Kurkuma tegen acne

kurkuma tegen acne

Kurkuma (geelwortel) behoort tot de gemberfamilie. Dit kruid wordt zowel medicinaal en als kookmiddel gebruikt. De gezondheidseigenschappen van kurkuma zouden mogelijk effectief kunnen zijn tegen acne en puistjes. Corcumine is de belangrijkste stof in kurkuma.

Kurkuma heeft dan ook antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxiderende en antrimorale eigenschappen. Je zou kunnen overwegen kurkuma tegen acne te gebruiken door het in je dieet te verwerken of plaatselijk aan te brengen op je huid. Je moet wel begrijpen dat kurkuma uit de winkel geen officieel huidverzorgingsmiddel is en je dus eerst met een arts moet overleggen voordat je dit gaat gebruiken als huidverzorgingsproduct of in je dieet.

In dit artikel vertel ik je meer over kurkuma, wat de effecten zijn op acne en hoe je het gebruikt als behandeling tegen acne. Ontzettend veel Nederlanders hebben last van acne, dus lees dit artikel zeker tot het einde om te ontdekken hoe ik zelf van mijn acne ben afgekomen.

Waarom helpt kurkuma tegen acne?

Acne ontstaat door een combinatie van een overmatige talgproductie, dode huidcellen en een bacterie die op iedereen zijn of haar huid leeft. Wrijving, voeding en hormonen zouden ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de rode en witte bultjes.

Kurkuma zou effectief zijn tegen acne, omdat het de acne-veroorzakende bacterie Cutibacterium acnes (C. anes) kan vernietigen. In meerdere onderzoeken is echter aangegeven dat dan zowel kurkuma als laurinezuur moeten worden gebruikt.

Een ander voordeel van kurkuma is dat het kan helpen bij het afremmen van ontstekingen. Een onderzoek uit 2017 geeft inderdaad aan dat kurkuma zou kunnen helpen ontstekingen te verminderen. Er is helaas nog geen groot specifiek onderzoek geweest over de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma voor acne.

Lees ook: gember tegen acne.

Hoe kun je acne behandelen met kurkuma?

Diegenen die kurkuma als een effectieve acnebehandeling zien, geven aan dat kurkuma zowel plaatselijk als oraal kan worden ingezet.

Als je acne wilt behandelen met kurkuma op orale wijze kun je bijvoorbeeld gemalen kurkuma in een gerecht, zoals kurrie verwerken voor een betere smaak, thee zetten van kurkuma of een supplement met kurkuma innemen. Hierbij dient in acht te worden genomen dat kurkuma niet mag worden gebruikt in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt of specifieke onderliggende aandoeningen hebt. Je kunt dan ook het beste contact opnemen met een arts voordat je kurkuma inzet als acnebehandeling.

Zorg ook dat je met een dermatoloog overlegt voordat je kurkuma op je gezicht gaat aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld wel een gezichtsmasker of zalf maken van kurkuma, maar je dient dan wel op de hoogte te zijn van bijwerkingen (op de lange termijn) en of je mogelijk allergisch bent als het op je huid terecht komt. Een mogelijke allergie kun je zelf ook achterhalen door een klein beetje kurkuma aan te brengen op een klein stukje van je huid.

Je kunt het beste een kant- en klaar product gebruiken van de drogist om kurkuma aan te brengen. Dit is vaak beter dan zelf aan de haal gaan met ingrediënten. Deze zelfgemaakte producten zijn namelijk vaak te sterk voor de huid.

Producten met kurkuma zijn erg schaarst in Nederlands. Persoonlijk heb ik goede ervaringen gehad op mijn acne met de Super Natural Ontgiftend Klei Masker. Dit masker bevat zowel kurkuma als kombucha.

Voor vrouwen raad ik aan te kiezen voor de dagcrème met kurkuma van Vicius. Ik heb namelijk onder andere dit product van Vicius mogen testen. Ook geven de ervaringen en de reviews van andere acne patiënten aan dat dit een effectief product is voor het verzorgen van de huid.

Conclusie

Kurkuma wordt al lang gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het zou ook kunnen worden gebruikt als acnebehandeling. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de werkelijke effectiviteit van kurkuma en cucumine specifiek op acne. Ook dien je rekening te houden met mogelijke bijwerkingen die zullen optreden, zoals een geïrriteerde huid en vlekjes.

In bepaalde gevallen mag je geen kurkuma gebruiken. Je moet dus met een dermatoloog of arts praten voordat je kurkuma tegen acne thuis gaat inzetten. Eventueel kun je ook met mijn methode aan de slag waarin ik je alles vertel over hoe ik van mijn hevige acne ben afgekomen in extreem korte tijd.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *