Is acne erfelijk?

is acne erfelijk

Het is een veel gehoorde vraag: is acne erfelijk?

Je ziet weleens gezinnen waarvan meerdere personen te maken hebben met acne. Er bestaat echter geen speciaal acne gen.

Volgens verschillende bronnen op het internet zou genetica wel degelijk een rol spelen bij de kans op een acne uitbraak. Zo werd er een onderzoek gedaan naar acne en erfelijkheid onder 204 mensen.

Genetica kan invloed hebben op de effectiviteit van je immuunsysteem om de bacterie P.acnes te elimineren. Deze aanwezige bacterie op onze huid veroorzaakt acne en puistjes. Ook zou erfelijkheid er voor kunnen zorgen dat de follikels op late leeftijd beter of minder bestemd zijn tegen acne. Bovendien kunnen personen uit je familie last hebben van hormonale aandoeningen waardoor sneller puistjes ontstaan.

Dus: is acne erfelijk?

Als je beide ouders een erge vorm van acne hebben gehad op jonge of late leeftijd heb jij een groter risico op acne. Misschien heeft je moeder bijvoorbeeld een hormonale aandoening en is je vader gevoeliger voor acne bacteriën en ontstekingen. Mocht slechts één van je ouders acne hebben gehad, heb je minder risico om het ook te krijgen.

Kun je iets doen tegen erfelijke acne?

Veel personen denken dat acne volledig erfelijk bepaald is. Zij denken dan dat er niets meer aan te veranderen valt.

De talgproductie kan inderdaad worden beïnvloedt door genetische factoren. Dit betekent echter niet dat omgevingsfactoren geen invloed hebben op acne.

Misschien herken je het wel: Jouw vrienden eten overdags pizza en tijdens het avondeten een uitgebreid menu van McDonalds. In de avond trekken zij ook nog eens een zak vette chips open. Toch krijgen zij nooit puistjes en hebben zij een compleet zuivere huid. Dat kan erg frustrerend zijn…

Is acne dan toch erfelijk? Een beetje. Je vrienden hebben inderdaad misschien gewoon “goede genen” en daardoor minder kans op acne. Hun voorouders hebben misschien geleefd in gezondere omgevingen, gezond gegeten, veel zonlicht gehad, veel bewogen en weinig stress ervaart.

Jij en ik hebben waarschijnlijk minder geluk. Dat is het leven. Gelukkig is het in werkelijkheid veel gecompliceerder. Jij kunt namelijk meer aan de acne veranderen dan je nu denkt. Genen kunnen zich anders gaan gedragen door aanpassingen in je dieet en levensstijl. Er kan een evolutie plaatsvinden zonder enige daadwerkelijke verandering in het DNA.

Zorg daarom dat je leeft in een zo gezond mogelijke omgeving voor je lichaam.

Weet ook dat je hamburgeretende vrienden geen directe aanleiding hebben om er mee te stoppen, terwijl zij uiteindelijk meer kans hebben om dikker te worden en diabetis, artritis en hartaandoeningen te krijgen. Personen die last hebben van acne en er iets aan proberen te veranderen, kunnen profiteren van veel gezondheidsvoordelen. Denk aan dikker haar, minder snel ziek worden als iedereen verkouden is of griep heeft, meer energie en een betere mentale gezondheid.

Ps. Vergeet niet om hieronder mijn gratis e-book te downloaden. Hierin leer je de top 10 meest gemaakte fouten bij acne, en krijg je uiteraard de bijbehorende oplossingen. Je kunt immers veel doen om acne te bestrijden, ondanks dat je genen er mee te maken kunnen hebben.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *