Koud douchen tegen acne

Koud douchen tegen acne en puistjes

Koud douchen, er is heel wat om te doen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het nemen van koude douches je kan beschermen tegen ziektes door je immuunsysteem te versterken. Ook zou het helpen tegen depressiviteit en stress. Een ander voordeel van koud douchen zou het bestrijden van acne zijn. Maar krijg je echt een mooiere huid door dagelijks koud te douchen? Kunnen we goeroes als Wim Hof geloven?

In dit artikel bespreek ik de invloed van (afwisselend) koud douchen op acne. Hierna kun je overwegen om zelf koud te douchen tegen acne. Je vindt het misschien niet heel comfortabel, maar als koud water je acne daadwerkelijk ten goede kan komen, kun je het natuurlijk eens proberen.

Het effect van koud douchen op de huid en acne

Koud douchen biedt ons verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder bespreek ik enkele mogelijke voordelen van koud douchen voor acne.

 • Het verkleinen van de poriën: Poriën die door acne zijn vergroot, kunnen helaas niet meer worden verkleind. Het hebben van nauwe of grove poriën is ook deels genetisch bepaald. Koud douchen helpt dus niet om je poriën te verkleinen. Wel kan koud douchen een tijdelijk effect hebben op je poriën. Door het stromen van koud water over je huid wordt je bloedsomloop namelijk gestimuleerd. Koud douchen kan er dus voor zorgen dat de symptomen van acne tijdelijk verlichten.
 • Het verwijderen van talg: Door een koude douche te nemen kan de hoeveelheid talg in de huid worden vermindert en in balans raken.
 • Het is beter dan heet water: Te heet water kan de huid laten uitdrogen waardoor je gevoeliger wordt voor puistjes. Je huid reageert namelijk op het hete water door te hydrateren en dus meer talg te produceren. Tijdens een koude douche blijven de poriën gesloten, en zal er dus niet meer talg worden aangemaakt. Veel mensen gebruiken heet water echter om andere huidverzorgingsproducten, zoals exfolianten beter hun werk te kunnen laten doen. Ook stomen mensen hun gezicht boven een bak met heet water.
 • Het doet iets met je brein: Door koud te douchen kun je je gemoedstoestand verbeteren. Koud water stimuleert namelijk het sympathische zenuwstelsel en de hormonen in je lichaam. Tevens kunnen andere acne veroorzakende stresshormonen sneller worden afgebroken. Om deze redenen zou koud douchen kunnen werken als natuurlijke antidepressiva.
 • Het versterken van je immuunsysteem: Koud water helpt je immuunsysteem en weerstand te versterken. Hierdoor krijg je een gezonder lichaam en minder infecties wat ook weer te zien is aan je huid.

Is het verstandig om koud te douchen voor acne?

Gezien de vele voordelen van koud douchen kun je het eens proberen. Je kunt simpelweg direct onder een koude douche gaan staan, maar ook eerst warm douchen en de laatste twee minuten koud water over je heen laten stromen. Als het goed is profiteer je dan ook van de effecten.

Koud douchen mag echter alleen als je geen andere gezondheidsklachten hebt.

Let bij het douchen ook op de overige punten:

 • Ga geen irriterende, geparfumeerde douchegels aanbrengen op de huid.
 • Ga niet te heet of overdreven koud douchen.
 • Douche niet te vaak.
 • Gebruik liever geen spons, en zorg anders dat deze schoon is.
 • Gebruik een schone handdoek om je af te drogen.
 • Maak deppende bewegingen bij het afdrogen met een handdoek.

Er kan dus worden gesteld dat koud douchen waarschijnlijk zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid kan bevorderen. Om acne te verwijderen, dien je op nog meer punten te letten. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde voedingsmiddelen die ook invloed hebben op de hormonale schommelingen in je lichaam. Wil je meer weten over externe factoren van acne? Download dan hieronder mijn gratis e-book!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *