Jeukende puist behandelen

jeukende puist en acne plekjes

Last van een jeukende puist? Bijna iedereen krijgt wel met acne te maken. Het begint meestal in de pubertijd wanneer de hormonen flink schommelen.

Bij de meeste mensen verdwijnt de acne na de pubertijd wanneer de hormonen terug in balans zijn. Soms blijven de jeukende puisten ook na de pubertijd nog zichtbaar.

Dit komt bijvoorbeeld door een slechte persoonlijke hygiëne, denk hierbij aan het niet goed schoon houden van de huid, maar kan ook komen door het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten.

Deze producten bevatten ingrediënten die jeuk kunnen veroorzaken. Daarnaast beschadigen dergelijke middelen de huidbarrière door het beschermlaagje op de huid op te lossen en te verwijderen. Een andere oorzaak van jeukende acne is een overmatige talgproductie. De talg hoopt zich op in de poriën, zorgt daar voor verstopping en veroorzaakt een ontsteking.

Waarom jeuken puisten?

Jeuk is verschrikkelijk. Wanneer puistjes jeuken is het moeilijk ervan af te blijven, maar door het openkrabben van de puisten veroorzaak je vaak blijvende littekens. Toch kan jeuk ook goed nieuws betekenen, want vaak is jeuk een teken dat de huid zich aan het herstellen is. Yes!

Wanneer de oude huid wordt vervangen voor een nieuwe laag exfolieert je lichaam. Je kan dan een droge huid en schilfers krijgen, die de vervelende jeuk veroorzaken.

Het is goed mogelijk dat de jeuk niet van de puistjes afkomstig is, maar van een onderliggend huidprobleem. Over het algemeen is dit vaak een onschuldige aandoening. Toch is het belangrijk te onderzoeken wat dit probleem veroorzaakt zodat je de jeuk kunt stoppen zodat je geen blijvende schade aan de huid toebrengt door (onbewust) de huid open te krabben.

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken voor jeukende puistjes, zoals: allergieën, huidreacties op ingrediënten en chemicaliën van verzorgingsproducten, warmte, zonlicht en zweet.

Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat de jeukende acne niet komt door een onderliggend huidprobleem, maar echt door de puistjes zelf komen is het zaak de jeuk te onderdrukken, zodat je zo min mogelijk de neiging hebt om te krabben. Wanneer je de ontsteking openkrabt krijgen de bacteriën vrij spel. Ze verspreiden zich in een rap tempo over je huid en kunnen ook op andere plekken vervelende ontstekingen veroorzaken.

Gelukkig is het goed mogelijk de jeuk te verzachten.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Goede verzorging tegen jeukende acne

Wanneer je de puistjes toch per ongeluk hebt opengekrabd zal de jeuk al snel verdwenen zijn. Zorg er wel voor dat je je huid grondig wast met een milde gezichtsreiniger. Zo verwijder je de schadelijke bacteriën en voorkom je de mogelijkheid tot het ontstaan van nieuwe puisten.

Breng de pH-waarde van de huid weer terug op peil met een toner na de reiniging. De pH-waarde van huid is de zuurgraad van de huid uitgedrukt is waardes.

De natuurlijke pH-waarde van de huid ligt rond de 5,5. Dit betekent dat de huid licht zuur is. Na het reinigen van de huid kan de zuurwaarde afwijken van haar normale waarde, een huid met een afwijkende pH-waarde is minder goed beschermd tegen schade.

Breng hierna een lichte, vochtinbrengende crème aan en masseer deze licht in de huid.

Aloë vera

Een crème met aloë vera als hoofdingrediënt kan je helpen om jeukende puistjes te voorkomen. Aloë vera heeft kalmerende eigenschappen zodat de huid direct minder rood ziet en de jeuk verdwijnt.

Dit plantje is echt een life saver in het geval van jeukende puisten. Aloë vera bevat vitamine A, C en E die de huid helpen de ontstekingen te bestrijden. Deze belangrijke antioxidanten ondersteunen het natuurlijk herstellende vermogen van de huid en zorgen er zo voor dat wondjes eerder genezen.

In veel crèmes en moisturizers wordt dit fijne ingrediënt tegenwoordig toegevoegd, aangezien het geschikt is voor elk huidtype en vele positieve eigenschappen bevat.

Neem de tijd

Hoewel jeukende acne enorm vervelend kan zijn, is het fijn te weten dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Ook bij volwassenen komt acne vaak voor.

De belangrijkste tip blijft: blijf van de puistjes af en ga niet lopen krabben wanneer de puistjes jeuken. Dit kan lelijke littekens veroorzaken. Onthoud dat puistjes niet van de ene op de andere dag zullen verdwijnen. Heb geduld, geef de producten en je huid de tijd om de ontstekingen te lijf te gaan. Een huid heeft gemiddeld 28 dagen nodig om, waar mogelijk, volledig te herstellen en hoe ouder je bent, hoe langer je huid de tijd nodig heeft.

Doe dit tegen een jeukende puist!

Hierboven heb ik al enkele tips gegeven tegen je jeukende puist. Er zijn echter nog veel meer dingen die je kunt doen om jeukende acne te behandelen, zoals:

  • Maak de (omliggende) huid schoon nadat een puist openbarst;
  • Gebruik milde verzorgingsproducten tegen acne;
  • Houd je handen schoon en friemel niet aan puistjes;
  • Ga niet te veel in de zon als je jeuk hebt;
  • Gebruik een middel om de talgproductie te reduceren;
  • Houd je huid gehydrateerd, schoon en voorkom wrijving.

Gelukkig is jeukende acne goed te behandelen met bovenstaande tips.

Wanneer deze tips niet voldoende verlichting bieden, zoek dan hulp van een schoonheidsspecialiste, dermatoloog of ga even langs de huisarts. De huisarts kan je bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven. In sommige gevallen is de huid volledig hersteld en zijn de puistjes volledig verdwenen wanneer je de kuur hebt afgemaakt.

Echter, veel mensen zien hun puistjes weer snel terugkomen na een kuur of schoonheidsbehandeling, omdat de echte oorzaken van acne niet worden aangepakt. Ik raad je dan ook aan om mijn gratis e-book te lezen om de kans op jeukende puistjes drastisch te verminderen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Laat hieronder een reactie achter met jouw tips tegen jeukende puistjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *