom kun je overwegen contact op te nemen met een dermatoloog.

Het is niet nodig een injectie met hyaluronzuur te krijgen. Er zijn namelijk genoeg goede producten die plaatselijk op de huid kunnen worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan serums en vochtinbrengende crèmes.

Deze producten op bol.com kun je overwegen:

  • SIMIA™ Original serum: Dit krachtige serum heeft dezelfde werking als een crème met hyaluronzuur. Het hydrateert de huid, gaat uitdroging tegen en verbetert de textuur van de huid. Naast hyaluronzuur bevat dit serum ook veel andere antoxidanten die een positieve werking hebben voor de huid en acne.
  • Sylk vitamine C serum: Het gaat hierbij om een olievrij, niet-vette formule die rijk is aan mineralen en antioxidanten van de hoogste kwaliteit. De functies zijn onder andere het hydrateren van de huid en het aanmaken van collageen.
  • Paula’s Choice Skin Recovery nachtcrème: Naast een serum kun je overwegen een dag of nachtcrème te gebruiken met hyaluronzuur. Op deze manier blijft je huid de hele dag gehydrateerd. Ook zitten er plantaardige oliën en peptiden in die de huidbarrere versterken en voor kalmering zorgen.

Zijn er nadelen verbonden aan het gebruiken van hyaluronzuur voor acne?

Het nadeel aan het gebruik van hyaluronzuur voor acne is dat het vaak in producten zit welke ook andere ingrediënten bevat. Hoewel hyaluronzuur de huid hydrateert, kunnen andere ingrediënten de huid juist enorm laten uitdrogen. Ook worden er ingrediënten in verwerkt die comedogeen zijn. Comedogene ingrediënten laten de poriën verstoppen en zijn dus niet geschikt voor een acne-gevoelige huid. Zorg in ieder geval dat je solionen, lanolin, lijnzaadolie en minerale olie vermijd.

Hyaluronzuur is dus niet altijd een effectieve acne behandeling. Je zult moeten kiezen voor een hyaluronzuur product welke enkel natuurlijke ingrediënten bevat, zoals vitamines, mineralen en andere stoffen die gunstig zijn voor acne. Als je rekening houd met de ingrediënten in een product met hyaluronzuur, kan hyaluronzuur een zeer effectieve toevoeging zijn aan je huidverzorgingsregime. Het zal de acne niet direct laten verdwijnen, maar kan wel bijdragen aan een mooiere huid en het voorkomen van nieuwe acne uitbraken.

Ik raad je aan een toner te gebruiken, voordat je een serum met hyaluronzuur aanbrengt op acne. Het is namelijk belangrijk producten in de juiste volgorde te gebruiken. Eventueel kun je kiezen voor andere natuurlijke vochtinbrengers zoals aloë vera en honing.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *