Is acne normaal?

is acne normaal of niet

Aangezien acne bijna iedereen treft, wordt het vaak gezien als een normaal onderdeel van de puberteit. Ik kan me echter goed voorstellen dat je jezelf afvraagt of acne daadwerkelijk normaal is. Het is immers frustrerend om in de spiegel te moeten kijken naar je eigen gezicht die onder de acne en puistjes zit, die maar niet weg lijken te gaan.

Vrijwel elke persoon van elke leeftijd heeft weleens last van onzuiverheden op zijn of haar huid. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat het normaal is om last te hebben van acne. Anders zou iedereen in dezelfde hoeveelheid last moeten hebben van acne. Acne kan dan ook duiden op onderliggende problemen in je lichaam.

In dit artikel ga ik bespreken wat acne is, of het normaal is om er last van te hebben en of er misschien sprake is van onderliggende problemen in je lichaam.

Wat is acne eigenlijk?

Acne is de benaming voor puistjes, mee-eters en cysten die op de huid verschijnen. Deze onzuiverheden worden veroorzaakt door een verstopping en ontsteking van de talgklieren.

Er bevinden zich talloze talgkliertjes in je poriën en haarzakjes, welke over je hele lichaam verspreid zitten. Talgklieren komen vooral voor op je gezicht, je rug en je schouders. De talgklieren hebben als functie het aanmaken van talg om de huid soepel te houden. Door bepaalde factoren, zoals hormonen, kunnen de talgklieren meer talg gaan aanmaken dan nodig is. Er kan dan een verstopping ontstaan in een porie of haarzakje. Dit is de zogenoemde mee-eter, een wit of zwart puntje op de huid.

Naast talg kunnen er ook dode huidresten, zweet en vuil in een porie of haarzakje terecht komen en een verstopping veroorzaken. Als hier vervolgens de acne-veroorzakende bacterie Staphylococcus aureus in aanraking mee komt, dan kan een verstopte porie ontstoken raken. De mee-eter wordt dan een echt puistje, wat er uit ziet als een rood of wit bultje op je huid. Er kan ook een puist onder de huid ontstaan.

Is het dan normaal om acne te hebben?

Hoewel ongeveer 85% van alle jongeren en 50% van alle ouderen in kleine of grote mate last hebben van acne, is het normaliseren van acne makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult niet doodgaan door acne, maar mogelijk ben je niet blij met je eigen huid en voel je jezelf erg onzeker.

Of het normaal is om last te hebben van acne is vrij moeilijk te zeggen. Er kunnen namelijk duizenden factoren zijn die kunnen leiden tot acne. Niet iedereen krijgt acne door deze factoren. Soms kan acne een indicator zijn van een slechte algehele gezondheid.

Is acne slecht?

Het handige van acne is dat je kunt merken of er iets mis is met je gezondheid. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Misschien heb je last van acne door een slechte hygiëne, omdat je bijvoorbeeld niet direct gaat douchen na een intensieve work-out en hierdoor zweet in je poriën terecht komt. Ook kan er bijvoorbeeld sprake zijn van acne door bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die invloed hebben op de talgproductie en hormonen in je lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld bewerkte of suikerrijke voedingsmiddelen en zuivelproducten die hormonen bevatten. Je eetpatroon kan ook invloed uitoefenen. Als je te veel en te grote porties eet, zal er acne kunnen ontstaan en acne erger kunnen worden.

Eigenlijk kan acne duiden op allerlei problemen in je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van stress, waardoor het stress hormoon cortisol een hormonale onbalans en ontstekingen veroorzaakt. Ook kunnen er puistjes ontstaan door slechte verteringsproblemen en problemen met je dunne darm. Een andere reden dat er puistjes kunnen verschijnen is slaapgebrek. Wegens weinig slaap kan je lichaam minder goed functioneren, zal de insulinespiegel stijgen en zal de huid minder goed gehydrateerd blijven. Bovendien wordt gedacht dat acne kan ontstaan door problemen met je nieren, omdat gifstoffen niet voldoende kunnen worden afgevoerd.

Zo kun je acne verhelpen

Aangezien er ontzettend veel factoren een rol spelen bij het ontwikkelen en verergeren van acne, is het lastig om te zeggen hoe je acne kunt verhelpen. Toch heb ik een aantal algemene tips voor je, die je kunt proberen toe te passen om te zien of je huid opknapt, namelijk:

 • Eet veel vezels, groente en fruit.
 • Krijg voldoende voedingstoffen binnen, zoals vitamines en mineralen.
 • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die erom bekend staan ontstekingen te veroorzaken.
 • Drink elke dag minstens 1,5 liter water.
 • Eet meer omega-3-vetzuren als je merkt dat je hormonen uit balans zijn.
 • Vermijd stress door aan ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie.
 • Slaap elke nacht minimaal 8 uur.

Ook heb ik een aantal tips voor je om de huidige acne op te ruimen, namelijk:

 • Gebruik ‘s avonds een milde reiniger om je huid te wassen. Hiermee kun je voorkomen dat er verontreinigden in je poriën gaan ophopen.
 • Was ’s ochtends je gezicht alleen met water.
 • Gebruik eenmaal per week een exfoliant om de dode huidresten van je huid te verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen te stimuleren.
 • Gebruik een gel of crème om de acne-veroorzakende bacterie aan te pakken en ontstekingen van de poriën en haarzakjes te voorkomen.

Wat je kunt doen als acne niet normaal is

Als je denkt dat het niet normaal voor je is om acne te hebben, dan raad ik je aan eens met je huisarts te gaan praten. Wellicht kan er worden vastgesteld of er mogelijk iets fout gaat bij een proces in je lichaam, waardoor je steeds opnieuw last krijgt van puistjes. Als dit onderliggende probleem wordt opgelost, zal de acne ook moeten verdwijnen of verminderen.

Daarnaast raad ik je aan mijn e-book te lezen als je je huidprobleem serieus neemt. Ik ga je hierin namelijk meer vertellen over de verschillende oorzaken van acne en hoe je deze bij de wortel kunt bestrijden. Het gevolg is dat acne vermindert en de kans op terugkomst verkleint.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *