Helpt microneedling tegen acne en acnelittekens?

microneedling behandeling tegen acne en acnelittekens

Acne en acnelittekens kunnen op honderden tot wel duizenden verschillende manieren worden behandeld. Een voorbeeld van een veel voorkomende behandeling bij acnelittekens is microneedling.

Het is natuurlijk erg vervelend om last te hebben van acne. Daarnaast kunnen er ook nog eens permanente littekens achterblijven op je huid als je probeert puistjes uit te knijpen of als je veel last hebt van hardnekkige, onderhuidse puisten.

De meeste mensen kiezen ervoor acne en acnelittekens te behandelen met vrij verkrijgbare middelen. Dit zal niet altijd de gewenste resultaten opleveren. Daarom kun je microneedling tegen acnelittekens overwegen. Dit is een behandeling die wordt uitgevoerd door een professional, zoals een gecertificeerd dermatoloog of een erkend schoonheidsspecialist. Veel onderzoeken hebben goede resultaten laten zien.

In dit artikel ga ik je meer informatie geven over het ondergaan van microneedling bij acnelittekens. Je gaat bijvoorbeeld ontdekken hoe effectief de behandeling is en met welke bijwerkingen je rekening moet houden.

Waarom kan microneedling helpen tegen acnelittekens?

Zoals je al een beetje aan de naam kunt herkennen, houd microneedling in dat er met fijne naaldjes (meestal 0,25 mm tot 2 mm) minuscule gaatjes in je huid worden geprikt. Je huid denkt nu dat hij kapot is. Dit zorgt er voor dat je huid meer collageen en elastine gaat aanmaken om de minuscule wondjes en zichzelf te genezen. Microneedling wordt dus onder andere gebruikt om nieuw collageen aan te maken, waardoor het uiterlijk van je huid kan verbeteren. Fijne lijntjes, rimpels en acnelittekens zouden dan ook mogelijk weer kunnen worden opgevuld en gladder kunnen worden gemaakt.

Naast acnelittekens wordt microneedling ook gebruikt om brandwonden, zonschade, striae, slappe huid en grote poriën te behandelen. Volgens onderzoeken kan microneedling het beste helpen tegen acnelittekens als het wordt gecombineerd met de antioxidant vitamine C. Deze antioxidant stimuleert immers ook de aanmaak van collageen.

Microneedling is geschikt voor veel verschillende soorten huidtypes. Dit heeft ermee te maken dat de huidcellen op de bovenste huidlaag niet worden verwijderd. Personen met een getinte, dunne of gevoelige huid die last hebben van acnelittekens kunnen dus ook baat hebben bij microneedling.

Tijdens een microneedling behandeling wordt vaak een serum aangebracht, zodat de dermapen makkelijker over de huid glijdt. De gekozen diepte van de naalden is afhankelijk van de diepte en ernst van jouw littekens.

Wat zijn de bijwerkingen van microneedling voor acne?

De bijwerkingen die voor kunnen komen door microneedling zijn over het algemeen vrij mild. Denk bijvoorbeeld aan roodheid, blauwe plekken en ontstekingen. De bijwerkingen zullen slechts enkele dagen horen aan te houden. Ook kan acne tijdelijk erger worden, maar deze kleine puistjes horen vanzelf te verdwijnen.

Het is goed om te weten dat je de eerste dagen na de microneedling behandeling een huid hebt die extra gevoelig is voor de zon en exofilianten. Om de kans op bijwerkingen te verkleinen, dien je de zon en veel lichaamsbeweging te vermijden. Zorg tevens dat je voldoende water drinkt vóór, tijdens en na de behandeling. Bovendien dien je geen make-up te dragen op de afspraak.

Meestal zijn de bijwerkingen van microneedling zo klein, dat de meeste mensen besluiten de volgende dag al naar hun werk te gaan. In vergelijking met andere behandelingen, is dit dan ook een groot voordeel aan microneedling. Eventueel kun je ook na 24 uur een niet-comedogene, milde poeder aanbrengen om roodheid te verminderen. Bespreek dit even met je behandelaar. Besef wel dat de echte resultaten van microneedling pas na één jaar te zien zijn.

Besef ook dat je vaak alleen een microneedling behandeling kunt ondergaan tegen acnelittekens als je momenteel geen last meer hebt van meer onzuiverheden op de huid, zoals actieve puistjes. Dit geldt ook tijdens de zwangerschap, recente huidstralingstherapieën, hoge gevoeligheid voor littekens, rosacea en eczeem, omdat je acne symptomen kunnen verergeren.

In het geval van bestaande acne in combinatie met acnelittekens kun je beter een chemische peeling tegen acne overwegen.

Wat zijn de kosten van microneedling voor acnelittekens?

Zoals ik je al vertelde wordt de behandeling uitgevoerd door een dermatoloog, dit is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van de huid. Echter, in de meeste gevallen wordt microneedling niet vergoed door de verzekeraar. Het is namelijk een elektrische behandeling en niet medisch noodzakelijk. Afhankelijk van je verzekering kun je wel een deel vergoed krijgen, omdat de acne op je gezicht zichtbaar kan zijn.

De kosten van microneedling voor acnelittekens zijn gemiddeld gezien 300,- euro per behandeling. Hierbij geldt dat er soms meerdere behandelingen nodig zijn, en je dus nog duurder uit bent. Acnelittekens van een matige ernst hebben doorgaans drie tot vier behandelingen nodig. Ernstige littekens hebben meestal zes behandelingen nodig. Houd er rekening mee dat er vies tot zes weken moeten zitten tussen de behandelingen, zodat het collageen optimaal kan worden gevormd in de huid. Ook zijn er soms jaarlijks vervolgbehandelingen nodig.

Er zijn dermarollers tegen acnelittekens die je zelf, thuis kunt gebruiken. Deze kosten 20,- tot 100,- euro. Hiermee zal je natuurlijk wel minder resultaat behalen dan het door een professional te laten doen. Toch zijn er veel positieve verhalen over te vinden op het internet. Als je hiervoor kiest, dien je in ieder geval heel voorzichtig te werk te gaan.

Heb je meerdere behandelingen nodig? Vraag dan naar de mogelijkheden om de kosten te verlagen. Wellicht kan er een speciale prijs voor je worden gemaakt of kun je een lidmaatschap aangaan. Dermarollers voor persoonlijk gebruik worden ook vaak verkocht met kortingen.

Eindconclusie

Soms zullen acnelittekens vanzelf minder zichtbaar worden. In dit geval zullen ze echter de rest van je leven zichtbaar blijven. Om dit te voorkomen, kun je een speciale behandeling overwegen, zoals microneedling.

Tevens kun je de beste littekencrèmes tegen acne gebruiken. Serums kunnen ook de aanmaak van collageen stimuleren, je beschermen tegen het erger worden van littekens en vroegtijdige huidveroudering voorkomen. Hierbij geldt wel dat de effecten verdwijnen als je stopt met een crème of serum.

Acne kan dus niet worden behandeld met microneedling, maar acnelittekens wel.

Wil je je acnelittekens laten behandelen door middel van microneedling? Ga dan in gesprek met je huisarts of een dermatoloog. Op deze manier kan de behandeling worden afgestemd op jouw specifieke situatie, zodat alles zo veilig mogelijk verloopt.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *