Hyperpigmentatie door acne

hyperpigmentatie door acne

Hyperpigmentatie, ook wel pigmentvlekken genoemd, kan ontstaan wanneer puistjes en acne verdwijnen. Het ziet er uit als donkere vlekjes op de huid. De donkere vlekjes ontstaan wanneer de huidcellen te veel melanine (pigment) aanmaken. Je bent vatbaarder voor hyperpigmentatie als je een donkere huidskleur hebt.

Veel mensen die last hebben van acne krijgen daarna last van hyperpigmentatie en pigmentvlekken. De meeste vlekjes zullen vanzelf verdwijnen. Echter kunnen diepere vlekken permanent in de huid blijven. De duur van het succesvol afronden van een behandeling voor hyperpigmentatie door acne kan variëren van enkele maanden tot jaren.

In dit artikel ga ik toelichten waarom je hyperpigmentatie door acne kunt krijgen en hoe je het effectief kunt behandelen.

Wat is hyperpigmentatie?

Er kan hyperpigmentatie op de huid ontstaan nadat acne en puistjes verdwijnen. De pigmentvlekken kunnen ontstaan op elke huidtype.

Hyperpigmentatie-acne is een speciale vorm van acne. Het gaat namelijk niet om een verstopte porie of ontstoken puistje, maar om een donkerkleurige vlek op de huid.

Aangezien hyperpigmentatie-acne een andere vorm is van acne zal je het ook anders moeten behandelen. Normale puistjes worden bestreden met middelen die anti-acne ingrediënten bevatten. Hyperpigmentatie wordt echter behandeld met producten die de huidkleur verlichten.

Waarom kun je hyperpigmentatie krijgen door acne?

De pigmentvlekken op de huid kunnen ontstaan nadat een puistje verdwijnt. De huid heeft namelijk extra melanine aangemaakt om de huid en ontsteking na het puistje te herstellen. Melanine is een stof die de huid kleur geeft. Wanneer er echter teveel melanine wordt aangemaakt kan er een bruine of donkere vlek op de huid ontstaan.

Dieper gelegen pigmentvlekken hebben doorgaans een blauwgrijze kleur en kunnen voor altijd op de huid aanwezig blijven.

Het is nog niet bekend waarom er verschillende hevigheden van hyperpigmentatie kunnen ontstaan. Sommige geleerden beweren dat ontstekings- en immuunfactoren de aanmaak van melanine kunnen bevorderen. Men noemt hyperpigmentatie door een beschadigde huid, post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Denk bijvoorbeeld aan prostanoïden, cytokinen, chemokinen en reactieve zuurstofsoorten die mogelijk invloed hebben op het mechanisme van de melanine productie. Ook zouden hormonale schommelingen en bepaalde irriterende cosmetica invloed kunnen hebben.

Er kan verergering van de hyperpigmentatie-acne optreden, zodra je in de zon gaat.

Hyperpigmentatie door acne behandelen

Hoewel hyperpigmentatie niet schadelijk is voor de binnenkant van je lichaam kan je jezelf wel onzeker voelen en ontevreden zijn over je uiterlijk. Het is daarom verstandig het te behandelen.

Als eerste dien je hyperpigmentatie in de toekomst te voorkomen. Dit kan door acne en de huid goed te behandelen. Op deze manier voorkom je dat er nieuwe hyperpigmentatievlekken ontstaan nadat puistjes verdwijnen.

Daarnaast is het belangrijk hyperpigmentatie die is ontstaan door acne op tijd te behandelen. De vlekjes zullen dan sneller minder zichtbaar worden. Houd er wel rekening mee dat het lang kan duren voordat een pigmentvlek helemaal verdwenen is, ook al ben je bezig met een behandeling. In andere gevallen zullen pigmentvlekken vervagen zonder behandeling, maar dit kan 6 tot 12 maanden duren. De dieper gelegen vlekken zijn moeilijker te behandelen en kunnen zelfs chronisch zijn.

Het verstandigst kan zijn een dermatoloog of arts te raadplegen. Er kan dan worden afgestemd welke huidverlichtende producten het beste passen bij jouw pigmentvlekken, huidtype en tint van je huid. In ernstige gevallen kunnen één of meerdere professionele behandelingen en recept plichtige geneesmiddelen worden voorgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan chemische peelings, retinoïden en licht-en lasertherapieën om de bruine vlekken te verlichten.

Producten om zelf pigmentvlekken te behandelen

Er zijn verschillende producten met mogelijk effectieve ingrediënten tegen de door acne veroorzaakte hyperpigmentatie. Dergelijke middelen hebben bijvoorbeeld als functie de donkere vlekken lichter te maken en de productie van melanine te verlagen.

De volgende ingrediënten in middelen zouden gunstig zijn voor hyperpigmentatie-acne:

  • Vitamine C: Dit krachtige antioxidant zou kunnen helpen de tint van de huid te egaliseren door de aanmaak van collageen te bevorderen. Vitamine C kan worden gebruikt voor alle huidtinten.
  • Azelaïnezuur: Dit ingrediënt beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen en zou effectief zijn als je zowel bestaande acne, hyperpigmentatie als bruine vlekken op de huid hebt.
  • Amandelzuur: Deze alfa-hydroxyzuur wordt gemaakt van amandelen. In combinatie met andere ingrediënten kan het effectief zijn voor rimpels en een ongelijkmatige teint. Het wordt tevens gebruikt bij de behandeling van ontstoken acne.
  • Niacinamide: Dit ingrediënt zit in veel rimpel crèmes en anti-verouderingsproducten. Het kan bijvoorbeeld helpen de huid vochtig te houden en de collageenproductie te verhogen. Dit kan gunstig zijn voor hyperpigmentatie.

Het Simia original serum en de Biodermal crème zijn beide gericht op het bestrijden van pigmentvlekken en hebben de meeste positieve recensies gekregen.

Ook dien je elke dag zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF aan te brengen op de huid. Stralingen van de zon kunnen namelijk de hyperpigmentatie ernstiger laten lijken.

Bovendien kun je pigmentvlekken tijdelijk minder laten opvallen of helemaal vervagen met make-up. Gebruik hierbij waterdichte, niet-vette en niet-comedogene concealer. Je dient namelijk het gebruik van ingrediënten die de poriën verstoppen te voorkomen, zodat je geen nieuwe acne en pigmentvlekken krijgt.

Ga nooit zomaar dingen uitproberen wat je op het internet leest. Sommigen gebruiken bleekmiddel en azijn om hyperpigmentatie door acne te behandelen. Echter kan dit ernstige irritatie aan de vlekken opleveren.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *