Mallorca acne

Mallorca acne

Acne is een huidaandoening die wordt waargenomen bij veel Nederlanders. Het is opvallend dat acne vaak verminderd wanneer men op zomervakantie is geweest of personen veel in de zon zijn geweest.

Het komt minder vaak voor dat personen zonder acne op zomervakantie gaan, maar terugkomen met acne. Dit fenomeen wordt ook wel mallorca acne, acne aestivalis of zomeracne genoemd.

Er is nog weinig informatie bekend over mallorca acne. In de jaren 70 werd het voor het eerst ontdekt en verschenen een aantal gedateerde onderzoeken.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de symptomen, oorzaken en behandelingen bij mallorca acne.

Wat is mallorca acne?

In 1972 werd mallorca acne voor het eerst beschreven door de Deense dermatoloog Nils Hjorth.

Mallorca acne betekent dat er een allergische reactie is ontstaan op de huid door blootstelling aan licht. Het is dan ook een vorm van licht- of zonneallergie.

Anderen woorden die men gebruikt voor mallorca acne zijn “zomeracne”, “lente acne” en “acne aestivalis”. Logischerwijs komt dit huidprobleem dus veel voor in de zomer.

Wanneer iemand last heeft van mallorca acne, dan ontstaan er puistjes en bultjes op delen van de huid waarop de zon heeft geschenen. Eigenlijk heeft mallorca acne dus niets te maken met het eiland Mallorca. In alle zonnige plekken op de wereld kun je er last van krijgen.

Voornamelijk jongere vrouwen en mensen met een vette huid krijgen te maken met mallorca acne. Naar schatting treft het ongeveer 20 procent van de bevolking.

Oorzaken van mallorca acne

Mallorca acne is een speciale vorm van zonneallergie die artsen ook wel polymorfe dermatose noemen.

Meer vrouwen dan mannen krijgen last van mallorca acne. Ook kunnen mensen met een acne-gevoelige huid of vette huid sneller last krijgen.

Bij acne verstoppen de poriën. Soms raken deze ook ontstoken. Het kan bijvoorbeeld komen door ingrediënten en stoffen in zonnebrandcrèmes.

Door lang te liggen in de zon en bepaalde zonbeschermingsproducten, wasmiddelen, geparfumeerde producten of vette cosmetica te gebruiken, kunnen de poriën verstoppen. Bepaalde cosmetische producten kunnen dan ook mallorca acne veroorzaken of verergeren.

Lees hier meer over in het artikel: “acne cosmetica

Door zonnestralen worden zogeheten vrije radicalen gevormd. Wanneer vrije radicalen in contact komen met andere ingrediënten, kunnen zij het weefsel beschadigen.

In het geval van een acne-gevoelige of gevoelige huid kunnen de haarzakjes en poriën ontstoken raken. Er ontstaan dan symptomen die vaak voorkomen bij mallorca acne of acne aestivalis.

Naast zonnestralen die vrije radicalen vormen, kan de reactie van zonnestralen op het lichaamseigen talg ook een oorzaak zijn van mallorca acne. De combinatie van zonnestralen en het huideigen huidvet uit de talgklieren kunnen leiden tot een activatie van het immuunsysteem. Hierop geeft de huid een heftige reactie.

Talg is één van de verontreinigheden die ook een rol speelt bij normale acne vulgaris.

Symptomen van acne aestivalis

Wanneer je last hebt van acne aestivalis, dan kun je te maken krijgen met verschillende klachten.

Eén tot drie dagen na het zonnen kunnen puisten zich ontwikkelen. Bij mallorca acne ontstaan er geen mee-eters, maar puistjes. Er verschijnen dus geen zwarte of witte puntjes, maar rode bultjes, ook wel papels genoemd. Dit kan gepaard gaan met flinke jeuk en een rode huid.

Vaak ontstaat mallorca acne op de buitenkant van de bovenarmen, de schouders, de rug, de borst, de nek en het decolleté. Mallorca acne manifesteert zich eigenlijk nooit in het gezicht en de hals.

Voor het laten vaststellen of je daadwerkelijk last hebt van mallorca acne kun je een dermatoloog raadplegen. Hij of zij kan bijvoorbeeld vragen naar de tijd die je verblijft in de zon en de cosmetische producten die je gebruikt.

Eventueel kan een klein stukje van de huid worden bestraalt met licht om de reactie te onderzoeken. Ook kijkt een arts of er geen mee-eters zijn verschenen, omdat dit niet voorkomt bij mallorca acne.

Behandeling van mallorca acne

Meestal is mallorca acne geen gevaarlijke huidaandoening. Door de zon te vermijden, kunnen de klachten al na enkele dagen tot weken verminderen of verdwijnen bij gezonde volwassenen met milde mallorca acne. Ook ontstaan er vaak geen littekens of andere hevige complicaties.

Je kunt verschillende dingen zelf doen om het huidprobleem te verbeteren.

Je kunt bijvoorbeeld je huid laten wennen aan de zon en overstappen op andere cosmetische producten die minder vettig zijn. Het is dan ook raadzaam te kiezen voor make-up producten, lotions, crèmes en zonnebrandcrèmes die de huidporiën niet laten verstoppen. Dit kun je herkennen aan het “niet-comedogene” label op een verzorgingsproduct.

Een zonnebrandcrème kan in de eerste instantie ook helpen mallorca acne te voorkomen.

Hoewel de bultjes en puistjes die horen bij mallorca acne erg kunnen jeuken, is het belangrijk hier niet aan toe te geven en niet te gaan krabben. De symptomen van mallorca acne en je eventuele bestaande normale acne kunnen namelijk verergeren. Dat kan zelfs gebeuren bij het alleen al aanraken van de plekken met “vieze” vingers.

Ook kun je door het openkrabben van de puistjes littekens creëren. Om jeuk te verminderen, kun je beter de huid even verkoelen. Ook kan bijvoorbeeld worden gekozen voor antihistaminica om jeuk te verlichten.

Aangezien mallorca acne ook een mentale invloed kan hebben, is het belangrijk dit goed in de gaten te blijven houden. Blijf dus praten met vrienden of familie.

Verzorgingsproducten bij mallorca acne

Wil je graag blijven zonnen? Dan is het natuurlijk ontzettend vervelend als je momenteel last ondervindt van mallorca acne.

Overweeg bijvoorbeeld de tijd die je doorbrengt in de zon te verminderen, zodat je huid eerst kan wennen. Kies er bijvoorbeeld voor aan het begin nog maar 5 tot 10 minuten te zonnen in de vroege ochtend of namiddag.

Eventueel kun je een vochtinbrengende crème gebruiken die je huidbarrière versterkt. Overweeg bijvoorbeeld een moisturizer met hyaluronzuur of ceramiden.

In ernstige gevallen van mallorca acne wordt soms benzoylperoxide aanbevolen. Dit is een middel dat ook wordt gebruikt voor het bestrijden van normale acne.

De behandeling van mallorca acne is doorgaans symptomatisch. Dit betekent dat er wel producten kunnen worden gebruikt voor het verlichten van de symptomen, maar je vaak niet voorgoed kunt genezen. In de zomer kan het dus weer terugkomen.

De beste zonnebrandcrème voor mallorca acne

Voor het voorkomen van mallorca acne is het goed om te kiezen voor een zonnebrandcrème die niet vettig is. Kies bij voorkeur voor een zonnebrandmiddel in gelvorm of als spray.

Sla ook producten over die irriterende parfum of geurstoffen bevatten. Ze kunnen in combinatie met zonnestralen namelijk leiden tot huidirritaties.

Kies bijvoorbeeld voor een zonnebrandcrème die zinkoxide of titaniumoxide bevat. Deze zijn namelijk zacht voor de gevoelige huid.

Een goed beschermende zonnebrandcrème voor het hele lichaam is die van het Nederlandse huidverzorgingsmerk “Naïf“.

Deze zonnebrand bevat geen parabenen, plastic deeltjes, minerale oliën, chemische conservering of andere stoffen die de huid kunnen beschadigen. Er is juist gebruik gemaakt van natuurlijke zonnefilters, zoals zinkoxide.

Het smeert fijn uit over de huid en laat geen witte waas achter. Tevens is de parfum hypoallergeen en allergene-vrij, zodat ook de meest gevoelige huid hier geen last van krijgt. Bovendien is deze zonnebrandcrème zelfs getest door dermatologen.

Zonnebrandcrème voor acne aestivalis

Naast het gebruiken van de juiste zonnebrandcrème kun je bijvoorbeeld ook je huid bedekken met kledingstukken, vaker de schaduw opzoeken en zonnebanken vermijden.

Bovendien dien je te kiezen voor de beste zelfbruiner bij acne, als je hier gebruik van wil maken.

Huismiddeltjes voor Mallorca acne

Het schijnt dat een aantal middeltjes die je misschien al thuis hebt liggen, kunnen helpen voor mallorca acne, namelijk:

  • Koeling: door de huid lichtjes te koelen, kunnen symptomen verbeteren. Denk hierbij aan een coldpack of een koud washandje.
  • Kwark: smeer koude kwark op een schone doek en breng dit aan op de mallorca acne.
  • Planten: Sommigen planten hebben helende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van toverhazelaar of eikenschors op de huid.
  • Kamille-extract: Door een beetje verdund en koud kammille-extract aan te brengen, zou mallorca acne verlichten en ontstekingen worden bestreden.

Moet je naar de dokter?

Vaak is het niet nodig onmiddellijk een medische behandeling te ondergaan bij mallorca acne. De meeste mensen zullen namelijk merken dat de symptomen verdwijnen nadat er minder tot helemaal geen zonlicht meer op de huid schijnt.

Verdwijnen de symptomen niet vanzelf, blijven deze erg lang aanhouden of zijn de symptomen heftig? Dan is het natuurlijk raadzaam contact op te nemen met een arts of dermatoloog.

Je wil natuurlijk niet lang rond blijven lopen met ernstige jeuk of een huid die er onaantrekkelijk uitziet door alle puistjes. Dat kan namelijk een gevoel van schaamte en onzekerheid opleveren. Ook kunnen er littekens door puistjes en slaapproblemen door jeuk ontstaan.

Een arts of dermatoloog kan verschillende behandelingen aanraden. Vaak bestaat dit uit een crème of zalf. Vervolgens is het aan jou je huid goed te blijven verzorgen en niet teveel in sterk zonlicht te komen. Zorg in ieder geval dat je altijd en dagelijks een zonnebrandcrème gebruikt die wordt aanbevolen voor mallorca acne.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *