Wat is inflammatoire acne?

inflammatoire acne kenmerken

Bij acne zijn de poriën verstopt door verschillende verontreinigheden en onderliggende oorzaken. De acne kan ontstoken of niet-ontstoken zijn. Dit is dan ook het verschil tussen inflammatoire acne en niet-inflammatoire acne. Inflammatoire acne is ontstoken acne en niet-inflammatoire acne is niet-ontstoken acne.

Inflammatoire acne kenmerkt zich door gezwollen, rode puistjes. De poriën zijn namelijk verstopt met talg, huidresten en bacteriën. Vaak is niet-inflammatoire acne een stuk minder ernstig en zie je slechts enkele kleine mee-eters.

Hieronder ga ik je meer vertellen over de symptomen van inflammatoire acne en voorbeelden geven van behandelingen.

Wat zijn de kenmerken van inflammatoire acne?

Aangezien bij inflammatoire acne voor een andere behandeling moet worden gekozen dan bij niet-ontstoken acne, is het goed om eerst te kijken wat de kenmerken zijn van inflammatoire acne.

Er zijn bijvoorbeeld ontstoken comedonen die zich kenmerken door gezwollen mee-eters met witte puntjes. Papels zien er uit als rode bultjes en zijn gevuld met pus. Echte puistjes zijn vaak groter dan papels. Er bestaat ook cystische acne. Dit is de zwaarste vorm van inflammatoire acne. De cystes zitten onder het oppervlak van je huid. Ze zijn groot en gevuld met pus. Het kan ook pijn doen als je een cyste aanraakt.

Inflammatoire acne komt voornamelijk voor in het gezicht. Echter kun je ook op andere delen van je lichaam last krijgen. Denk bijvoorbeeld aan je nek, borst, rug, bovenarmen en schouders. Iedereen kan last krijgen van inflammatoire acne, zowel kinderen, pubers als volwassenen.

Hoe kun je ontstoken acne behandelen?

Inflammatoire acne kan zich erg makkelijk verspreiden en dus meer puistjes veroorzaken. Wanneer ontstoken acne niet of onjuist wordt behandeld, kunnen er zelfs littekens op de huid ontstaan. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Om acne goed te behandelen, zal je moeten bepalen welke type inflammatoire acne je hebt. Je kunt bijvoorbeeld eerst eens kijken welk effect normale anti-acnemiddeltjes hebben op je huid. Daarna kun je eventueel met een arts overleggen om een zwaardere behandeling te ondergaan.

Je kunt bijvoorbeeld benzoylperoxide gebruiken. Dit ingrediënt verwijdert de acne veroorzakende bacteriën op de huid. Let er wel op dat je huid kan gaan uitdrogen. Salicylzuur is ook een goed product tegen acne. Hiermee kun je dode huidresten in je poriën verwijden. Het is dan ook een goed idee om benzoylperoxide en salicylzuur te verwerken in je huidverzorgingsregime. Houd er echter rekening mee dat het weken tot maanden kan duren voordat je verschil aan je acne ziet.

Zie je geen effect na drie maanden salicylzuur en benzoylperoxide te gebruiken? Dan hebben vrij verkrijgbare middelen waarschijnlijk geen effect op je ontstoken acne. In dat geval kun je een dermatoloog of arts raadplegen voor een medische behandeling tegen inflammatoire acne. Er wordt dan bijvoorbeeld Differin, isotretinoïne, orale antibiotica, lokale antibiotica of een hormonale behandeling voorgeschreven.

Tips tegen inflammatoire acne

Naast het behandelen met middeltjes kan er nog meer worden gedaan om inflammatoire acne te bestrijden. Je kunt eens de volgende tips toepassen om te zien wat het met je huid doet.

  • Als je momenteel last hebt van niet-ontstoken acne, zoals mee-eters dien je deze niet uit te knijpen. De mee-eter kan anders namelijk gaan ontsteken waardoor er inflammatoire acne ontstaat.
  • Ook inflammatoire acne soorten dien je niet uit te knijpen. De ontsteking kan namelijk verergeren en verspreiden naar het omliggend huid. Tevens wordt de kans op littekens vele malen groter.
  • Was iedere ochtend en avond je gezicht met een milde reiniger die geschikt is voor jouw type acne en huid. In de avond is het natuurlijk ook belangrijk om alle restjes make-up van je gezicht af te wassen om te voorkomen dat het in je poriën komt.
  • Was ook je gezicht als je hebt gesport of hebt gezweet tijdens andere activiteiten. Vergeet ook geen schone kleding aan te trekken als het zweet nog aan je T-shirt of sportuitrusting zit.
  • Na het reinigen van je huid met een zachte reiniger kun je ook een niet-comedogene vochtinbrengende crème aanbrengen. Deze crème zorgt ervoor dat natuurlijke oliën en vocht in de huid blijven. Hierdoor zullen er minder snel verstopte poriën ontstaan.
  • Gebruik je een make-up of dagcrème? Dan kan het slim zijn om non-comedogene producten te gebruiken die anti-acne ingrediënten bevatten. Deze producten verstoppen de poriën niet en bestrijden de puistjes. Tevens kun je kiezen voor producten die SPF bevatten, ofwel bescherming tegen de zon. Dit kan zelfs verplicht zijn als je een zwaar medicijn tegen inflammatoire acne gebruikt, je huid is dan namelijk gevoeliger voor zonlicht.

Mijn e-book Leven Zonder Acne

Het kan best lastig zijn inflammatoire acne te behandelen. Je hebt in ieder geval al enkele tips gekregen om de ontstekingen tegen te gaan met een goed huidverzorgingsregime. Mocht de acne niet verdwijnen, dan kun je eens een afspraak maken met een arts.

Vergeet echter niet dat er nog meer onderliggende oorzaken van acne kunnen zijn. Misschien is er iets mis met je hormonen, spijsvertering, bloedsomloop, galblaas of krijg je niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen.

Deze en nog veel meer onderliggende oorzaken bespreek ik in mijn complete e-book “Leven Zonder Acne”. Ik raad je dan ook zeker aan om dit te lezen als je last hebt van inflammatoire acne.

Wil jij meer informatie over Leven Zonder Acne?

Ja! Ik wil meer informatie!
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *